Home Blog Madurodam review: wat is er te zien en doen?

Madurodam review: wat is er te zien en doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Tijdens de zomervakantie zijn wij naar Madurodam geweest. Een ochtendje, want dat was eigenlijk al lang zat. Begrijp me niet verkeerd, het is een leuk park dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Maar combineer het wel met een bezoek aan andere delen van Den Haag of ga, zoals wij, naar Scheveningen.

Wat kost een kaartje voor Madurodam?

Toeristische fotoplek in Madurodam

Als je vooraf een kaartje koopt met de datum erop dan kosten die vanaf €17. Wil je een kaartje zonder datum of koop je het direct aan de kassa? Dan kost een kaartje vanaf €22.

Daar komt dan ook nog de prijs voor het parkeren bij. Je betaalt hier €10 voor een hele dag. Wil je besparen op parkeerkosten? Weet dan dat Madurodam ook heel goed te bereiken is via het openbaar vervoer.

Wat is er te zien en doen in Madurodam?

Madurodam bestaat eigenlijk uit twee delen. Je hebt de miniatuurgebouwen en je hebt de attracties. Deze liggen verspreid over het park. Er zal vast een logica in zitten, maar die heb ik niet gevonden.

Aan de buitenrand vind je de winkel en de twee restaurants.

Miniatuurgebouwen

De meeste van jullie zullen naar Madurodam gaan om Nederland in het klein te zien. Je ziet hier enorm veel bekende gebouwen op schaal.

Bijvoorbeeld de koninklijke paleizen, Schiphol, de Deltawerken, het Binnenhof, diverse kerken en nog veel meer historische gebouwen.

Schepen, olieplatform en windmolens
Overzicht van een groot deel van het park
Populairste miniatuur in Madurodam is deze bewegende kermis

Tussen de gebouwen rijden auto’s, varen boten en zie je nog meer bewegende elementen. Het is dus meer dan alleen gebouwen bekijken.

En soms kun je zelf ook aan de slag. Bijvoorbeeld door het openen van sluizen, het blussen van een brand of door containers te stapelen. Dit is een leuke afwisseling en maakt het ook voor kinderen een leuke attractie.

Wanneer je Madurodam binnengaat krijg je een pasje. Met dit pasje kun je zuilen in het park activeren. Deze geven meer informatie, maar zetten ook bepaalde maquettes in beweging. Het enige nadeel is dat je de pas moet activeren met je naam en e-mailadres, die je op het scherm moet intikken. Je zag eigenlijk maar weinig mensen die pas gebruiken en ik vraag me af of dat is waarom.

Attracties in Madurodam

Hof van Nederland
Nieuw Amsterdam
The Flying Dutchman

Madurodam heeft ook een 6-tal attracties:

  • Het verhaal van George
  • Nieuw Amsterdam
  • The Flying Dutchman
  • Zo Groot Is Oranje
  • Hof van Nederland
  • De Waterwolf

Dit zijn meer interactieve shows dan attracties, maar ze zorgen wel voor een hoop afwisseling. Deze attracties duren zo’n 5 minuten waardoor je nooit lang in de rij staat.

Gelukkig maar, want er kunnen bij de meeste attracties niet veel mensen naar binnen.

Wij waren positief verrast door de kwaliteit van de shows. Hof van Nederland, bijvoorbeeld, vertelt het verhaal over hoe Nederland is ontstaan. Dit gebeurt door special effects en projecties.

In The Flying Dutchman ga je aan boord van een van de laatste Dakota vliegtuigen. Deze attractie vond ik persoonlijk een gemiste kans. Je gaat, zoals je al vermoed, vliegen over Nederland. Alleen de vlucht neemt al snel een gekke wending. Het was leuker geweest als ze zich meer hadden gericht op vliegen.

De attractie die ik zelf het minst leuk vond, is Zo Groot Is Oranje. Dit is een expositie over voetbal. Alleen, waar de andere attracties heel interactief zijn, kun je hier voetbalspelletjes doen en schieten op een doel.

Restaurants in Madurodam

Een van de twee restaurants

Het park heeft twee restaurants, elk aan een andere zijde van het park. Je kunt hier van alles kopen. Van snacks tot drankjes, broodjes tot een vette hap.

Wij vonden het eten behoorlijk duur. Een punt cheesecake voor net geen €5 bijvoorbeeld. Een hamburgermenu kost €9,90. Hierdoor besloten wij om na het bezoek aan Madurodam naar Scheveningen te rijden en hier te gaan eten. Maar je kunt ook het centrum van Den Haag in, waar je ook meer dan genoeg lekkere eettentjes kunt vinden.

Ben je met de auto en ga je nog even het centrum van Den Haag is? Laat deze dan staan op het parkeerterrein van Madurodam en neem de tram naar het centrum of Scheveningen.

Hoe leuk is Madurodam?

We waren al jaren niet meer in Madurodam geweest. In die tijd ging je vooral voor de minigebouwen en waren er nog geen attracties.

Deze attracties vonden wij dan stiekem ook het hoogtepunt. Ook omdat sommige heel interactief zijn. De gebouwen zijn natuurlijk mooi om te zien en heel kunstig gemaakt.

Het park wordt goed bijgehouden om te zorgen dat alles werkt. Je zag echt overal personeel aan het werk om het park mooi en schoon te houden.

Na ons kwam een enorme schoolklas binnen en we waren bang dat we de drukte zouden merken in het park. Maar dat viel dus enorm mee. Madurodam was toen wij er waren echt heel druk, midden in de schoolvakantie, maar we hoefden nauwelijks ergens te wachten.

Madurodam is groot genoeg om op je eigen tempo te ontdekken zonder last te hebben van andere bezoekers. Het is wel een enorm toeristische bestemming. Dat merk je ook in het winkeltje waar je cliché souvenirs kunt kopen, waaronder klompen.