Home Blog Pamukkale in Turkije: een onvergetelijke ervaring!

Pamukkale in Turkije: een onvergetelijke ervaring!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Pamukkale gelegen in het zuidwesten van Turkije, is een van de interessantste en ongewone plaatsen in dit land. Pamukkale is, samen met Istanbul en Cappadocië, een must-see tijdens een vakantie in Turkije. Ik verzeker je dat na een reis naar Pamukkale niets meer hetzelfde zal zijn. Gelegen naast de oude stad Hierapolis, en een paar kilometer van Denizli, zijn de ongelooflijke versteende balkons gevuld met blauw water iets om te bewonderen en echt onvergetelijk.

Wat is Pamukkale?

De naam Pamukkale betekent in het Turks; kasteel van katoen of fort van katoen. Van een afstand gezien lijkt Pamukkale op een besneeuwde berg. Maar vergis je niet, de temperaturen stijgen daar in de zomer gemakkelijk boven de 40ºC. Het beroemde Cotton Castle, bestaat eigenlijk uit natuurlijke terrassen die bedekt zijn met kalk. Wanneer het warme kalkhoudende water van bovenaf omhoog komt en langs de terrassen naar beneden stroomt, koelt het water af, verliest het zijn Co2-gehalte en kan het de kalk dus niet vasthouden. De kalk komt dan vrij en bezinkt als plassen op de terrassen, wit als sneeuw. Wetenschappers hebben ontdekt dat de witte terrassen al meer dan 14.000 jaar bestaan.

De gezondheidsbassins van Pamukkale zijn al sinds de oudheid bekend, aangezien heersers en aristocraten van het oude Rome hier vroeger kwamen voor rust en behandeling met water. Er wordt aangenomen dat de reservoirs in Pamukkale bijzonder effectief zijn bij het helpen van mensen met maagaandoeningen, astma en hart- en vaatziekten.

In 1988 kwam Pamukkale op de Werelderfgoedlijst en begon men het gebied te beschermen.

Bezienswaardigheden Pamukkale

Als je alles wilt bekijken, kun je een ticket voor 9 euro aanschaffen. Hiermee kun je een bezoek brengen aan alle bezienswaardigheden.

De kalksteenpoelen

In de vorm van trappen bevinden de thermale baden van Pamukkale zich op een kalkstenen berg van bijna 200 meter hoog. Direct aan het begin van het pad naar de thermale baden staat een bord dat aangeeft dat het dragen van schoenen verboden is en waarschuwt dat het terrein glad is. Het water, dat ononderbroken stroomt, is warm en het is prachtig om bij enkele baden te stoppen om te genieten van het prachtige blauwe water en de witte achtergronden.

Het water uit deze bronnen heeft een temperatuur die varieert tussen 35 en 100ºC, daarom wordt het sinds de 2e eeuw voor Christus als kuuroord gebruikt. Helaas zijn de travertijnen beschadigd door decennia van toerisme, dus de mooiste terrassen zijn nu niet meer toegankelijk om in te zwemmen. Het is belangrijk om te weten dat slechts een deel van de terrassen nog maar toegankelijk zijn om in te pootje baden. Een paar drukke agenten met fluitjes zorgen ervoor dat iedereen zijn schoenen uit heeft en dat niemand over de markeringen klimt.

Cleopatra Pool

Naast de natuurlijke kalksteenpoelen, is ook mogelijk om de Cleopatra-zwembaden te bezoeken en te ontspannen. Volgens de legende zijn deze baden herhaaldelijk door Cleopatra bezocht en vind je deze op de top van de berg. Het zwembad is erg antiek en er liggen veel oude pilaren etc. in het water.

Het mineraalrijke thermale water zou geneeskrachtige eigenschappen hebben en goed zijn bij huidaandoeningen, spierpijn, zenuwaandoeningen, problemen met de bloedsomloop en lichamelijke uitputting. Vers bronwater komt uit het bovenste gedeelte en er wordt gezegd dat als je dit water drinkt, dat vol zit met mineralen, je 10 jaar jonger zult worden. Het water is 36 graden en het zwembad is het hele jaar open.

Deze attractie is herbouwd in 2005 en is een van de belangrijkste attracties van Pamukkale en wordt omgeven door bars en restaurants. De watertemperatuur varieert tussen 35°C en 50°C. Met andere woorden, vergeet je badpak niet in je koffer te stoppen!

Griekse ruïnes van Hierapolis

Deze archeologische vindplaats is één van de meest indrukwekkende ruïnes van Turkije. Deze plek, die naast Pamukkale ligt, bevat overblijfselen van een beschaving die leefde in de 2e eeuw voor Christus. Het was oude stad die rond 190 voor Christus werd gesticht en populair was vanwege de heilige warmwaterbronnen. Wat hiervan over is gebleven zijn kasteelruïnes, een Byzantijnse kerk, necropolis, stadsmuren en een zuilengalerij, die allemaal zijn te bekijken. Maar, ook kan je hier een fantastisch amfitheater bezoeken.

Dit gebouw is hoogstwaarschijnlijk gebouwd door de Romeinse keizer Hadrianus rond het jaar 50 voor Christus. Het is 100 meter in doorsnee en heeft van onder naar boven 50 rijen in een halve cirkel rond het podium. Er is plaats geweest voor 15.000 mensen die daar van alles konden zien, van gladiatorengevechten tot artistieke optredens. Deze plek is zeer goed bewaard is gebleven en de klim er naar toe, is daarom al de moeite waard.

De zonsondergang in Pamukkale

Als je een overnachting boekt in een hotel in het stadje Pamukkale, kan je de zonsondergang bekijken vanaf de witte berg. Dit schijnt een bijzondere mooie ervaring te zijn.

Waar ligt Pamukkale en hoe kom je er?

Pamukkale ligt op 18 km van de Turkse stad Denizli (ongeveer 500.000 inwoners), waar de dichtstbijzijnde luchthaven is , met dagelijkse vluchten van en naar Istanbul. Het beste kan je een auto huren. Maar, je kunt Pamukkale ook met het openbaar vervoer bereiken.

Na het vliegen verder met een minibus of taxi

Als je van heel ver komt Cappadocië of Istanbul, is Denizli de dichtstbijzijnde stad waar je naartoe kunt vliegen. Er zijn ook directe bussen van deze twee plaatsen naar Pamukkale. Bij aankomst in Denizli, per trein of vliegtuig, kan je het beste een minibus nemen die je naar Pamukkale brengt. Deze rit per minibus (Domus) duurt ongeveer 20 minuten. Minibussen hebben geen vaste dienstregeling en vertrekken wanneer ze vol zijn, wat vrij regelmatig gebeurt. Het vertrek is vanaf de onderste verdieping van het busstation.

Het weer in Pamukkale

Pamukkale heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog en de winters zijn mild.

Het hoogseizoen in Pamukkale het oncomfortabelst. Het is dan heel druk van juni tot augustus en zijn de temperaturen vaak een ​​zinderende 40°C.

Een meer comfortabele tijd om te bezoeken is in de lente (april-mei), wanneer het weer mild is met temperaturen rond de 20°C en de dagen lang zijn. De herfst (september-oktober) kan ook heel gunstig zijn, want dan is het mild, maar heb je wel te maken met kortere dagen.

Als je niet van koud weer houdt, is dit misschien niet de beste tijd om naar Pamukkale te gaan. Het is het koudst in januari, wanneer de temperatuur vaak onder 0°C zakt.

Conclusie; is Pamukkale een plek om naar toe te gaan?

Ja zeker! Een reis naar Pamukkale is echt de moeite waard. Je gaat genieten van ongekende landschappen op een ongelooflijke plek.

In Pamukkale kijk je echt je ogen uit. Je moet er alleen niet in de drukste maanden van het jaar zijn, maar ergens in de lente of herfst. Het is een surrealistisch landschap, wit en met warm blauw water, alsof het een bevroren waterval is of zelfs een katoenen kasteel, zoals het in de volksmond wordt genoemd.

Als je in Turkije bent, is dit dus echt een must-see. Ook de goed bewaard gebleven ruïnes uit de Grieks-Romeinse tijd, de zogenaamde Hierapolis en het imposante Romeinse theater mag je hierbij niet overslaan. Voor een ticket van 9 euro, kun je alle bezienswaardigheden Pamukkale bezoeken. Alvast heel veel plezier.

Wordt Turkije jouw volgende vakantiebestemming?