Welke warmtedeken werkt het best als je het altijd koud hebt? En hoe ik zelfs energie bespaar!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het altijd koud hebben, ik ken het. Zelfs wanneer de rest nog met een t-shirt aan loopt, draag ik al een vest. En in de wintermaanden zit ik vaak met meerdere lagen kleding plus een fleecedeken te werken op mijn stoel. Daarom leek een warmtedeken mij wel wat.

Een warmtedeken is eigenlijk hetzelfde als een elektrische deken. Een deken met warmtespiralen die hitte afgeven zodra je de stekker in het stopcontact doet. Dit is best een fijne warmte en helpt je om snel op te warmen.

Zelfs als je het niet altijd koud hebt, maar wel bewuster met je gasverbruik om wilt gaan kan zo’n warmtedeken uitkomst bieden. Hieronder geef ik je een paar voorbeelden van de warmtedekens die ik heb geprobeerd en welke ik uiteindelijk heb gehouden.

Warmtedekens met snoer of snoerloos?

Je kunt tegenwoordig warmtedekens met of zonder snoer kopen. Nu hoor ik je meteen denken, dat is wel handig om geen snoer te hebben. Dat vond ik dus ook!

Het heeft ook een nadeel, want je moet de snoerloze warmtedeken opladen voor gebruik. Maar je kunt deze gelukkig ook bedraad gebruiken. Als je net als ik weer eens vergeet de warmtedeken op te laden.

Een voorbeeld van een warmtedeken met snoer is deze van Medisana. Deze kost €21 en houd je zo’n 3 uur warm voordat deze automatisch uitgaat. Ideaal dus als je koude voeten hebt in bed, maar minder fijn als je de warmtedeken gebruikt voor een avondje bankhangen. Of zoals ik tijdens het werk.

Een ander type warmtedeken met snoer is het warmtekussen of de warmtepad. Bijvoorbeeld deze warmtepad van Beurer. Zo’n heating pad kan je niet over je heen trekken, maar werkt wel goed in combinatie met een fleecedeken. Je krijgt het dan sneller warm. Ook dit type warmtedeken stopt vanzelf, deze na 90 minuten.

Er zijn ook snoerloze warmtedekens en kussens te koop. Daar heb ik uiteindelijk ook voor gekozen, ondanks dat ze stukken duurder zijn. En ik heb van beiden een gekocht, dus een warmtedeken en een warmtekussen.

Waarom ik voor een snoerloze warmtedeken heb gekozen?

De verwarmingstijd van een snoerloze warmtedeken en eentje met snoer is vrijwel gelijk. Ze houden je zo’n 1,5 uur warm op de hoogste stand. Ga je twee standen lager dan kan de warmtedeken zelfs 4 uur worden gebruikt.

En geloof me, je wilt geen hogere stand, want het wordt echt heel warm!

De keuze voor draadloos heb ik bewust gedaan. Ondanks, wat ik hierboven ook al schreef, dat de producten stukken duurder waren. Draadloos kun je vrijwel nergens vinden. Vrijwel elke warmtedeken heeft een draad behalve die van Stoov.

Doordat de producten draadloos zijn sleep ik ze echt overal mee naartoe. Laat je een traditionele warmtedeken of elektrische deken vooral op je bed liggen? Mijn Stoov warmtedeken ligt op de bank, de eetkamerstoel, mijn bureaustoel en zelfs buiten. Overal heb ik “warme billetjes” zoals we dat hier gekscherend noemen.

Want ik heb het dus niet alleen koud in bed. Maar ook als ik ’s avonds op de bank zit of achter mijn bureau aan het schrijven ben. Dan wil ik geen gedoe met zoeken naar een stopcontact. Dat rechtvaardigde voor mij ook de aanschafprijs van de Stoov, want ze zijn niet goedkoop.

Toch heeft de warmtedeken zich al terugverdiend!

Met een warmtedeken kun je geld besparen!

Toen ik, vanwege de pandemie, verplicht thuis moest werken schoot mijn gasrekening omhoog. Want normaal zat ik op kantoor met de verwarming hoog, nu deed ik dat thuis.

Dus om energie en kosten te besparen zette ik de verwarming overdag uit, ook als ik thuis was. En dat was behoorlijk koud kan ik je vertellen!

En zeker nu de gasprijzen enorm hoog zijn zit ik er niet op te wachten om de verwarming aan te zetten. Dan zit ik liever op mijn warmtedeken.

Tijdens de wintermaanden, ook toen er sneeuw lag, stond hier de verwarming overdag laag. Van 21 graden terug naar 18 graden. Voelt wat fris als je door het huis loopt, maar zodra ik zit heb ik het lekker warm.

Dan zit ik op mijn Stoov Big Hug XL (ik heb de grijze in standaardstof gekocht) met een lekkere warme deken van de Primark over me heen. De Stoov houdt mijn lichaam lekker warm en de deken zorgt dat ik de omgevingstemperatuur niet voel. Dan zit ik na een tijdje zelfs te zweten terwijl de verwarming uitstaat.

Binnen 2 maanden had ik de Stoov terugverdiend, omdat mijn stookkosten werden gehalveerd. En nee, ik word niet gesponsord om dat te zeggen, dat is mijn eigen ervaring en waarom ik zo blij ben met mijn warmtedeken.

Nadeel van een warmtedeken

Het nadeel van elke warmtedeken is dat deze maar een bepaalde tijd aan kan staan om overhitting van het systeem te voorkomen. Na 1,5 uur bij warmtedekens met een snoer en 4 uur met een Stoov warmtedeken heb je het gewoon weer koud.

Opladen duurt dan best lang bij een Stoov. Daarom heb ik een extra batterij met snellader bestelt. Zodat je snel weer je warmtedeken aan kunt zetten. Dit is eigenlijk wel een must en de investering wat mij betreft meer dan waard.

Zit er nog een verschil tussen de Big Hug XL en de gewone Big Hug? Nee, de warmte-elementen zijn hetzelfde, je warmtedeken is alleen wat groter. Persoonlijk zou ik voor de kleinste variant, de gewone Big Hug gaan.

Oh en wat ik helemaal vergeet te vertellen is waarom ik uiteindelijk ook de Ploov, het Stoov warmtekussen heb gekocht. Eigenlijk om de periode te overbruggen waarin mijn warmtedeken aan het opladen is. Dan zit ik tegen het warmtekussen met een fleecedeken en heb ik het heerlijk warm.

Plus, bijkomend voordeel, het is heel lekker als je hoofdpijn hebt of last van je nek!

Tenslotte werkt de Stoov het beste als je erop gaat zitten of liggen. Als je het over je heen legt krijg je het nog steeds warm maar daar is het kleedje toch wat de kort voor. Wat ik meestal doe is de Big Hug (ik heb de XL gekocht, maar dat is echt niet nodig) op de bank leggen, er dan tegenaan zitten met een fleecekleed over je heen. Voor in bed is dat niet praktisch, dan kun je beter een warmtekussen gebruiken, die zijn ook heerlijk warm!