Home Blog Is all inclusive in Nederland wel zo goedkoop?

Is all inclusive in Nederland wel zo goedkoop?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

All inclusive vind ik een prachtig concept. Je komt op vakantie aan en hebt geen gedoe met contant geld en het zoeken naar een restaurant waar je geen buikpijn van krijgt. Met een bandje om je pols mag je zoveel eten, drinken en snacken als je wilt. En het mooiste is, alles is betaald. In verre landen is dit vaak een uitkomst, maar all inclusive in Nederland heb ik nooit gesnapt. Is dat eigenlijk wel zo goedkoop?

All inclusive hotels in Nederland

Je kunt ze bijna op 1 hand tellen, de all inclusive hotels in Nederland. Misschien wel de bekendste is Preston Palace. Hier boek je een kamer in het hotel en vervolgens zit al het eten, drinken en het entertainment inbegrepen. Je kunt hier een leuke avond/nacht hebben zonder je constant druk te hoeven maken over of er nog wat op je rekening staat.

De Bonte Wever in het noorden van het land heeft een soortgelijke formule. Ook hierbij zit veel eten inbegrepen en kan je onbeperkt gebruik maken van de faciliteiten.

Verder zijn er hier en daar een aantal hotels die een “all-in” aanbieden, maar dat is dan vaak met ontbijt, diner en drankjes. Zeker niet zoals we dat kennen van de verre vakanties.

Waarom zijn er niet zoveel all-in accommodaties in Nederland?

Eén van de grootste verschillen met de landen waar ze all-inclusive hotels hebben is dat het hier natuurlijk peperduur is. Ga maar eens op een terrasje in Mexico zitten, dan ben je altijd goedkoper uit dan hier. Zelfs als je in de grote stad iets gaat drinken. Zou je in een hotel in Nederland willen slapen met all-inclusive dan ben je dus net zoveel geld kwijt als je dat bijvoorbeeld voor een weekje Turkije zou zijn. En dan weet ik wel wat de meeste mensen zullen kiezen.

Daarnaast is all-inclusive ook een handige manier om “exotische” bestemmingen wat vertrouwder te maken. Zeker als je niet zo avontuurlijk bent aangelegd is het fijn om te weten dat je eten en drinken geregeld zijn. Vaak slaap je dan ook in mooie resorts met een fijn zwembad. Dat is voor veel mensen ook belangrijk op vakantie.

In Nederland zijn we natuurlijk meer vertrouwd met het eten. Je stapt wat sneller een lokaal restaurantje binnen en ook in de supermarkt weet je tenminste wat je koopt.

Tenslotte zie je dat mensen voor alleen all-inclusive niet naar een hotel gaan. Neem de voorbeelden van Preston Palace, Bonte de Weever of (net over de grens) Wunderland Kalkar. Het is altijd all-inclusive eten/drinken in combinatie met entertainment. Denk aan een zwembad, sauna, bars en livemuziek. Het is dan meer echt een weekendje weg en jezelf vermaken, i.p.v. zoveel eten als je wilt.

Daarom werken de standaard all-inclusive formules van vakantie niet in Nederland. Als we hier op vakantie gaan verwachten we meer, zeker voor het hoge bedrag dat we daarvoor betalen.