Wat kun je zien en doen in Frankfurt?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Frankfurt maakt deel uit van de Duitse deelstaat Hessen, vlak bij de oevers van de Main. Met bijna 700000 inwoners is het de vijfde grootste stad van Duitsland. Frankfurt am Main dankt zijn naam aan de rivier Main stroomt, die dwars door de stad  stroomt.

Altstadt is niet alleen het oudste, maar ook veruit ook kleinste stadsdeel van Frankfurt. Rondom ligt de Innenstadt met zijn vele waardevolle gebouwen en boeiende bezienswaardigheden. Frankfurt is ook het financiële centrum van Europa.

Met de Europese Centrale Bank, de Deutsche Bundesbank en de beurs zijn er belangrijke Europese instellingen gevestigd. Die geven de stad haar typisch internationaal karakter.

Klimaat en beste reistijd Frankfurt

Frankfurt kent gemiddeld tussen de 1600 en 1700 uren zonneschijn, typisch voor een gematigd zeeklimaat. Juli en augustus zijn er veruit het zonnigst.

De gemiddelde wintertemperatuur schommelt er net boven het vriespunt. ’s Nachts komt het er vaak tot van enkele graden onder nul, afgewisseld met strenge vorst. Het voorjaar start in maart, een echte overgangsmaand met nog vaak winterse temperaturen.

Nachtvorst in april en zelfs in mei zijn hier geen uitzondering. In mei komt het regelmatig tot temperaturen van 25 graden een meer. In de zomer schommelen de temperaturen tussen de 22 en 27 graden. Zelfs in september wordt het in Frankfurt nog geregeld tropisch warm, terwijl het er in oktober vaak ver onder de tien graden blijft.

Met een gemiddelde hoeveelheid neerslag 630 millimeter is het in deze populaire Duitse stad iets droger dan bij ons. In de zomer valt er vaak meer neerslag dan gemiddeld, is het in de wintermaanden vaak droger. Sneeuw valt in Frankfurt vooral in de periode van begin december tot eind februari. Sneeuw in april is er ook geen uitzondering.

Wat te doen in Frankfurt?

De bijnaam van Frankfurt is Manhattan

Frankfurt am Main heeft niet voor niets ‘Manhattan’ als bijnaam. Op het gebied van architectuur en indrukwekkende gebouwen is het best vergelijkbaar met Rotterdam en Brussel. De stad staat er vol mee.

Het historische oude centrum werd volledig gerenoveerd. Naast zijn vele unieke musea is Alt-Sachsenhausen een pittoreske wijk met veel sfeervolle cafés, gezellige terrassen, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Genoeg om je tijdens een bezoek of citytrip naar Frankfurt zeker niet te vervelen.

Het „DomRömer”project

Frankfurt am Main is vooral bekend om haar Altstadt, een van de mooiste en grootste middeleeuwse stadscentra. De Altstadt wordt nu volop gerestaureerd en in al haar vroegere glorie hersteld met middeleeuwse vakwerkhuizen, cafés en schilderachtige pleintjes.

De Dom van Frankfurt

De meeste toeristen starten hun ontdekkingstocht door het historische stadscentrum met een bezoek aan de imposante Dom van Frankfurt. De kathedraal ligt op de Römerberg, in het hart van de middeleeuwse Altstadt, en werd gebouwd in opvallende roze zandsteen. Van boven op de toren heb je een schitterend uitzicht over het stadscentrum.

Römerberg

Het oude stadscentrum Römersberg, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Na de oorlog werden de talrijke huizen volledig in ere hersteld. Blikvangers op het sfeervolle plein zijn ongetwijfeld het Rathaus en de Nikolaikirche.

Sankt Bartholomäusdom

Deze imposante kerk was nooit de bisschopszetel van de stad, maar wordt wel met Dom aangeduid. Er werden wel Duitse koningen en keizers gekozen. Vanaf 1562 werden die er ook gekroond. De kerk herbergt naast enkele waardevolle kunstschatten ook een behoorlijke schatkamer.

Goethe huis en museum

De woning waarin Goethe zijn jeugd beleefde is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je maakt er onder meer kennis met de schrijftafel waaraan hij zijn eerste meesterwerken schreef. In het museum ontdek je waardevolle kunst uit de tijd van Goethe, zelf een groot kunstliefhebber.

Het geldmuseum van Frankfurt

Hou je van museumbezoeken? Dan moet je zeker naar het Geldmuseum van Frankfurt. Dat museum onderstreept nog maar eens het belang van Frankfurt als financieel centrum. In dit interactief museum maak je niet alleen kennis met een uitgebreid historisch overzicht van verschillende soorten geld. Daag er jezelf uit om de rol van Centrale Bankier te spelen

Stadsparken en groene ruimten

Frankfurt is ook een ‘groene’ stad met nog ongerepte natuur, parken, uitgestrekte bossen, boomgaarden en indrukwekkende fonteinen. Fietsers halen er beslist hun hart op langs de uitstekend onderhouden fietspaden van het Grünebergpark. Voor wandelaars is er het Bethmannparken, de authentieke Chinese tuin en de Palmengarten.

Palmengarten

Naast vele waardevolle musea, wachten je er in Frankfurt ook heel wat natuurparken. Hou je van een oase van groen en rust midden in het drukke stadscentrum? Bezoek dan zeker de botanische Palmengarten. In de vele kassen en serres maak je kennis met meer dan driehonderd soorten palmen en zeldzame, tropische planten. Tijdens de zomermaanden worden in dit prachtige decor openluchtconcerten en theatervoorstellingen georganiseerd.

Het pittoreske Alt-Sachsenhausen

In het zuiden van de stad vind je het pittoreske Alt-Sachsenhausen. In deze bruisende uitgaansbuurt moet je zeker een typisch Frankfurts appelwijntje proeven. Een opvallende blikvanger is hier ongetwijfeld de 43 meter hoge, houten Goetheturm. Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten in een grote speeltuin.

De Main Tower

Nergens anders vind je zulke hoge gebouwen als in Frankfurt. Op de uitkijkpost of in het restaurant op de hoogste verdieping van de Main Tower geniet je volop van het schitterend panoramische uitzicht over de stad.

Boottocht op de Main

Bewonder de skyline van Frankfurt vanuit een ander perspectief. Vaar met een van de bootjes de Main af. Doe dit bij voorkeur ’s avonds, wanneer de vele lichten van de stad het een magische belevenis maakt.

Ontdek de stad van op een fietstaxi

Ontdek Frankfurt op een originele manier op een van de vele fietstaxi’s. Zo’n tocht door de stad is niet alleen milieuvriendelijk, maar beslist een originele en prettige manier om de stad te leren kennen tussen de Opernplatz en Mainufer.

Geniet van een avondje cultuur

Waardeer je even goed een divers avondje cultuur? Dan is een bezoek aan het nieuwe operagebouw de Alte Oper of aan het English Theatre Frankfurt zeker iets voor jou. Iedereen vindt hier beslist iets van zijn of haar gading, van klassieke opera’s en musicals tot moderne en avant-garde opvoeringen.

Shoppen in Frankfurt

Wie dacht dat er in Frankfurt geen plaats is om te shoppen, heeft het mis. Hier beleeft iedereen winkelplezier. De stad kent vele winkelgebieden met grote winkelcentra, lokale winkels en boetieks. De Zeil is een van de belangrijkste winkelstraten van Frankfurt. In de Goethestrasse vind je de luxueuste en exclusiefste winkels en boetieks van de stad. En in de Fressgass kun je meteen een lekker hapje eten.

Frankfurt culinair

In de vele smalle steegjes van Sachsenhausen is het genieten in gezellige appelwijncafés en historische en vakwerkhuizen. Tijdens je bezoek aan Frankfurt moet je zeker van de vele streekgerechten geproefd hebben. Dat geldt zowel voor de Ebbelwei, regionale appelwijn, voor de typische Grüne Sauce (groene saus) met verse kruiden.