Wat kun je zien en doen in Zadar, Kroatië

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zadar is een mooie havenstad in Kroatië die bezoekers veel te doen biedt. Het historische centrum is een leuke plaats om te verkennen, met tal van cafés en winkels om van te genieten. Er zijn ook verschillende stranden in de buurt, zodat het de perfecte plaats is om te ontspannen of actief bezig te zijn. En natuurlijk zou geen reis naar Zadar compleet zijn zonder een beklimming van de klokkentoren voor een prachtig uitzicht.

De stad wordt omgeven door prachtige natuur en heeft veel te bieden. Je vindt er oude Romeinse ruïnes, een bruisend nachtleven en schitterende stranden, allemaal in elkaars nabijheid. Als je op zoek bent naar een bestemming buiten de gebaande paden die toch veel afwisseling biedt, dan is Zadar de plek voor jou!

Hoe reis je naar Zadar?

Prachtige gebouwen in Zadar

Zadar is een mooie Kroatische stad die je per auto of per vliegtuig kunt bereiken. Als je de auto neemt, wees dan voorbereid op een lange reis – het is meer dan 15 uur! Maar het is de moeite waard, want het landschap onderweg is prachtig. Als je liever niet zoveel uren in de auto doorbrengt, kun je een vliegtuig nemen dat rechtstreeks op het vliegveld van Zadar aankomt.

Bezienswaardigheden in Zadar

Zadar is een oude stad aan de Adriatische Zee, en ze staat vol met historische bezienswaardigheden.

De Land Gate (poort) in Zadar

Land Gate

Een van de populairste bezienswaardigheden is de Landpoort, die in de 16de eeuw werd gebouwd. De Landpoort is een van de weinige overgebleven poorten van de middeleeuwse muren van Zadar, en het is een mooi voorbeeld van renaissance-architectuur. Bezoekers kunnen naar de top van de poort gaan voor een panoramisch uitzicht over Zadar en de Adriatische Zee. De Landpoort is ook een populaire plek om foto’s te maken, dus neem zeker je fototoestel mee!

Het Piazza dei Signori

Met zijn grandioze gebouwen en standbeelden is het zeker een indrukwekkend gezicht. Er zijn echter nog verschillende andere redenen waarom je het Piazza dei Signori zou moeten bezoeken. Ten eerste staat hier het stadhuis van Zadar, dat een museum herbergt met een schat aan informatie over de geschiedenis van de stad. Ten tweede wordt de piazza omringd door enkele van Zadar’s populairste restaurants en cafés, waardoor het de perfecte plek is om even uit te rusten van het verkennen van de stad.

Tenslotte ligt de piazza op een korte wandeling van Zadar’s Oude Stad, waardoor het gemakkelijk is beide bezienswaardigheden op één dag te bezoeken.

Romeinse opgravingen

Het Archeologisch Museum en Forum

Dit Museum is gehuisvest in een voormalig klooster, en het bevat een schat aan artefacten uit de Romeinse en middeleeuwse tijd. Het Forum is een archeologische plaats in de open lucht, die eens het centrum van het openbare leven in Zadar was. Vandaag de dag herbergt de plek een aantal Romeinse ruïnes, waaronder een triomfboog en een amfitheater.

De Kerk van St. Donatus

St. Donatus kerk

Dit ongelooflijke gebouw werd in de 9e eeuw uit Romeinse steen opgetrokken – wat betekent dat het letterlijk op oude geschiedenis is gebouwd. Maar dat is niet alles wat deze kerk bijzonder maakt. De kerk van St.-Donatus herbergt ook ’s werelds grootste vrijstaande klokkentoren, die een indrukwekkende ruim 39 meter hoog is.

De Kathedraal van St.-Anastasia

Deze kathedraal werd gebouwd in de 12e eeuw, en is een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur. De kathedraal herbergt ook een aantal belangrijke kunstwerken, waaronder een schilderij van Titiaan. Bezoekers van de kathedraal kunnen ook naar de top van de klokkentoren klimmen voor een panoramisch uitzicht over Zadar.

Het klooster van St.-Franciscus van Assisi (Sveti Frane)

Er zijn redenen die Zadar zo bijzonder maken en een hiervan is het klooster van Sint-Franciscus van Assisi. Het klooster werd in de 13de eeuw gebouwd en is een mooi voorbeeld van gotische architectuur. Maar wat het klooster echt de moeite van een bezoek waard maakt, is de ligging. Hoog boven op een klif die over de Adriatische Zee uitkijkt, biedt het klooster een adembenemend uitzicht over Zadar en de omringende kustlijn.

Het zeeorgel

Het Zeeorgel

Het Zeeorgel staat aan de waterkant van Zadar, waardoor het de perfecte plaats is om te genieten van het geluid van de zee. Bezoekers kunnen ook genieten van het schitterende uitzicht op de Adriatische Zee, en op de nabijgelegen eilanden Ugljan en Pasman.

De Zonnegroet

Aan de oevers van de Adriatische Zee, is er een afspraak die je onmogelijk kunt missen als de dag ten einde loopt. Het is een spectaculaire installatie aan de kust van de stad, het werk van de plaatselijke architect Nikola Basis, getiteld de “Groet aan de Zon”.

Wat we daar aantreffen zijn meer dan driehonderd meerlagige glasplaten die in een cirkel gerangschikt zijn. Deze platen bedekken zonnecellen die overdag zonlicht absorberen en na zonsondergang een helder licht produceren, een geanimeerde show die wordt aangedreven door de overdag opgenomen energie. De door de zonnepanelen geabsorbeerde zonne-energie wordt niet alleen gebruikt om deze tentoonstelling van stroom te voorzien, maar ook om een deel van de kustlijn van Zadar te verlichten.

Museum van antiek glas

Dit museum is gevestigd in het 19de-eeuwse Cosmacendi Paleis, dat uitkijkt over de haven. Je vindt er een collectie Romeins glaswerk dat ontdekt werd op archeologische vindplaatsen in Dalmatië. Deze bekers, potten en flessen werden door de Romeinse dames gebruikt voor parfums en crèmes. Het is ongelooflijk dat dit delicate glas vele aardbevingen en oorlogen heeft overleefd!

De Riva of promenade

De promenade strekt zich uit over bijna een kilometer langs de kust van de stad en biedt een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee. Bezoekers kunnen er heerlijk over de promenade slenteren, de boten zien komen en gaan, en de mediterrane sfeer opsnuiven. De Riva is ook een prima plek om mensen te kijken, want het is er vaak druk met zowel plaatselijke bewoners als toeristen.

Plein met de 5 waterputten 

Het plein bestaat eigenlijk uit vijf gezonken tankwagens die tot putten zijn omgebouwd. Elke put is gevuld met water dat voortdurend uit de Adriatische Zee wordt opgepompt. Het water wordt dan gebruikt om de tuinen op het plein te irrigeren.

De markt in de oude stad

Het oude centrum

Als laatste tip willen we deze markt nog benoemen, daar moet je naar toe! Een bruisende bedrijvigheid, met kraampjes die van alles verkopen, van verse producten tot souvenirs.

Prachtig Zadar voor wie dit een aanrader?

Zadar is een mooie stad in Kroatië die perfect is voor gezinnen met jonge kinderen. De stad heeft een aantal speeltuinen en parken, en ook veel activiteiten en attracties die op kinderen gericht zijn. Bovendien is Zadar heel voetgangersvriendelijk, zodat je je gemakkelijk kunt verplaatsen met een kinderwagen of bolderkar.

En natuurlijk zijn er volop strandmogelijkheden voor dagen dat je wilt ontspannen en de zon in je opnemen. Dus of je nu een actieve of meer ontspannen vakantieplek zoekt, Zadar is een prima optie voor stellen maar ook voor gezinnen met jonge kinderen.