Home Blog Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem: wat is er te doen en hoe leuk is het?

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem: wat is er te doen en hoe leuk is het?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We hebben in Nederland een aantal openluchtmusea. Dit zijn vaak ministeden waar je doorheen kunt lopen om een bepaalde tijdsperiode te ervaren. In Alpen a/d Rijn is er bijvoorbeeld het Archeon. En in het oosten van het land is er het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Dit is een populaire plek voor mensen uit de regio om hun kinderen op een leuke en leerzame manier kennis te laten maken met de geschiedenis.

Het leuke aan een openluchtmuseum is dat kinderen echt de ruimte krijgen om op onderzoek uit te gaan. In echte musea heerst vaak toch een soort rust waar kinderen moeilijk hun energie kwijt kunnen. Zeker het openluchtmuseum in Arnhem heeft vanwege de grote veel weg van een pretpark. Alleen dan zonder de attracties, maar wel een prima plek om kinderen uit te laten razen.

Er is hier zeker genoeg te doen om je zeker een ochtendje maar misschien wel langer bezig te houden. Maar voordat ik je daar meer over vertel eerst de praktische informatie!

Waar ligt het Nederlands Openluchtmuseum?

Het Nederlands Openluchtmuseum light, zoals de naam al doet vermoeden, in Arnhem. Om precies te zijn aan de Hoeferlaan 4.

De makkelijkste manier om er te komen is met de auto. Deze kan je parkeren op het parkeerterrein van het museum. Een uitrijkaartje kost €7. Er zijn ook speciale plekken voor elektrische auto’s, die je niet vooraf kunt reserveren. Houd hier zeker rekening mee, want vol is vol, en ik verwacht niet dat er veel mensen zijn die de auto weghalen als deze volgeladen is.

Je kunt ook naar het openluchtmuseum met het openbaar vervoer. Dat doe je door vanaf Arnhem Centraal bus 3 of 8 te nemen in de richting van Burger’s Zoo/Openluchtmuseum. Leuk detail, de dierentuin ligt direct naast het openluchtmuseum.

Wat is er te zien en doen?

Het museumpark bestaat uit 44 hectare vol authentiek Hollandse huisjes. Je kunt er langs lopen, meer leren over de geschiedenis en bij veel kan je ook binnen kijken.

Zo staat er bijvoorbeeld een smederij waar je een echte smid aan het werk kunt zien, zijn er diverse boederijen uit allerlei tijdsperiodes, kan je binnenkijken in een Zaanse bakkerij, maar ook in een redelijk moderne stacaravan. Het zijn allemaal gebouwen die je waarschijnlijk kent uit het Nederlandse landschap en waar je nu even binnen mag gluren.

Voor wie het park liever niet lopend verkent is er een historische tram waarin je een rit kunt maken. Normaal gesproken zijn er ook diverse demonstraties maar die gaan helaas momenteel niet door.

Kinderen die nog energie over hebben na het rondkijken in het park kunnen zich uitleven in de speeltuin. En na afloop hoort daar natuurlijk een bord vol poffertjes bij.

Al met al is het een gezellig – ietwat toeristisch – maar oerHollands uitje voor het hele gezin.

Meer over het openluchtmuseum in Arnhem lees je op: openluchtmuseum.nl