Home Blog Op vakantie naar Baden Wurttemberg: de leukste plekjes en bezienswaardigheden!

Op vakantie naar Baden Wurttemberg: de leukste plekjes en bezienswaardigheden!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Duitse deelstaat Baden Wurttemberg is voor zowel Duitse als buitenlandse toeristen een populaire vakantieregio. Gelegen in het zuidwesten van het land vindt je hier een mix van boeiende steden, sprookjesachtige kastelen, mooie tuinen en natuurgebieden, waarvan het Zwarte Woud een flink deel van de deelstaat bedekt. De Bodensee(meer) in het uiterste zuiden is een populaire bestemming voor watersportliefhebbers.

Waar ligt Baden Wurttemberg en hoe kom je er?

Lekker wandelen in Baden Wurttemberg

Baden Wurttemberg grenst in het westen aan de deelstaat Beieren, in het zuiden aan Zwitserland en in het westen aan de Franse Vogezen. Vanaf Utrecht rij je in ruim 6 uur naar deze regio.

Kies je voor het vliegtuig, dan gaan er rechtstreekse vluchten naar de luchthavens van Stuttgart en Karlsruhe/Baden-Baden. De trein is een prima alternatief. Vanaf Amsterdam CS stap je in de ICE van de Deutsche Bahn met bestemming Basel, waar je na minimaal 5,5 uur de steden Stuttgart, Karlsruhe of Freiburg bereikt.

Het weer in Baden Wurttemberg

Heidelberg

In Baden-Württemberg krijg je te maken met een gematigd zeeklimaat. Door de heuvels van het Zwarte Woud heeft deze deelstaat minder last van onweer en slecht weer dan elders in Duitsland. Gemiddeld schijnt de zon ruim 1700 uur per jaar, met de hoogste gemiddelde temperatuur van 24 graden in augustus.

Tijdens de zomermaanden kunnen uitschieters tot tropische waarden voorkomen. Met een gemiddelde van 0 graden is januari de koudste wintermaand. In het Zwarte Woud kan veel sneeuw vallen, waardoor je hier prima kunt langlaufen. In de laag gelegen delen valt slechts af en toe een vlok sneeuw. De meeste neerslag valt in de maanden november t/m februari.

Wat is er te doen?

Kastelen bezoeken

Burcht Hohenzollern

In Baden Wurttemberg kun je diverse kastelen bezoeken. Op de Schwäbische Alb vindt je de burcht Hohenzollern, een van de mooiste kastelen in neogotische stijl van Duitsland. Dit grote kasteel staat boven op een bergtop, is ommuurd en voorzien van spitse torens.

Eveneens op de Schwäbische Alb ligt het Slot Lichtenstein. Gelegen op een steile rots langs de rivier Echazis is het ook bekend als het sprookjeskasteel van Württemberg. Dit voormalige jachtslot, gebouwd in de 19e-eeuw is geïnspireerd door beelden en ideeën die toen leefde over ridders uit de Middeleeuwen.

Het Zwarte Woud

Door de bossen van het zwarte woud

Het Zwarte Woud is een vooral met naaldbomen bebost middelgebergte tegenover de Franse Vogezen. Het is een van de populairste vakantiebestemmingen in Duistland. Het Woud bestaat niet alleen uit bomen, maar ook uit enkele fraaie dorpen zoals het pittoreske Gengenbach, Rotweill, Triberg en het kuuroord Baden Baden.

Het Zwarte Woud is een gebied voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en motorrijders. Dagjesmensen bezoeken de trapsgewijze Triberger watervallen of gaan met de langste kabelbaan van Duitsland (3,2 kilometer) naar de Schauinsland, een 1284 meter hoge berg in de buurt van Freiburg.

Tijdens warme dagen biedt de Titisee de mogelijkheid tot een verfrissend duik in het zoete water.

Freiburg

Freiburg

Ten westen van het Zwarte Woud is Freiburg de laatste grote stad richting de Franse grens. De stad ligt ten midden van wijnbouwgebieden Het oude stadscentrum is na de oorlog in oude staat gerestaureerd. Hier is de Freiburger Munster kerk met een 100 meter hoge torenspits het centrum van de stad. Als uitvalsbasis naar het Zwarte Woud is
Freiburg een goede keuze.

De Bodensee

De Bodensee, op de grens van Oostenrijk en Zwitserland, is het op twee na grootste meer in Europa. Het is een gevarieerde vakantiebestemming voor mensen met liefde voor de natuur, cultuur en watersport. Populair is het bloemeneiland Mainau en de eilandjes Lindau en Reichenau. Langs de oevers staan veel hotels, vakantiehuisjes en vindt je verschillende campings. Ga je met de kinderen op vakantie, dan is de grootste waterval van Europa, de waterval van Schaffhausen een spannend dagje uit.

Mannheim

Mannheim watertoren

Bezoek je Mannheim dan zul je zeker veel foto’s maken. Het is namelijk een zeer fotogenieke stad. Het planetarium en het 41 hectare grote Luisenpark met een historische tuin zijn een bezoek waard. Vlak onder Mannheim is Heidelberg een romantische studentenstad met als hoogtepunt het Schloss Heidelberg en de Alte Brücke over de rivier de Neckar.

Stuttgart

Porsche museum

In Stuttgart kan je in de ochtend het barokken Schloss Ludwigsburg of het Kunstmuseum Stuttgart om in de middag een bezoek te brengen aan het Mercedes-Benz of Porsche museum. Dit is een must voor de jonge en oude autoliefhebber waar je vele klassieke en nieuwe modellen van dichtbij kan bewonderen.

Bezoek de televisietoren in het centrum waar je op een hoogte van 216 over vanuit het restaurant of uitkijkplatform over de stad uitkijkt. Het 100 hectaren Höhenpark Killesberg is de plek om even tot rust te komen. Naast vele bloemen en planten stat hier ook een kinderboerderij, een kindertheater, diverse speeltuinen en een openluchtzwembad.

Europa-Park

Europa-Park attracties en themalanden (bron: Europa-Park)

Voor de kinderen is Europa-Park in het plaatsje Rust het hoogtepunt van de vakantie. In dit grootste attractiepark van Duitsland zijn meer dan 100 attracties en shows. Hier vindt je maar liefst 13 achtbanen in 15 Europese en 3 fantasie themagebieden. Een groot watergebied met verschillende attracties geeft de nodige verkoeling tijdens warme zomerdagen.

Voor wie is deze bestemming?

Er zijn vele redenen om Baden Wurttemberg te bezoeken. Natuurliefhebbers genieten van de vele wandelmogelijkheden. Watersportliefhebbers en kinderen vertoeven graag aan het water en voor cultuurliefhebbers zijn in de grote steden net als traditionele dorpen veel musea, paleizen en historische centra te vinden. Hier kun je gemakkelijk twee weken vakantie vieren en nog maar een deel van de omgeving hebben bezocht.