Ontdek Calabrië: Zuid-Italië ’s best bewaarde geheim

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Op zoek naar een vakantiebestemming die buiten de gebaande paden ligt? Calabrië is een schitterende streek in Zuid-Italië die door reizigers vaak over het hoofd wordt gezien. Maar wie de tijd neemt om Calabrië te verkennen wordt beloond met prachtige stranden, heerlijk eten, en een rijke geschiedenis en cultuur.

Calabrië herbergt twee nationale parken, Pollino Nationaal Park en Sila Nationaal Park, en het UNESCO Werelderfgoed Reggio Calabria. De streek is ook bekend om zijn smakelijke eten, waaronder Calabrese salami, verse zeevruchten, en smaakvolle olijfolie. Dus als je op zoek bent naar een ontspannen en authentieke Italiaanse ervaring, voeg Calabrië dan zeker toe aan je reislijst.

Een onvergetelijke vakantie in Calabrië

800 km aan witte zandstranden en een mediterraan klimaat. Warme, droge zomers en milde, natte winters. De streek kent heel weinig regenval, en wat er valt is vaak geconcentreerd in de bergen. Calabrië is ook onderhevig aan periodieke droogteperiodes, die verwoestend kunnen zijn voor gewassen en vee.

Het klimaat van de streek wordt sterk beïnvloed door haar ligging aan de “teen” van Italië, die uitsteekt in de Middellandse Zee. Dit geeft Calabrië een uniek microklimaat dat verschilt van de rest van het land. Zo is Calabrië een van de weinige plaatsen in Italië waar met succes citrusvruchten geteeld kunnen worden. Ondanks het uitdagende klimaat is Calabrië een prachtige streek die toeristen veel te bieden heeft en met het vliegtuig ben je er in ca. vier uur.

Vakantie in Calabrië en wat kun je er doen?

Calabrië is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van zon en zee. Maar het heeft ook veel te bieden op het gebied van parken en activiteiten. In Calabrië liggen twee nationale parken, het Pollino Nationaal Park en het Sila Nationaal Park, en het UNESCO Werelderfgoed van Reggio Calabria.

De streek staat ook bekend om zijn heerlijke eten, waaronder Calabrische salami, verse zeevruchten, en smaakvolle olijfolie. Bovendien heeft Calabrië een aantal steden en dorpen die de moeite van het ontdekken waard zijn, elk met zijn eigen unieke geschiedenis en cultuur.

Bezienswaardigheden Calabrië

Pollino Nationaal Park

Het park ligt in de meest zuidelijke regio van Italië, Calabrië. Het Pollino massief is de grootste bergmassa van het land en dit park beslaat er ongeveer een derde van. Binnen het Pollino Nationaal Park zijn veel dingen te doen. Je kunt er bijvoorbeeld de oude Bosnische pijnbomen vinden, naar de top van de Monte Dolcedorme wandelen, kanoën of raften door een van de kloven, en het echte Italië leren kennen in de kleine dorpjes.

Sila Nationaal Park

Dit park ligt in het Sila gebergte in Zuid-Italië en werd deels opgericht om de Apennijnse wolf te beschermen. Deze wolf staat ook op het symbool van het nationaal park. De Apennijnse wolf is een kleinere wolfsoort. De bescherming van deze wolvensoort kwam net op tijd: toen er nog maar 100 in dit gebied leefden. Nu zijn er weer ongeveer 1000 te vinden in dit nationale park. Het Sila Nationaal Park biedt bezoekers de gelegenheid deze wolven in hun natuurlijke habitat te zien, en ook veel andere Sila dieren, waaronder edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen, stekelvarkens, wezels, dassen, buizerds, wouwen, steenarenden en haviken.

Treo Della Sila

Dit is een historische stroomtram die je door het prachtige natuurpark La Sila Grande voert. De Treno Della Sila heeft een halte in San Nicola-Silvana Mansio, waar je een treintentoonstelling kunt zien. De reis met de stoomtrein duurt in totaal ongeveer twee uur. Dit maakt het een perfect uitje voor gezinnen met kinderen! Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meerijden. Stap op deze historische stroomtram en ontdek een stukje Calabrië op een bijzondere manier!

UNESCO Werelderfgoed Reggio Calabria

Deze regio ligt op het puntje van de “laars van Italië”. De stad werd gesticht rond 734 v.C., maar veel van haar geschiedenis ging verloren tijdens twee aardbevingen. Wederopbouw bracht veel archeologische vondsten uit de Romeinse en Griekse tijd aan het licht. Deze zijn te zien in het archeologisch museum van de stad, Magna Grecia. De omgeving is prachtig voor wandelaars en watersporters. Het UNESCO Werelderfgoed Reggio Calabria is een must-see bestemming voor zowel geschiedenisfanaten als liefhebbers van de buitenlucht.

Stadje Tropea

Deze stad ligt boven op de rotsen en onderaan de rots is een mooi strand met strandbars. Het centrum van de stad is historisch met smalle straatjes en steegjes. Bezoek de kerk Santa Maria del Isola. Maar er zijn ook pleinen en paleizen om te bezoeken. Proef de plaatselijke specialiteiten voor kleine prijsjes.

Altomonte musea en kathedraal

Dit is een charmant dorp dat in het noorden van Calabrië ligt, naast het Il Pollino nationaal park. Het dorp is klein en intiem, met smalle straatjes en stenen gebouwen. De bewoners zijn vriendelijk en gastvrij, en ze vertellen je graag over het dorp en zijn geschiedenis. Altomonte is een leuke plaats om een dag te verkennen, met een aantal schilderachtige winkeltjes en cafés om te bezoeken. Er zijn ook verschillende wandelpaden in de buurt, zodat het de perfecte uitvalsbasis is om het omliggende platteland te verkennen.

Zomerfestivals

De zomertijd is de perfecte tijd om van enkele openlucht muziekfestivals te genieten. En als je van plan bent je zomer in Calabrië door te brengen, zijn er twee geweldige festivals die je niet wilt missen. Het Jazzfestival in Roccella is een mooie manier om te genieten van wat vlotte deuntjes in gezelschap van de plaatselijke bevolking. Of, als je meer van de blues houdt, ga dan naar het Tropea Blues festival. Hoe dan ook, je zult zeker een leuke tijd hebben door onder de zomerzon van mooie muziek te genieten.

Morano

De stad is bekend om zijn mooie gebouwen en kerken. Tijdens je wandeling door de stad kom je de kerk van San Bernardino tegen, die in een unieke gotische stijl gebouwd is. Een andere interessante kerk is de oudste kerk van Morano, die helemaal gerenoveerd is in een mooie barokstijl.

Calabrië is een geweldige plaats om te bezoeken voor een romantisch uitje of een gezinsvakantie. De streek heeft veel te bieden, van de schitterende stranden en het mediterrane klimaat tot de rijke cultuur en geschiedenis. Voor stellen zijn er volop romantische activiteiten te beleven, zoals een ontspannen wandeling door de pittoreske straatjes van Calabrië’s stadjes en dorpjes, of een bezoek aan een van de vele wijngaarden in de streek. Gezinnen vinden er ook genoeg om zich te vermaken, met Calabrië’s vele musea en archeologische vindplaatsen, en zijn levendige steden en dorpen. Wat je vakantieplannen ook zijn, je vakantie in Calabrië gaat zeker onvergetelijk zijn.

Wordt Calabrië jouw volgende vakantiebestemming?