Home Blog Kan je het Harry Potter kasteel bezoeken?

Kan je het Harry Potter kasteel bezoeken?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wie zit er niet al jaren te wachten op de uitnodiging voor Zweinstein? Tot je je kunt aansluiten bij je favoriete huis (Go Ravenclaw!) en leert om magie te gebruiken. Maar voor velen zal het blijven bij het bezoeken van het Harry Potter kasteel oftewel Zweinstein, in het Engels Hogwarts.

Wanneer je het Harry Potter kasteel wilt bezoeken heb je twee opties. Het “echte” kasteel in het noorden van Engeland of de enorme bouwwerken in de Amerikaanse Universal pretparken.

Voor beiden is iets te zeggen. Al zou mijn tip zijn om iets langer te sparen en door te vliegen naar de VS. Verderop in het artikel vertel ik je waarom.

Het echte kasteel dat gebruikt is voor de Harry Potter films heet Alnwick Castle.

Het echte Harry Potter kasteel Alnwick bezoeken

Alnwick Castle, herken je de buitenmuren?

Wil je Zweinstein, of delen daarvan, in het echt zien? Dan zul je naar Alnwick castle moeten. Dit is een kasteel dat dateert uit 1309. Het heeft met name dienst gedaan als woning van de adellijke familie Percy. Maar is ook te zien in diverse films waaronder dus in de eerste twee Harry Potter films.

Je zult diverse plekken van dit Harry Potter kasteel herkennen uit de film. De buitenkant werd onder andere gebruikt voor de zwerkbal scenes. De binnenkant met de binnenplaatsen en gangetjes voor diverse scenes waarin de studenten hun dagelijkse activiteiten deden evenals de scene waarin Harry en Ron de auto van de Weasley’s niet zo subtiel laten landen.

Dan is er nog de Lion Arch die je ook vaak zult hebben gezien. Dit was namelijk de toegangspoort van Zweinstein en de weg richting de hut van Hagrid.

Je vindt Alnwick Castle in Northumberland in Engeland. De makkelijkste manier om er te komen is vanaf de luchthaven van Newcastle. Vanaf de Haymarkt bushalte in Newcastle vertrekken er bussen naar het kasteel. Vanaf de bushalte is het dan nog zo’n 5 minuten lopen.

Je kunt het terrein vrij bezoeken, voor het kasteel heb je een kaartje nodig. Deze kost 18,50 pond voor volwassenen en 9,75 voor kinderen. Net als bij veel andere attracties is het nog steeds nodig hier een tijdslot te reserveren. In het kasteel kun je je laten rondleiden door de kamers en de luxe ervan bekijken.

Maar voor Harry Potter fans is het misschien leuker om te leren vliegen op je eigen bezemsteel. Dit doe je net als Harry in de tuinen van het kasteel en je kunt genoeg foto’s maken om thuis te laten zien dat je een tovenaar bent.

Nu is dit natuurlijk heel leuk natuurlijk, maar er is een alternatief voor het Alnwick kasteel. Misschien niet het echte kasteel uit Harry Potter, maar wel een aanrader. Hiervoor moet je naar de andere kant van de Oceaan, naar Universal Studios Orlando of Hollywood.

Zweinstein, Hogwarts, het nagemaakte Harry Potter kasteel bezoeken

Kijk, zo kennen we het! Dit is het namaak Zweinstein kasteel in het Universal Studios pretpark. Het maakt niet uit of je degene in Hollywood of Orlando bezoekt, ze hebben beiden hun versie van Zweinstein.

En je kunt dit Harry Potter kasteel bezoeken!

Binnen zal het een feest van herkenning zijn. Je waant je echt in de gangen van Zweinstein en zult op heel veel bekende plekken uit de films komen. Aan het eind van de gangen is er een attractie: Harry Potter and the Forbidden Journey, een pittige attractie die deels achtbaan deels simulator is. Vind je dat te spannend? Geen probleem, vertel bij de ingang dat je alleen het kasteel wilt bezoeken en je krijgt toegang tot een speciale rij. Hier kun je doorheen struinen en foto’s maken, en deze weer verlaten wanneer je alles hebt gezien. Zonder simulatorachtbaan.

En er is nog veel meer te zien in de Universal Parken. Laten we Universal Orlando als voorbeeld nemen. Je vindt dit park op zo’n 9 uur vliegen van Nederland en het is er fantastisch. Enorm veel attracties, een van de beste achtbanen ter wereld (Velocicoaster) en heel veel Harry Potter.

In het Universal Studios Park vind je Diagon Alley (Wegisweg). Dit is zo goed nagemaakt dat je je in de film waant. Van een vuurspuwende draak tot de Gringotts (Goudgrijp) bank. Zelfs de winkels van de Weasley’s zit er en kun je bezoeken. Vergeet ook zeker niet om je toverstaf mee te nemen. Hiermee kan je delen van het park tot leven toveren.

En dit is nog niet eens alles.

In het andere park van het Universal Orlando Resort genaamd Islands of Adventure vind je Hogsmeade en Hogwarts. Ook deze lijken zo uit de films gegrepen. Je kunt er zelfs eten bij het 3 bezemstelen restaurant. En dan is er nog Butterbeer, het befaamde drankje, dat je in zowel Hogsmeade als Diagon Alley kunt krijgen.

Oh en reizen tussen Diagon Alley en Hogsmeade (en terug) doe je natuurlijk met de Hogwarts Express. Dus zelfs als je geen brief hebt ontvangen kun je toch die magische reis beginnen vanaf perron 9 3/4. Waarvan alleen jij weet waar deze is natuurlijk!

Zeg nou zelf? Dit is toch veel leuker dan alleen het Alnwick kasteel bezoeken? Je even echt in de Harry Potter wereld wanen. Kunnen toveren, lopen waar zij liepen en boterbier drinken. Dit is echt een must voor liefhebbers van de boeken of de films.

En dan heb ik het best voor het laatst bewaard: de attractie Hagrid’s Motorbike Adventure. Dit is een achtbaan waar de karretjes lijken op de motor van Hagrid. Je neemt plaats achter het stuur of in de zijspan en gaat op een wild avontuur. Vooruit, achteruit, langs magische wezens en plekken uit het boek. Als je hier als Harry Potter fan niet blij van wordt dan weet ik het niet.

Sta je nu ook te popelen om weer naar de VS te gaan? Vanaf november is dat weer mogelijk. Houd de website van TUI in de gaten voor rechtstreekse vliegtickets naar Orlando of boek via de bekende boekingssites.