Google Nest Protect rookmelder moeilijk te installeren?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als ik ergens niet aan moet denken is het brand in huis. Zeker als er ook beesten binnen zijn. Daarom wilde ik heel graag een slimme rookmelder die mij direct op de hoogte zou stellen als er rook in huis is.

In eerste instantie viel mijn oog op de Netatmo rookmelder. Deze was met de prijs van ongeveer €80 relatief betaalbaar en de reviews waren goed.

De rookmelder stond al in mijn winkelmandje toen ik de Google Nest Protect tegenkwam. Deze is zo’n €35 duurder maar heeft ook een koolmonoxide detector. Dubbel veilig.

Dit werd hem en binnen een dag had ik deze slimme rookmelder in huis.

Wat zit er in de verpakking?

Het eerste dat mij opviel was het formaat. De Nest Protect rookmelder is enorm, echt groot. Het lijkt wel een enorme draadloze speaker en dat is het eigenlijk ook.

Behalve de rookmelder zaten er een montageplaat en schroefjes in de verpakking, evenals een handleiding.

Als je de handleiding open vouwt dan is deze in het Frans, gelukkig is de achterkant wel in het Nederlands.

Hierna is het tijd om te beginnen met installeren.

Nest Protect rookmelder installeren

De eerste stap is het downloaden van de Nest-app. Deze staat in de Apple Store of in Google Play.

Hierna moet je de app koppelen aan een Google account. Als je deze nog niet hebt kan je een account aanmaken. Zelf koppelde ik de Nest-app aan mijn bestaande G-mail.

Hierna geef je de locatie een naam en vul je je adres in.

Dan is het tijd om de Nest Protect te koppelen.

Druk hiervoor op “product toevoegen” wanneer je de stappen in de Nest-app hebt doorlopen. Je kunt nu de QR-code scannen op de achterkant van het apparaat.

De app herkent zelf dat het gaat om een Nest Protect. Hierna kan je het batterij-labeltje eruit trekken en begint het apparaat tegen je te praten.

De rookmelder spreekt je toe in het Frans en het Nederlands. Je kunt de taal instellen door op de ronde knop bovenop te drukken.

Hierna selecteer je het wifi-netwerk en de app doet de rest. Vervolgens is je Nest gekoppeld aan de app en ben je klaar!

Was het moeilijk?

Zoals je ziet wijst het zich vanzelf. De handleiding die erbij zit is niet zo duidelijk maar het enige wat je moet weten is dat je de Nest-app moet downloaden.

Hierna kan er eigenlijk niks meer misgaan, behalve het ophangen, natuurlijk.

De app wil best veel van je weten, dat kan afschrikken. Maar aan de andere kant denk ik dat Google meer van ons weet dan wij denken. Dus ik heb me er maar bij neergelegd en ga voor de veiligheid en het gemak.

Nu ik de rookmelder zelf heb geïnstalleerd kan ik je zeggen dat vrijwel iedereen het kan. Je hoeft er niet heel handig voor te zijn en zelfs als je niet heel technisch aangelegd bent lukt dit prima.

Heel veel succes en mocht je vragen hebben laat dan hieronder een berichtje achter!