Home Dierentuinen

Dierentuinen

door Bianca

Dierentuinen zijn door de jaren heen veranderd, van zielige dieren in een klein hokje naar een educatief dagje uit. Je kunt hier diersoorten in het echt zien die niet in ons eigen land voorkomen. Deze dieren leven in grote verblijven die passen bij hun natuurlijke omgeving en als bezoeker kom je meer te weten over hun voeding, behoeftes en gedrag. 

De leukste dierentuinen in Nederland

In Nederland zijn er een hoop dierentuinen, of eigenlijk moeten we dierenparken zeggen. Het zijn stuk voor stuk mooi aangelegde parken met daarin grote verblijven voor de dieren. Je vindt deze parken in bosrijke gebieden of zelfs midden in de stad, zoals bij de eerste dierentuin op onze lijst. 

Artis

De oudste dierentuin van Nederland ligt in het centrum van Amsterdam. Artis heeft een breed scala aan dieren, van apen tot zebra’s en van vlinders tot reptielen. Het heeft tevens verschillende tentoonstellingen, waaronder een vlinderkas en een aquarium. En je kunt een bezoek goed combineren met een dagje winkelen in de hoofdstad. 

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp is ook een stadsdierentuin en ligt vlakbij het Centraal Station van Rotterdam. Het park heeft een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder tijgers, olifanten, gorilla’s en neushoorns. Er is ook een grote speeltuin voor kinderen en in het Oceanium leer je alles over welke dieren er leven in de Noordzee. 

Panda's kijken in de dierentuin

Ouwehands Dierenpark

Een populaire dierentuin in Rhenen. Het is vooral bekend om zijn panda’s, die sinds 2017 te zien zijn. Daarnaast zijn er ook andere dieren te bewonderen, zoals leeuwen, giraffen en nijlpaarden. Het park ligt in een heuvelachtig gebied en is mooi groen. De verblijven zijn avontuurlijk, zo bekijk je de beren vanaf een loopbrug boven het verblijf. 

Burger’s Zoo

Een dierentuin in Arnhem met verschillende ‘ecodisplays’, zoals de Oceaan, de Safari, de Desert en de Bush. Hierdoor lijkt het alsof je rondloopt in de natuurlijke habitat van de dieren. Burger’s Zoo heeft een breed scala aan dieren, waaronder chimpansees, leeuwen en zebra’s.

Safaripark Beekse Bergen

Een unieke dierentuin in Hilvarenbeek. Het is het enige safaripark in Nederland waar je met je eigen auto tussen de dieren kunt rijden. Je kunt er olifanten, leeuwen, giraffen en zebra’s spotten. Daarnaast kun je ook een boottocht maken en de dieren vanaf het water bewonderen.

GaiaZoo

Een relatief nieuwe dierentuin in Kerkrade. Het park heeft een indrukwekkend aantal diersoorten, waaronder witte leeuwen, gorilla’s, neushoorns en cheeta’s. De dieren leven in mooie, grote verblijven die aangepast zijn aan hun natuurlijke leefomgeving. En door de ligging in de Limburgse heuvels is een wandeling door dit park een hele belevenis. 

Aquazoo Leeuwarden

Een dierentuin in Leeuwarden met als thema het leven in en rondom het water. Het park heeft vooral veel soorten vissen, maar je kunt er ook zeehonden, pinguïns en ijsberen zien. Er is een grote buitenspeeltuin en er worden dagelijks verschillende educatieve activiteiten georganiseerd.

Pinguïns zie je in vrijwel alle dierentuinen

Wildlands

Een dierentuin in Emmen die verschillende werelden combineert, zoals de jungle en de savanne. Wildlands heeft een breed scala aan dieren, waaronder leeuwen, olifanten en gorilla’s. Er zijn ook verschillende attracties, zoals een achtbaan en een safaritocht langs de dieren.

ZooParc Overloon

Een relatief kleine dierentuin in Overloon waar je op een leerzame expeditie gaat langs dieren als leeuwen, tijgers, kangoeroes en diverse aapsoorten. 

De leukste dierentuinen buiten Nederland

Als we op zoek gaan naar een dagje uit, dan is een bezoek aan de dierentuin altijd een goed idee. Hier zijn onze absolute favorieten buiten Nederland.

Pairi Daiza – België

Pairi Daiza ligt in het zuiden van België en heeft meer dan 7000 dieren van over de hele wereld. De dierentuin heeft als missie om mensen in contact te brengen met de natuur en de diversiteit ervan te benadrukken. Onder de meest opvallende bewoners zijn de reuzenpanda’s, die voorheen alleen in China aanwezig waren.

Olifanten in de dierentuin

Berlin Zoo – Duitsland

Berlin Zoo is de oudste dierentuin in Duitsland en ligt in het centrum van de stad. Je vindt hier diersoorten van over de hele wereld, met als publiekstrekker ook hier de panda’s. Door de ligging valt het goed te combineren met een stedentrip naar Berlijn.

Loro Parque – Tenerife

Loro Parque is een geliefd dagje uit voor iedereen die vakantie viert op het eiland Tenerife. Het was aanvankelijk een park met papegaaien, vandaar ook de naam, maar inmiddels leven hier meer dan 400 diersoorten. Er zijn gedurende de dag meerdere shows, waaronder eentje met orca’s. 

Zoo Antwerpen – België 

Naast het Centraal Station van Antwerpen ligt Antwerpen Zoo. Een volle stadsdierentuin met een rijke historie. Je vindt hier dieren van over de hele wereld zoals verschillende apensoorten, leeuwen, giraffen en neushoorns. Door de ligging midden in het centrum kun je het goed combineren met een stedentrip naar Antwerpen of een dagje winkelen in de stad. 

Gerelateerde artikelen

Dierentuinen archief