Home Blog Disneyland Paris vs Walt Disney World

Disneyland Paris vs Walt Disney World

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als Disney fan weet je natuurlijk dan er meerdere Disney Pretparken in de wereld zijn. Disneyland Paris is daar één van, maar ook in Amerika zijn er Disney pretparken. De grootste is Walt Disney World. Dit park ligt in Florida vlakbij de stad Orlando.

Vanuit Nederland is het zo’n 10 uur vliegen om hier te komen. Naar Disneyland Paris vlieg je in een uurtje en met de auto doe je er gemiddeld zo’n 5 uur over. Veel mensen dromen er van om een keer een bezoek te brengen aan de Amerikaanse Disney pretparken. Walt Disney World is dan zeker een aanrader.

Maar je wilt natuurlijk wel weten wat je kunt verwachten! Daarom zullen we in dit artikel Walt Disney World vergelijken met Disneyland Paris. Als je weleens in het Franse pretpark bent geweest kan je deze goed vergelijken met Amerika. We beginnen met misschien wel het grootste verschil, namelijk de omvang van het pretpark!

Grootte

Als je Disneyland Paris vergelijkt met Nederlandse pretparken dan zal je het al behoorlijk groot vinden. De meeste pretparken bestaan uit 1 Park met attracties, terwijl er in Disneyland Paris twee zijn. Dan zijn er natuurlijk ook nog de restaurants en winkels in Disney Village en de Disney Hotels. In totaal beslaat het gehele resort 22 km2. Dat is best behoorlijk als je het vergelijkt met de Efteling dat slechts 0,72 km² aan oppervlak heeft.

Toch valt Disneyland Paris in het niet als je het vergelijkt met de grootte van Walt Disney World. Dit resort is namelijk 5 keer (!) zo groot als Disneyland Paris met een oppervlak van 103 km2. Je moet er toch niet aan denken dat je deze afstand te voet af moet leggen!

Walt Disney World bestaat uit 4 pretparken, 2 waterparken, een enorm uitgaansgedeelte met restaurants en winkels en 18 Disney Hotels met in totaal 23.000 kamers. Er is ook een camping met 800 plaatsen. Het is zo groot dat je vervoer nodig hebt om van de Hotels naar de Parken te gaan. Tussen de meeste hotels en de 4 Pretparken rijdt een bus. Dit is gratis transport dat voor iedereen beschikbaar is. Ook als je niet in een Disney Hotel slaapt. Naar het Magic Kingdom Park en Epcot kan je ook met de Monorail. Deze stopt bij een aantal van de Hotels en bij het parkeertterrein van het Magic Kingdom Park. Vanaf 2019 kan je ook met een gondellift van een aantal hotels naar het Hollywood Studios Park en Epcot.

Naast de gratis transportmogelijkheden kan je ook zelf met de auto naar de Parken rijden en hier parkeren. Dit is tegen betaling en niet goedkoop! Een andere manier om bij de Parken te komen is met een Uber of Lyft. Bij Disney Springs – het uitgaansgedeelte – kan je gratis parkeren maar er rijdt geen bus naar de Parken. Je zal dan naar een hotel in de buurt moeten lopen of een bus moeten nemen naar één van de Disney Hotels.

Aantal attracties

Je zal het waarschijnlijk al geraden hebben maar Disney World heeft ook meer attracties dan Disneyland Paris. In Frankrijk zijn er ongeveer 50 attracties, in Amerika zijn er meer dan 160.

Dit zijn niet allemaal attracties waar je in kunt, maar ook shows en ontmoetingen met Disney figuren. Desondanks is dat nog steeds een enorm getal natuurlijk en je snapt dat je aan 1 dag niet genoeg hebt.

Een aantal van de attracties in Disneyland Paris en Walt Disney World zijn hetzelfde, of lijken op elkaar. Voorbeelden hiervan zijn Pirates of the Caribbean, It’s a Small World, Big Thunder Mountain, Peter Pan’s Flight, Mickey’s Philharmagic, de theekopjes, Space Mountain en Buzz Lightyear’s Laser Blast.

Maar er zijn ook een hoop nieuwe attracties die je als bezoeker van Disneyland Paris nog niet kent als Splash Mountain, Soarin, Test Track, de People Mover, de twee Avatar attracties en Expedition Everest. Deze alleen al zijn zeker de moeite waard!

Ticketprijs

Het verschil tussen de ticketprijzen van Disney World en Disneyland Paris is niet zo groot als je zou denken. Voor één dag betaal je in Parijs tussen de €59 en €79, in Amerika kost een ticket €100. Dit is slechts voor 1 Park. Wil je de beide Parken in Disneyland Paris bezoeken dan betaal je 20 euro meer. Voor een bezoek aan alle 4 de Disney World Parken op 1 dag betaal je 50 euro bovenop de hierboven genoemde prijs.

Zelf verbaas ik mij over het prijsverschil, dat niet zo groot lijkt te zijn ondanks dat Disney World veel groter is. Als ik naar Amerika ga koop ik meestal mijn tickets op de UK website van Disney World. Je betaalt dan iets meer dan €400 en krijgt dan 14 dagen onbeperkt toegang tot alle Pretparken en Waterparken. Ook kan je hiermee gratis een rondje minigolfen op één van de twee banen in Disney World.

Wat Disneyland Paris heel goed doet is als je een hotelkamer boekt + entreeticket krijg je korting. In Amerika is dat toch minder. Vaak loont het om je tickets apart te boeken en niet als arrangement samen met je hotel. Ook de aanbiedingen in Disneyland Paris zijn vaak scherper. We hebben één keer gebruik gemaakt van de Disney World aanbieding voor gratis eten en drinken. Hoewel dit niet veel goedkoper was, is het toch fijn om vooraf de kosten voor het eten al gemaakt te hebben. En het was meer dan genoeg, we hadden diverse vouchers over, omdat de porties in Amerika echt enorm zijn.

Hotels

Disney World heeft 18 officiële Hotels, Disneyland Paris heeft er 7 (incl. Davy Crockett Ranch). Dat is best een verschil. Hoewel er in Amerika meer zijn, ben ik toch meer fan van de Parijse Hotels.

Met name de Budget Hotels zijn in Disneyland Paris beter dan in Orlando. De Value en Moderate Resorts in Disney World zijn gebouwd in een Motel stijl. Dat betekent dat de deuren van de kamers aan de buitenkant van het gebouw zitten langs een lange gallerij. Ook je ramen zitten hier. Dit betekent dat je eigenlijk nooit je gordijnen open kunt doen voor wat daglicht, omdat er constant mensen langslopen die – onbedoeld – naar binnen gluren. Vind ik persoonlijk niet zo prettig.

Het enige hotel waar je zowel in Parijs als Orlando beter niet in kunt slapen! 🙂

Wil je een hotelkamer met de deur aan de binnenzijde, dan betaal je al gauw een stuk meer. Dat gezegd, de Deluxe resorts van Disney World zijn geweldig. We hebben het geluk gehad om een aantal nachten in de Animal Kingdom Lodge te slapen met uitzicht op de savanne en in het Polynesian Resort. Echt geweldig en heerlijk luxe. De thematisering is zo ontzettend goed, zeker in de Animal Kingdom Lodge. Stel je voor, ’s ochtends als je wakker wordt zet je een kopje koffie, je schuift de pui open en hebt uitzicht over een savanne vol giraffen, zebra’s en andere dieren. Echt ongelooflijk en dat zonder naar Afrika te hoeven reizen!

Aantal dagen nodig

Tenslotte, hoeveel dagen heb je nodig in Disneyland Paris en Walt Disney World. Zelf vind ik dat je in Disneyland Paris zeker 3 dagen nodig hebt. Ook onze volgers op Facebook zeiden allen minimaal 3. Je hebt dan ruimschoots de tijd om alles te bekijken en om tussendoor rustig pauze te nemen. Daarnaast voelt het dan als een soort minivakantie.

Naar Orlando ga ik meestal 2 weken. De laatste keer zijn we 10 dagen geweest. Dat was op zich ook lang genoeg, alleen ben ik er liever natuurlijk zo lang mogelijk. Ons lukt het meestal om – eind augustus – alle Parken in 4 dagen te bekijken. We hebben dan alle attracties gezien, maar slaan vaak de shows over. Parades bekijken we meestal 1 keer en daarna gebruiken we deze tijd om met een korte wachttijd in attracties te gaan.

Als je de oversteek naar Walt Disney World maakt, ga dan tenminste een week. Dan heb je genoeg tijd om bij te komen van de lange vlucht en begin je fris aan de dagen wandelen door de 4 Parken. Doordat Disney World zo enorm groot is moet je er rekening mee houden dat je ook tijd kwijt bent met reizen tussen de Parken. Deel je dagen daarom zo efficiënt mogelijk in om niks te missen!