Umweltplakette, de Duitse milieusticker vergeten, wat nu? Hoe je die vandaag nog kunt krijgen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het overkwam mij vorige week. We hadden een dagje naar Duitsland gepland, inclusief bezoekje aan de supermarkt. Zelfs de parkeergarage hadden we al geselecteerd. ’s Avonds kwam ik erachter: help, we zijn de milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) vergeten.

In blinde paniek ging ik online zoeken. Vandaag besteld morgen in huis. Hartstikke leuk, maar daar had ik niks aan. GWK biedt ze aan, maar die waren toen ook allang gesloten. Wat nu? Ons dagje uit verplaatsen? Een boete riskeren?

Er stond ook op meerdere websites dat je de sticker in Duitsland ook kan kopen bij de grotere tankstations. Welke dat zijn stond er dan net weer niet bij. Aangezien het kopen van een milieusticker in Duitsland ons de beste optie leek gingen we die ochtend op pad.

Waar kan je in Duitsland een Umweltplakette (ookwel milieusticker) kopen?

De meeste grote tankstations in Duitsland, die langs de snelweg liggen, verkopen zo’n milieusticker. Je gaat naar de balie met jouw groene kaart van de auto en binnen enkele minuten sta je buiten met je sticker. Nadeel is dat het hier vaak wat drukker is en dat ze de sticker niet allemaal verkopen.

Kom je in de buurt van een stad waar zo’n sticker nodig is dan heb je de grootste kans er ook eentje te kunnen scoren bij het tankstation. Hier verkoopt vrijwel elk bemand tankstation wel zo’n sticker.

Wil je zeker weten dat je zo’n sticker mee krijgt na het wachten? Dan kan ik je aanraden om naar een Dekra garage te gaan.

Umweltplakette halen bij de Dekra of TUV

Door Duitsland vind je allerlei vestigingen van de Dekra of de TUV. Meestal zijn dit kleine garagebedrijfjes die keuringen uitvoeren aan auto’s. Niet onwijs spectaculair, maar wel heel handig als je zo’n Duitse milieusticker nodig hebt.

Je vindt ze door het hele land, ook vlak bij de snelweg. En je weet zeker dat je hier een sticker kunt kopen.

Zo gingen wij naar de Dekra in Kleef. Niet direct naast de snelweg maar wel weer vlak bij een supermarkt. Handig!

Hier aangekomen vroeg ik in mijn beste Duits naar zo’n sticker en gaf ik de man mijn groene kaart. Als je geen Duits spreekt hoef je alleen maar Umweltplakette te zeggen en dan komt het helemaal goed.

De man ging achter een beeldscherm zitten, voerde wat gegevens in en binnen 2 minuten schreef hij mijn kenteken op een groene sticker. Deze plakten we op de voorruit en zo vervolgenden we onze reis.

Er is nog een enorm voordeel om je sticker in Duitsland te halen, namelijk de prijs. Wij betaalden voor de groene sticker slechts €5. Prijzen in Nederland voor dezelfde sticker liggen tussen de €12 en €18. Bespaar je mooi weer wat geld mee.

Haal je de sticker bij een tankstation dan kunnen de prijzen wat hoger liggen. Daarom zou ik altijd naar een Dekra of TUV vestiging gaan.

Heb je zo’n milieusticker wel echt nodig?

Of je zo’n sticker nodig hebt is afhankelijk van je reisbestemming. Blijf je in Duitsland alleen op de snelwegen dan hoef je niet zo’n sticker te hebben. Deze umweltgebieden zijn alleen te vinden in bepaalde grote steden waaronder Keulen, Berlijn, München, Stuttgart, Karlsruhe, Düsseldorf en Frankfurt.

Ga je niet naar zo’n grote stad dan heb je de sticker dus ook niet nodig. Datzelfde geldt als je alleen even boodschappen gaat doen, of gaat tanken, in Kleef.

Ben je van plan om een dagje een Duitse stad te bezoeken? Dan is de kans aanwezig dat je zo’n sticker nodig hebt. Kijk vooraf op internet of dat ook daadwerkelijk zo is.

Heel eerlijk zou ik de eerstvolgende keer dat je in Duitsland bent langs een Dekra garage rijden en hier zo’n sticker ophalen voor €5. Kom je ook nooit voor verrassingen te staan.

Wat als ik geen sticker heb?

Deze vraag snap ik heel goed, want dat dacht ik ook. Bekeuringen in Duitsland zijn toch helemaal niet zo duur?!

Voor het rijden zonder deze sticker in een gebied waar dat wel nodig is, kan je een boete van 80 euro riskeren. Best een hoop geld voor een sticker van €5. Vond ik persoonlijk zonde.

Nou is de kans dat je gepakt wordt niet heel groot, zeker als je de auto in een parkeergarage zet. Alleen je zal dus net een overijverige beambte tegenkomen…

En heel eerlijk, zo’n sticker kost €5, is binnen 5 minuten te halen bij een tankstation of Dekra in de buurt van de stad. Wil je daar echt een boete voor riskeren?