Home Blog Vakantie Zagreb: praktische informatie, bezienswaardigheden en topattracties

Vakantie Zagreb: praktische informatie, bezienswaardigheden en topattracties

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wordt het weer hoog tijd om een prachtige zomervakantie te gaan boeken? Of wil je liever in het najaar of voorjaar genieten van een heerlijke ontspannen vakantie, die je nog lang zal heugen. Maak dan fantastische herinneringen voor jezelf door op bezoek te gaan naar de prachtige en altijd bruisende stad Zagreb. Deze stad is de hoofdstad en ook grootste stad van Kroatië.

Een stad die eeuwenoude cultuur ademt, prachtige architectuur heeft, maar ook allerlei moderne facetten heeft die de moeite van het ontdekken waard zijn. In dit artikel kun je lezen wat er in en rond Zagreb allemaal te beleven valt als het gaat om historie, cultuur, gebouwen, maar ook qua eten en drinken en natuurlijk ook op het gebied van natuur en omgeving!

Handige praktische informatie voor wie Zagreb wil bezoeken

Ga je een vliegticket boeken naar Zagreb, dan kun je deze voordelig boeken via onder meer de KLM of met Croatia Airlines. Met een rechtstreekse vlucht ben je in iets minder dan twee uur in Zagreb. Via vliegmaatschappijen als Air France en Lot Polish Airlines ben je qua prijs voordeliger uit, maar moet je vaak wel overstappen. Dee vluchten kosten je ongeveer 4,5 tot 6,5 uur.

Uiteraard kun je ook per auto of op de motor naar Kroatië rijden. De totale afstand vanaf Amsterdam bedraagt 1329 km, waarmee je zo’n 13 tot 15 uur onderweg bent. Wil je het rustig aan doen en veilig reizen, dan raden we aan om onderweg een hotel te boeken en je reis op te splitsen in twee delen.

Kijk ruim voor vertrek of er voor Kroatië ook regelgeving is op het gebied van Covid 19-maatregelen. Het is mogelijk dat er een CTB bewijs nodig is om het land binnen te komen en/of de verplichting om een negatieve coronatest te laten zien bij de douane, in hotels en in eetgelegenheden.

Let in Kroatië op bij het maken van foto’s op openbare plekken. Zo is fotograferen op luchthavens, bij militaire installaties en bij de grens streng verboden. Ook in kerken en musea is het gebruik van een fototoestel meestal niet toegestaan. Let daar goed op de bordjes!

Ten slotte raden we je aan om, als je in Zagreb een hotel wilt boeken, meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. De overnachtingsprijzen kunnen namelijk flink uit elkaar lopen en de prijsverschillen tussen reisbureaus en hotelaanbieders zijn relatief groot. Wees dus kritisch en bespaar zo een hoop geld!

Hoe staat het met het klimaat en weer in en rond Zagreb?

Het klimaat in Zagreb is een landklimaat ofwel continentaal klimaat. Dit houdt in dat de zomers droog en warm zijn. ’s Zomers is het gemiddeld zo’n 20 ℃, met pieken in juni, juli en augustus van 24 ℃ tot 26 ℃. Je hebt dus de garantie op comfortabel en warm weer.

En dus behoorlijk wat zekerheid dat het lekker weer wordt als je in de zomermaanden richting Zagreb trekt. Kenmerkend voor een landklimaat is dat het in de winterperiode flink koud kan worden. De temperatuur in die maanden varieert van 4 26℃ tot iets boven het vriespunt.

Ga je in de wintertijd naar Zagreb, zorg er dan voor dat je voldoende warme kleding meeneemt! Neem ook een paraplu mee, want in Zagreb valt het hele jaar door regen. De regenpiek zit in de herfstmaanden, terwijl gemiddeld genomen de maand februari de droogste periode van het jaar is.

Kroatisch Nationaal Theater: verbaas je over de indrukwekkende architectuur

Zagreb is een historisch en architectonisch gezien rijke stad, waar je in alle hoeken en gaten cultuur kunt snuiven. Een van de meest indrukwekkende gebouwen in de stad en dus een kunstwerk dat je moet zien als je de stad met jou bezoek vereert, is het imposante Kroatisch Nationaal Theater in het zuidwesten van de stad.

Het monumentale theater ligt bij een prachtig uitgestrekt park, waar je heerlijk kunt genieten van veel flora en fauna. Boek gerust een operavoorstelling om iets mee te pikken van de Kroatische muziekstijl!

Wordt Kroatië jouw volgende vakantiebestemming?

Ban Jelacic Plein: voor gezellige dynamiek, terrasjes en architectuur

Houd je van dynamiek, gezelligheid en verrassend leuke winkeltjes? Bezoek dan het prachtige grote Ban Jelacic Plein, dat te vinden is in het centrum van Zagreb. Hier kun je terecht voor tal van leuke terrasjes, bars en restaurants, om even lekker een drankje te doen of een diner uit Kroatische keuken mee te pakken.

Het zeventiende-eeuwse plein, dat omringd is door tal van historische gebouwen, staat bekend als het belangrijkste plein van Zagreb. De bouwstijlen variëren van klassiek en modernistisch tot de Wiener Secession. De idyllische fonteinen en standbeelden van beroemdheden lenen zich voor een paar prachtige vakantiekiekjes.

Museum of Broken Relationships: kunst met een grote K

Een echte hotspot in hartje Zagreb is het vrij jonge Museum of Broken Relationships. Dit bijzonder vermakelijke museum is opgericht door twee innovatieve kunstenaars, die allerlei objecten en spullen laten zien die te maken hebben met verbroken relaties. Niet het leukste onderwerp natuurlijk, maar het levert wel hele bijzondere kunst op die je nog lang zal heugen. De kunst in het Museum of Broken Relationships geeft je nieuwe inzichten en ideeën over het verdriet én de nieuwe kansen die beëindigde relaties kunnen opleveren.

De meeste levendige markt van Zagreb: Dolac Markt

Wie in Zagreb is kan niet heem om de levendige en superleuke Dolac Markt in het stadscentrum. Het leuke van deze markt is dat er elke dag kraampjes staan en allerlei lokale producten – zoals groenten, maar ook Kroatische kledingsoorten – verkocht worden voor volgens westerse begrippen aantrekkelijke prijzen. Naast allerlei streekspullen en lekkernijen ben je op de Dolac Markt ook op de goede plek als je unieke Kroatische souvenirs wilt kopen. Deze keuze is hier reuze, dus laat je verrassen en leef je uit!

Zagreb Funicular: voor wie van snelheid en actie houdt

In Zagreb vind je veel architectuur, cultuur en historie, maar is ook voor actieve en sportieve mensen genoeg te doen en beleven. Een absolute aanrader is om de fraaie kabelbaan Funicular te bezoeken.

Deze gave kabelbaan ligt op zo’n zesenzestig meter hoogte en loopt tussen twee straten in het stadscentrum. De Zagreb Funicular is al ruim 100 jaar oud, maar in de loop van de tijd – vreest niet – geregeld gerenoveerd en gemoderniseerd. Over de veiligheid hoef je je dus geen zorgen te maken.

Bovenaan stap je in een soort karretje in, waarna je binnen ongeveer een minuut naar beneden glijdt of naar boven getrokken wordt. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht over de stad. Eenmaal boven met de kabelbaan kun je de imposante Toren van Lotrščak bewonderen. Vroeger diende deze toren ter bescherming van de stad Zagreb tegen aanvallers van buitenaf.

Tot slot: Zagreb is een slimme keuze voor de vakantiefanaat!

Concluderend kan gesteld worden dat Zagreb een historisch en cultureel bloeiende stad is, waar je ontzetten veel kunt leren en zien. De highlights en historische locaties die we zojuist hebben genoemd, vormen maar een beperkte selectie uit het vele schoon dat je in Zagreb aantreft. Maak je eigen herinneringen als vakantiefanaat en boek een voordelige vakantie naar deze prachtige stad!

Wordt Kroatië jouw volgende vakantiebestemming?