Zandsculpturen in Elburg: hoe leuk is Zandverhalen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Elburg is een schattig plaatsje in de provincie Gelderland. Een echt pittoreske plek die populair is onder toeristen en dagjesmensen.

Sinds 2017 heeft deze plaats een eigen attractie die perfect past bij de stad én daarnaast ook tijdens de huidige tijd gewoon geopend is.

Zandsculpturen in Elburg – of eigenlijk heet het Zandverhalen – is wellicht niet voor iedereen maar het is wel heel indrukwekkend.

Wat is Zandverhalen in Elburg?

Zandverhalen in Elburg bestaat uit drie grote hallen van 5000m2 met meer dan 300 zandsculpturen. Sommige van deze sculpturen zijn wel 8 meter hoog.

De zandsculpturen zijn zeer gedetailleerd en als bezoeker kan je er behoorlijk dichtbij komen. Zolang je het niet aanraakt, natuurlijk.

Elk van de sculpturen vertelt een verhaal of is onderdeel daarvan. Het onderwerp van de verhalen maakt waarschijnlijk dat deze attractie niet voor iedereen is.

Bijbelverhalen

De zandsculpturen beelden namelijk verhalen uit de bijbel uit. Van Adam en Eva tot de kruisiging van Jezus. Heel begrijpelijk voor een attractie in de zogenaamde biblebelt.

Hoewel de zandsculpturen indrukwekkend zijn om te zien kunnen de onderwerpen wellicht mensen tegen houden om het te bezoeken.

Entreeprijs en coronamaatregelen

Een entreekaartje voor Zandverhalen in Elburg kost €16,50 voor volwassenen en €12,50 voor kinderen.

Vanwege de huidige tijd is het verplicht om een tijdvak te reserveren. Dat kan via de website van Zandverhalen. De tijdvakken gaan per heel uur. En er kunnen maximaal 100 mensen in het tijdvak. Binnen dat uur heb je het vaak ook wel gezien of kom je in ieder geval een heel eind.

De route die je loopt is vast en eenrichtingsverkeer. Je mag dus niet terug om nogmaals naar je favoriete scultuur te kijken. Hiermee zou je in aanraking kunnen komen met de groep na je waardoor afstand houden lastig wordt. Verder staan er overal stickers op de grond die je eraan helpen te herinneren niet te dicht bij andere mensen te staan of lopen.

Hoe leuk is het?

Zandsculpturen zijn altijd leuk om te bekijken. Zeker als ze meters hoog zijn. De meer dan 300 sculpturen zullen je zeker een paar uurtjes bezighouden. Ze zijn heel kunstig gemaakt en alleen dat al is de moeite waard. Zelfs als je niks met Bijbelse verhalen hebt. Daarbij hebben ze ook een deel van het scheepsvaartverleden van de stad erin verwerkt. Dus zelfs als je niet gelovig bent is het toch leuk om meer te leren over de geschiedenis van de stad. En

Wel zou ik het combineren met andere bezienswaardigheden in Elburg. In deze historische stad kan je heerlijk struinen langs de oude gebouwen en de schattige haven. Buiten de stad vind je onder andere de A. Vogel tuinen en diverse wandel- en fietsroutes.