Helpt een Fitbit bij afvallen? Review na een paar maanden!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De feestdagen komen er weer aan. Hoewel het dit jaar natuurlijk anders is dan we gewend zijn zullen velen van jullie – ik ook – weer veel te veel gaan eten. En geef ons eens ongelijk!

Dus vanaf januari gaan we er weer vol tegen aan. Toen ik aan het begin van dit jaar wilde afvallen heb ik een Fitbit gekocht (deze om precies te zijn). Als motivatie om meer te bewegen.

Maar helpt een Fitbit ook om af te vallen? Dit is mijn review!

Wat is een Fitbit?

Een Fitbit is een slim sporthorloge. Behalve de tijd geeft deze bijvoorbeeld ook de stappen die je zet per dag en de calorieën die je verbrandt weer. Het idee is dat het je dan ook motiveert om actiever te zijn.

Eén van de handige opties is dat het automatisch herkend welke sport je uitvoert. Dit heb ik natuurlijk even geprobeerd en het werkt echt. Sta je op de crosstrainer dan hoef je geen aparte stand te selecteren, het horloge herkent automatisch wat je aan het doen bent. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor zwemmen of fietsen – althans buiten. De hometrainer herkent het horloge dan weer niet.

Je kunt al je activiteit terugkijken in de app. Plus, je kunt jezelf doelen stellen. Bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag of 2300 calorieën. Wanneer je deze hebt bereikt gaat je horloge helemaal los. Discobal, trillen, je kunt het niet missen.

Een andere functie die het horloge heeft is dat het je per uur een bepaald aantal calorieën laat verbranden. Kom je hier niet aan, omdat je veel stilzit, dan krijg je 10 minuten voor elk heel uur een melding om even in beweging te komen.

Voor iemand zoals ik die veel stilzit vrij confronterend, maar ook motiverend.

Maar val je er ook van af?

Val je af door het gebruik van de Fitbit?

Nou zou ik je het liefst willen vertellen dat je door het omdoen van dit horloge direct kilo’s afvalt. Maar helaas, ook met een Fitbit zul je nog steeds moeten werken om af te vallen.

Wat het wel doet is je eraan helpen te herinneren dat je moet bewegen. Door bijvoorbeeld je stappen per dag te tellen. Of om voor jezelf een caloriedoel in te stellen.

Als je calorieën telt dan zie je precies of je minder gegeten hebt dan je hebt verbrandt, zeker als je het horloge ook ’s nachts draagt.

En het motiveert je om meer te verbranden zodat je meer kunt eten. Of sneller afvalt.

Het is geen wondermiddel en het helpt je helaas niet op magische wijze om kilo’s te verliezen. Maar het is wel een praktisch hulpmiddel dat je in ieder geval bewuster maakt van je beweging op een dag.

Soms zit ik op de bank en dan kijk ik op mijn horloge: 1300 calorieën verbrand. Dat is dan van de hele dag. Meestal zie ik dat terwijl ik net een zak chips naar binnen werk. Meestal leg ik dan de zak chips weg en motiveert het mij toch om nog even te gaan bewegen.

Dat geldt ook voor mijn stappenteller. Soms heb ik aan het eind van de dag maar 3000 stappen gezet, dan ga ik toch nog even een stevig rondje wandelen met de hond of op de loopband.

Zo helpt de Fitbit mij om op gewicht te blijven.

Koppelen met andere apps

De Fitbit heeft een eigen app waarin je alle informatie van hierboven kunt terugvinden, maar bijvoorbeeld ook je slaappatroon, hartslag en zelfs menstruatiecyclus kunt bijhouden.

Je kunt de Fitbit ook koppelen met afslankapps zoals Fatsecret en Weightwatchers. De verbrande calorieën worden dan automatisch in je app gezet. Bij de Weightwatchers (WW) levert dat extra punten op die je kunt gebruiken. Dat motiveert wel om te blijven bewegen. Per dag verdiende ik vaak zo’n 10 punten extra! Die opgingen aan snacks, overigens :).

Voor calorietel-apps zie je precies hoeveel je verbrandt op een dag en hoeveel je moet eten om af te vallen. Dat kan best confronterend zijn, want als je online je behoefte uitrekent kom je vaak hoger uit dan je daadwerkelijk verbrandt op een dag. Dat kan een reden zijn waarom je voor je Fitbit niet afviel.

Welke Fitbit heb ik en waarom?

De Fitbit die ik gebruik is de Fitbit Inspire HR (die ik hier heb gekocht). De HR betekent dat het horloge ook je hartslag meet. Dat is wel een optie die ik zou aanraden om je verbrande calorieën goed bij te houden.

Er is inmiddels ook een nieuwe versie uit van dit horloge, maar eigenlijk doet deze niet veel meer dan de versie die ik heb. Dus gewoon lekker het vorige model kopen, dan ben je nog goedkoper uit ook.

Zoals je ook kunt zien heb ik de versie met het kleine schermpje. De reden? Praktischer om om te houden, zeker als je net als ik kleine polsjes hebt.

Het horloge doe ik alleen af als ik douche, overdag en tijdens het slapen heb ik het gewoon om. Dan is het handiger om een klein horloge om te hebben i.p.v. zo’n joekel met een scherm. Afdoen tijdens het douchen is trouwens niet verplicht, het horloge is waterdicht, maar ik vind dat persoonlijk fijner.

Verschil met een Apple Watch of andere Smart watch?

Hoewel ik ook een Apple Watch heb, draag ik toch altijd mijn Fitbit. Waarom?

Allereerst het formaat, de Fitbit is veel kleiner en handzamer. Daarbij heeft het veel van de opties die ik ook op de Apple Watch gebruikte. Zoals het ontvangen van notificaties, bijvoorbeeld van mijn Ring, Whatsapp of agendameldingen. En als ik word gebeld trilt mijn Fitbit net als mijn Apple Watch.

Verder vind ik het fijn dat dit horloge echt op sporten en bewegen is gericht. Dat was eigenlijk ook de optie die ik gebruikte op mijn Apple Watch, al vind ik de Fitbit net wat praktischer.

Zoek je een Smart Watch voornamelijk voor het sporten? Dan zou ik voor een Fitbit gaan. Wil je een slim horloge dat daarbij ook het sporten bijhoudt? Dan zou ik voor een Apple Watch, Samsung, of welke andere ook gaan.

Wij hebben daarnaast ook een Garmin Watch gehad voor het golfen. Die gaat qua opties stukken verder dan de Fitbit. Deze is echt voor fanatieke sporters, niet voor mensen die wat meer willen bewegen, waar ik dus de Fitbit voor zou aanraden.

Kortom, de Fitbit is perfect voor iedereen die wat bewuster wil zijn van de verbrande calorieën en wellicht wat wil afvallen. Maar weet dat je er zelf voor zult moeten werken!

Fitbit kopen? Kijk dan hier voor de beste aanbiedingen!