Hoe is het om een Franse Bulldog te hebben? Dit is mijn ervaring!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In deze coronatijd, waarin iedereen thuis zit, gaan de puppies als warme broodjes over de toonbank. Op Marktplaats zijn de Franse Bulldog pups niet aan te slepen en er worden inmiddels hoge bedragen voor gevraagd.

Hier kan je natuurlijk wat van vinden, maar dat is niet de insteek van dit artikel. Waar ik het wel over wil hebben is hoe het is om een Franse Bulldog te hebben. Van pup tot volwassen, (op)voeding tot eigenaardigheden.

Want hoewel ze er grappig uitzien is zo’n hond ook een hoop werk!

Mijn Franse Bulldog-verhaal

Laat ik beginnen met iets te vertellen over mijn eigen bulletje. Hier plaats ik bewust geen foto van, want je weet nooit wat ermee gebeurt… Het blijft het internet natuurlijk.

Mijn Bull is inmiddels 10 jaar oud en begint behoorlijk grijs te worden. Maar hij zit nog boordevol energie. Zoals je leest heb ik dus een reutje (mannetje) gekozen.

Waarom? Omdat mijn vriend die er stoerder uit vond zien dan een vrouwtje. En we vonden dat loops worden best een gedoe. Daarom is het een mannetje geworden.

Qua karakter is hij een typische bull: lief, eigenzinnig, soms pittig én de oren zitten er voor de sier op. Want luisteren doet meneer alleen als het hem uitkomt. En nee, dat ligt niet aan de opvoeding, Bullen zijn hele eigenzinnige dieren. Die doen over het algemeen waar ze zelf zin in hebben.

Het trainen van een Bull

Je kunt ze – ondanks dat ze stronteigenwijs zijn – best goed trainen. Gewoon met iets lekkers snappen ze heel snel wat zit, af, pootje, blijf, etc. is. Wat dat betreft echt een modelhond.

Maar ze kunnen ook momenten hebben waarop ze denken: “zoek het uit met je snoepje, ik lig hier prima”. Straffen heeft dan geen zin, het is gewoon hun karakter. Als je de Bull een tijdje hebt zal je precies aan het koppie kunnen zien dat ze je wel hebben gehoord maar geen zin hebben om er iets mee te doen. Vind ik zelf best geestig.

Daarbij is er nog iets wat ik heb gemerkt. De meeste hondentrainers en -therapeuten snappen dit ras niet. Je kunt een Bull niet vergelijken met bijvoorbeeld een Herder. Ze zijn wel net zo intelligent, alleen daarbij ook heel gevoelig. Zou je ze zo aanpakken als een Herdershond dan krenk je echt hun ziel. Zo’n aanpak werkt averechts.

Hoe ik dat weet? We hebben er door de jaren heen meerdere gesproken en over de vloer gehad. Want ook wij hebben af en toe met de handen in het haar gezeten bij dit ras…

Je zult dus inventief moeten zijn en menselijk. Maar ook duidelijk en nooit vergeten dat het een hond is, anders nemen ze en loopje met je.

Welk voer en hoeveel eten ze?

De meeste Franse Bulldogs die ik ken zijn ontzettend kieskeurig met eten. Zeg maar gewoon verwend. Waar een andere hond meteen zijn bak leegeet, gaat meneer er rustig bij staan kijken en een beetje snuffelen.

Dan denk je: dan eet je toch niks. Nou dat doen ze dan ook gewoon. Als een bull het niet lust of wil dan laten ze het staan ook.

Wat moet je in dat geval doen?

Wij hebben door de jaren heen behoorlijk geëxperimenteerd met voer. Van vers vlees met groente, tot goedkope brokken en blikvoer. Uiteindelijk zijn we geëindigd bij die goedkope brokken. Daar doen we dan een sausje overheen, bijvoorbeeld een beetje schapenvet of zalmolie. Dan lust meneer zijn droge brokken namelijk wel…

Als hij zo kieskeurig is met brokken, waarom dan geen vers vlees blijven geven? Heel eerlijk, noem me een slecht baasje, maar ik vond dat spul zo ontzettend vies. Het stonk, zat vol met bloed en ander sap. Nee bah! Daarbij vond de hond het ook niet bijster lekker. Zijn bak ging wel leeg maar niet van harte. Bij brokken met een sausje is de bak zo leeg.

Qua hoeveelheid eet hij twee keer per dag een paar handjes brokken. Afwegen doe ik niet. Je leert vanzelf hoeveel je hond nodig heeft. Houd gewoon zijn of haar gewicht/bouw goed in de gaten.

Beweging en wandelen

Een Franse Bulldog houdt van slapen. Het liefst in het zonnetje. Maar die van ons is daarbij net zo dol op wandelen en spelen.

Hoewel je overal leest dat het luie honden zijn is dat zeker niet altijd waar. Sterker nog, alle Bulletjes die ik ken zijn hartstikke actief en houden ervan om lang te wandelen.

Loslopen gaat ook prima. Ze luisteren over het algemeen goed, maar niet altijd. Kijk daarom uit als je in gebieden loopt met bijvoorbeeld veel auto’s, fietsers of paarden. Voor je het weet ben je je hond kwijt…

Overal mee naartoe

Een Franse Bulldog is een hond die graag bij z’n baasjes is. Het liefst op schoot, de hele dag. Ze gaan ook graag mee naar andere plekken. Het tuincentrum bijvoorbeeld of het strand.

Houd wel je hond goed in de gaten of de situatie niet te stressvol is. Bij mijn hond zijn de signalen dat hij het niet naar zijn zin heeft smakken en geeuwen. Moet je ergens naartoe wat stress op kan leveren? Laat de hond dan lekker thuis.

Alleen thuisblijven

Dat kan mijn hond als de beste. Meestal pak ik mijn jas, tas en zeg ik tegen hem “ben zo terug”. Hierna trek ik de deur achter mij dicht en gaat hij naar zijn plaats om te slapen.

Wat wij hebben gedaan om dit zo te krijgen is zorgen dat je er geen grote happening van maakt dat je even weggaat. Gewoon schoenen aan en naar buiten. In het begin een paar minuutjes – je kan dan voor de deur wachten. Daarna steeds langer. Blaffen heeft hij nooit gedaan. Hij ging altijd terug naar zijn plek.

Wel belonen he als hij of zij braaf is geweest!

Zindelijkheid

Ook qua zindelijkheid is dit een droomhond. Hij heeft denk ik 2 keer zijn behoefte gedaan in huis, voor de rest altijd buiten.

Wanneer we zagen dat hij iets moest doen dan pakten we hem snel op en liepen we met hem naar buiten. Dan deed hij buiten zn behoefte en werd hij beloond door heel enthousiast en blij te doen. Alsof hij de Postcodeloterij had gewonnen!

Dit werkte heel goed en hij was vrij snel zindelijk.

Gezondheidsproblemen

Nou moet ik het even afkloppen maar mijn hond heeft nooit noemenswaardige problemen gehad. Hij is twee keer onder narcose geweest. Eén keer om zijn gebit te reinigen en een bultje weg te halen. De tweede keer om een ander bultje weg te halen. Beiden waren vetbultjes en niet kwaadaardig.

Behalve dat helemaal niks. En dat met goedkope brokken en een hond die niet van een fokker is. (wat overigens een bewuste keus was, lees hier waarom)

Doordat hij wat groter is dan de gemiddelde Bull en iets meer snuit heeft, heeft hij ook geen last van zn ademhaling. Snurken doet hij overigens wel!

Wat je écht moet weten over een Franse Bulldog

Stel, je had geen zin om dit hele artikel door te lezen. Dan heb ik hieronder in een paar bullets de belangrijkste dingen voor je op een rij gezet:

  • Bulletjes zijn anders dan de meeste honden. Opvoeding vergt doorzettingsvermogen, anders nemen ze een loopje met je.
  • Ze stinken en kwijlen, ja sorry ik kan het niet anders zeggen. Het zijn kleine, kwijlende stinkfabrieken. En houd er maar rekening mee dat alles onder de vlekken zit. Van je muur tot je bank en je kleding + auto. Overal kwijlen ze. Dat je het weet!
  • Oh, en ze snurken. Hard! Daarom zou ik ze niet in bed laten slapen, want je hebt geen nachtrust meer… Ze deinsen er ook niet voor terug om jou uit bed te duwen om zelf lekkerder te liggen.
  • Het is een hond die graag onder de mensen is. Ben je van plan om of ga je in de toekomst fulltime werken? Dan is dit waarschijnlijk niet de hond voor jou.
  • Ze zitten ook graag óp mensen. Het liefst nemen ze een aanloopje en springen dan bij je op schoot om je gezicht af te lebberen. Leuk ook als je visite hebt.
  • Socialiseer de hond goed. Veel Bulletjes die ik ken hebben toch een bepaalde pit in zich die de verkeerde kant op kan gaan als je de hond niet goed traint. Ze kunnen dan zelfs uitvallen als je iets doet waar ze het niet mee eens zijn. Probeer dit altijd te voorkomen en zorg dat de hond geen succesjes heeft bij negatief gedrag.
  • Het zijn emotionele honden die je niet te hard moet aanpakken. Maar je moet ook niet vergeten dat het honden zijn. Behandel je ze als mensen dan ga je het zwaar krijgen!

Tenslotte, wees verstandig als je er eentje aanschaft via Marktplaats. Door de grote vraag is er momenteel veel geld te verdienen aan Franse Bulldog pups. Er zitten ook verkopers tussen die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de honden en alleen maar geld zien. Vaak importeren zij honden uit het buitenland en worden de vrouwtjes gedwongen nestje na nestje te krijgen. De Dierenbescherming heeft een handige checklist om te zien of jouw pup een goede afkomst heeft (hoeft geen stamboom te zijn). Je wilt toch wel een gezonde hond met een goed karakter?

Wil je meer weten over hoe het is om een bulletje te hebben? Stel dan je vraag onder dit artikel. Let op, ik ben geen expert in hondengedrag maar noem het een Franse Bulldog ervaringsdeskundige :).