Home Blog Vakantie op Kreta

Vakantie op Kreta

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Altijd al gedroomd van een vakantie op Kreta? Dan ben je niet de enige. Elk jaar beleven miljoenen toeristen van over de hele wereld hun droomvakantie op dit magische en prachtige eiland. Ze genieten er lang niet alleen van zon, zee en strand.

Deze Griekse vakantiebestemming heeft veel meer troeven om toeristen te bekoren. Naast zijn prachtige stranden en aangenaam klimaat, vind je er veel ongerepte natuur, kunst en cultuur, veel waardevolle gebouwen, monumenten met historische waarde en vele archeologisch belangrijke vondsten.

Wil je dit eiland écht ontdekken? Daar heb je méér dan één vakantie voor nodig.

Waar ligt Kreta?

Met zijn oppervlakte van 8336 vierkante kilometer en ruim 600000 inwoners is dit het grootste en meteen ook het drukst bezochte vakantie-eiland van Griekenland en van het Middellands Zeegebied.

Het eiland dankt zijn naam als vakantiebestemming aan zijn aangenaam mediterraan klimaat, zijn schitterende en goed onderhouden stranden en zijn rijke geschiedenis. Heraklion, de hoofdstad van het eiland, ligt aan de noordkust van het eiland, en is daardoor makkelijk bereikbaar.

De archeologische vonden van Knossós

Tijdens het Minoïsche tijdperk was Knossos de hoofdstad van Kreta. De vele opgravingen die er plaatsvonden, bleken achteraf van onschatbare waarde voor de kennis van de hedendaagse Minoïsche beschaving. Vandaag is Knossos een van de meest geboekte excursies van Griekenland.

Het kasteel van Knossós werd gedeeltelijk heropgebouwd, en is de drukst bezochte attractie. Andere waardevolle vondsten ontdek je in het Archeologisch Museum in Heraklion.

De Samaría Kloof en het Nationaal Park

Een van de populairste bezienswaardigheden ongetwijfeld de indrukwekkende Samaria kloof, de grootste van Europa. De Samaria kloof is één van de vijftien anderen bergkloven van het eiland. Ze zijn dé blikvanger langs de vele boeiende wandelroutes. De wandeltocht dwars door de kloof is pittig en in totaal 16 kilometer lang. Halverwege de kloof ligt het verlaten oude stadje Samaria.

De wandeling eindigt in Agia Roumeli, met gezellige terrasjes, restaurants en een minimarkt. Je bereikt Agia Roumeli alleen via de zee. De Samaria kloof is meteen ook het enige Nationaal Park van dit Griekse droomeiland. Je vindt er vele beschermde diersoorten, zoals de Kretenzische KriKri geit en de Lammergier. Met de baai van Agia Roumeli bereik je het eindpunt van deze afwisselende wandeling, waar je met een frisse duik in Libische Zee kunt bekomen van de geleverde inspanningen.

Het leprozeneiland Spinalonga

In de eerste helft van de vorige eeuw was het lepra-eiland Caledonia, het huidige Spinalonga, een ballingsoord waar alle melaatsen van Griekenland werden geïsoleerd. Nu is vooral het Venetiaanse fort er een belangrijke toeristische attractie. Spinalonga bereik je met de boot vanuit Plaka, Elounda en Agios Nikolaos.

Het archeologisch Museum van Heraklion

Het Archeologisch Museum van Heraklion dateert uit 1883 en herbergt de mooiste collectie Minoïsche kunst. Het geeft tegelijk ook een goede indruk van het leven in andere perioden uit de Kretenzische geschiedenis. In het museum kun je eveneens de mysterieuze schijf van Phaistos bewonderen.

De hoogvlakte van Lassithi

Deze bevindt zich op achthonderd meter boven zeeniveau, en. wordt deels omringd door het Dikti-gebergte. Op het plateau vind je de grot van Zeus, waar volgens de legende de oppergod van de Griekse mythologie werd geboren.

Kreta strand

  • Balos beach: in het noordwesten is dit voor veel toeristen het mooiste strand van het eiland
  • Elafonisi: een wit zandstrand met vele, roze en zeldzame schelpen. Het maakt deel uit van de mooiste stranden van Europa. Je vindt het in het zuidwesten, op zo’n 75 kilometer van de stad Chania en is makkelijk bereikbaar met de auto
  • Falasarna: dit prachtig en langgerekt zandstrand vind je nabij Balos beach en Chania. Het zeewater kleurt er prachtig turkoois. Falasarna loopt geleidelijk in zee, en is daarom vooral geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen. Het strand bezit een Blue Flag voor zijn zuiver zeewater
  • Chrissi eiland: met zijn hagelwitte zandstranden en helderblauw zeewater lijkt dit wel een exotisch eiland. Een dagexcursie naar Chrissi start in de haven van Ierapetra
  • Vai Beach: dit beschermd natuurgebied in het noordoosten ligt vlak bij het strand. De palmbomen geven zowel het strand als de baai een exotische aanblik
  • Preveli beach: grenst aan een palmenbos en steile rotswanden met een schitterend panorama
  • Matala beach: in de zandrotsen van Matala beach maak je kennis met de indrukwekkende grotten. Hie brachten vooral de hippies in de jaren zeventig en tachtig hun vakantie door. Jaarlijks wordt er nog steeds een groot festival georganiseerd. Het gezellige dorpje vlak bij het strand beschikt over alle eigentijdse voorzieningen voor een geslaagde vakantie

Kreta activiteiten: natuur, fauna en flora

Een vaak ongerepte natuur, een rijke fauna en flora met een uitzonderlijke bloemenpracht en zeldzame kruiden, bergketens tot boven de 2500 meter, indrukwekkende bergkloven zoals die van Samaria, Ardena, Imbros, diepe ravijnen met kristalhelder water.

Het gematigde klimaat is bevorderlijk voor de groei van meer dan 2000 inheemse planten, waarvan er  meer dan 200 nergens anders voorkomen. Dit vakantie-eiland heeft het allemaal, zodat natuurliefhebbers van allerlei slag zich hier onmiddellijk thuis voelen.

Sportieve vakanties

Wandelen is hier zoveel meer dan alleen genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Overal vind je goed bewaarde getuigen van zijn rijke geschiedenis. Doorheen de geschiedenis verzetten de eilandbewoners zich hardnekkig tegen hun vele buitenlandse heersers.

Mozaïeken, zuilen, poorten, graven en baden zijn er de stille getuigen van en zijn overal in de vele, kleine bergdorpjes zoals Argyroupoli (Lappa) terug te vinden. Deze stille getuigen dateren vooral uit de Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse periodes.

Snorkelen

Watersporters, en zeker diepzeeduikers en snorkelaars, kunnen hun op dit eiland jun favoriete sporten in de beste omstandigheden beoefenen. Met zijn vele koraalriffen en onderwatergrotten is de regio Almirida een uitverkoren plaats voor de watersporter. Dankzij het kristalheldere water geniet je er ongestoord van de kleurrijke onderwaterwereld. Snorkelen is een geweldige ervaring voor het hele gezin.

Diepzeeduiken

De zuidkust van het eiland is dan vooral erg aantrekkelijk voor diepzeeduikers. Het water is er zo helder, dat je er makkelijk vijftig meter diep kunt zien. Over de onderwater flora en fauna raak je niet uitgepraat. Je maakt er kennis met de tandbaars, inktvis, schorpioenvis, octopus, murene, tonijn en makreel. Ruige bergen reiken tot in het water en creëren prachtige koraalsoorten en kleurrijke onderwaterplanten. Op Kreta vind je ook veel duikscholen. Er is zelfs een Nederlandse duikschool in Pakias, die een verscheidenheid aan duikcursussen aanbiedt.

Overnachten Kreta

Overnachten op Kreta doe je in de beste omstandigheden, zowel in vakantiehuizen als in vakantieappartementen en de vele stijlvolle hotels. Die beschikken vaak over een eigen zwembad, fitness en sauna. In het restaurant geniet je zowel van de Europese keuken als van typische plaatselijke gastronomie. Ben je eerder een romantisch type? Dan vind je in de vele romantische hotels beslist datgene wat je nodig hebt om van je (romantische) vakantie op Kreta een voltreffer te maken.

Weer Kreta

Kreta heeft een typisch mediterraan klimaat, met warme, droge zomers en milde winters. De gemiddelde dagtemperatuur bedraagt er in de zomer 30 graden. Gelukkig genieten badplaatsen in deze periode van een koele zeebries. Meer in het binnenland stijgt de temperatuur tot vaak boven de 40 graden.

De zomer op Kreta begint in mei. De vier beste maanden voor een zonnevakantie zijn juni, juli, augustus en september, met een gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 27 en 33 graden. Juli en augustus zijn de warmste maanden, met temperaturen van 35 graden en meer. Dan schijnt de zon continu en valt er bijna geen regen.

In juni en september is de kans op regen iets groter, maar nog steeds verwaarloosbaar. Mei en oktober zijn de beste maanden voor een actieve vakantie. Daarom zijn mei en oktober meer geschikt voor een actieve vakantie op Kreta. De kans op regen is dan wel groter.

Wordt Kreta jouw volgende vakantiebestemming?