Home Blog Zo leuk zijn de Belgische Ardennen in de zomervakantie!

Zo leuk zijn de Belgische Ardennen in de zomervakantie!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De meesten van jullie kiezen nu waarschijnlijk voor een vakantie dicht bij huis. Dat geeft toch een veiliger gevoel. Het liefst met je eigen vervoer en op afstand van anderen. Zodat de kans klein is dat je iets oploopt.

Een populaire bestemming zijn de Belgische Ardennen. Dan denk je aan kanovaren, heuvels en veel groen. Een prachtige bestemming die ons zeker positief heeft verrast.

Zo leuk zijn de Belgische Ardennen tijdens de zomervakantie!

De reis er naartoe

Die vond ik zelf vrij ontspannen. We besloten na de files te gaan rijden. Zouden we naar Frankrijk of Spanje gaan dan vertrekken we toch midden in de nacht. Dan ben je behoorlijk gesloopt als je aankomt.

Niet bij de Belgische Ardennen. Dit is een afstand die voor de meesten van ons makkelijk te overbruggen is met de auto. Wij reden het vanaf het westen in ongeveer 3 uur.

De enige plek waar het qua verkeer iets drukker was, was rond Antwerpen. Als je die stad eenmaal voorbij bent kan je rustig verder rijden.

Wat ik zelf ook echt heel bijzonder vind is hoe je het landschap ziet veranderen naarmate je verder in België rijdt. Van platte weilanden tot prachtige heuvels en een weids uitzicht.

Moeilijk voor te stellen dat het er zo mooi kan zijn.

Waar verblijven?

De Belgische Ardennen staan bekend om de vakantiehuisjes.

CenterParcs heeft er bijvoorbeeld een vakantiepark toepasselijk genaamd Les Ardennes. En hoewel deze ook een tropisch zwemparadijs heeft, is dit vakantiepark meer gericht op buitenactiviteiten op en rond het park.

Maar er zijn ook genoeg andere vakantieparken.

Natuurlijk kan je ook van die pittoreske appartementen huren. Domaine De L’Alu vind ik bijvoorbeeld echt heel schattig ogen. Ook Airbnb staat vol huizen en appartementen, evenals Belvilla.

De leukste plekken om te verblijven zijn in de buurt van Dinant, Bouillon, La Roche en Ardennes of Stavelot. Maar eigenlijk kan je vanuit elke plaats in de Ardennen de omgeving goed per auto verkennen. Wil je wandelen of met de fiets dan zou ik iets dichter bij de actie verblijven.

Wat is er te doen?

In de Belgische Ardennen kan je eigenlijk niet stilzitten. Alhoewel, dat mij ook prima lukt met een boek, in de schaduw.

Maar over het algemeen hoef je je er in ieder geval niet te vervelen. Je kunt er fietsen, wandelen, steden bezichtigen (Dinant en Durbuy zijn echte aanraders.) en zelfs naar het pretpark.

Bij het plaatsje Spa kan je ontdekken hoe het water in die bekende flesjes terecht komt. Of snelle auto’s spotten op het circuit. Hier in de buurt vind je het pretpark Plopsa Coo. Deze is niet zo groot dus verwacht geen dagvullend programma. Maar wel leuk om naartoe te gaan.

Waar de Ardennen natuurlijk ook om bekend staan is het kanovaren. Dat kan gelukkig ook op rustige beekjes. Zelf heb ik er altijd een hekel aan als de kano omslaat en je al je spullen weer moet zoeken. Gedoe! Nee, doe mij maar een rustig vaartochtje tussen de bomen.

Zomers kan het waterpeil wat laag staan. Hierdoor is het op sommige plekken niet mogelijk om te kanoën. Of je zult een stukje moeten wandelen.

Op Kajakardennen.be vind je alle beekjes en rivieren waar je momenteel kunt kanovaren. Handig om bij de hand te houden!

Eten en drinken

Oh ik droom nog steeds van die Vlaamse friet. Lekker met zo’n klodder mayonaise erbij. Zalig!

Maar je kunt sowieso goed eten in België. Je vindt in elk dorpje wel meerdere restaurants met gezellige terrasjes. Op zonnige dagen en midden in de vakanties kan het op heel toeristische plekken behoorlijk druk zijn.

In Petit-Coo bijvoorbeeld, waar ook Plopsa Coo zit, daar stoppen veel motorrijders tijdens hun toertochten. Als er zo’n groep komt zit een terras meteen vol. Je kunt dan beter een dorpje verder rijden en daar op een terrasje gaan zitten. Stukken rustiger!

Natuurlijk kan je ook niet naar de Ardennen zijn geweest zonder een Belgisch biertje te hebben gedronken. Ook hierbij weer lekker op het terras in het zonnetje. Smaken ze toch net iets lekkerder!

Het weer in de Ardennen

Hoewel het op een paar uurtjes afstand van Nederland ligt vond ik het weer een stuk aangenamer dan thuis. Gingen we hier weg met wolken en een fris briesje, was het daar toch een aantal graden warmer en zonnig.

Natuurlijk zullen er hier ook koude of regenachtige dagen zijn tijdens de zomer. Het is geen standaard zon, zee, strand bestemming. Maar over het algemeen komen de zwembaden bij de accommodaties toch erg goed van pas.

Wat is er nou lekkerder om na een dag actief buiten bezig geweest te zijn in het zwembad te springen? Krijg er gewoon helemaal zin in als ik het type.

Is het een goede bestemming tijdens de zomervakantie?

Zeker voor de zomer van 2020! Want laten we eerlijk zijn, de meesten van ons zijn toch wat huiverig om ver weg te gaan. Je weet niet wat er nog staat te gebeuren.

Zelf heb ik ook de grootste moeite gehad om het geld terug te krijgen voor een eerder geboekte reis. Dus ik blijf deze zomervakantie lekker dicht bij huis.

En heel eerlijk, ook zonder dit “gedoe” zijn de Belgische Ardennen echt een fijne bestemming. Je kunt er actief bezig zijn, heerlijk eropuit trekken plus lekker eten en drinken. Dat allemaal op een paar uurtjes van Nederland!