Is Tenerife het leukste eiland van de Canarische eilanden?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Voor het eiland Tenerife heb ik een zwak. Dit was voor mij namelijk de eerste bestemming waar ik ooit met het vliegtuig naartoe ben geweest. Hierna volgden er nog veel meer, maar Tenerife blijft voor mij altijd een fijne herinnering.

Je hebt er alles, bezienswaardigheden, natuur, goede hotels, bars en restaurants. Het enige dat je op Tenerife niet hebt, is veel strand. Althans, ze hebben wel stranden, maar die vermijden de meeste mensen vaak. Dat komt doordat het eiland voornamelijk zwart zand heeft. Echt, de meeste stranden zijn niet parelwit maar zwart.

Dat is op zich niet erg, alleen dat wordt heet! Heel heet! Daar loop je niet graag over heen zonder schoenen. En ook als je je handdoek neerlegt, voelt het net alsof je op een Stoov warmtemat ligt.

Gelukkig zijn niet alle stranden zo heet. Bijvoorbeeld Playa del Camison en Playa de las Vistas in Playa de las Americas hebben zand zoals we dat gewend zijn. Zorg wel dat je er vroeg bij bent, want deze stranden zijn behoorlijk druk.

De meeste mensen zullen hierdoor vooral tijd doorbrengen aan het zwembad van hun hotel of appartement. Dat is zeker geen straf.

Waar ligt Tenerife en hoe lang is het vliegen?

Tenerife is een van de Canarische eilanden, een Spaanse eilandengroep voor de kust van Marokko. Het ligt tussen La Palma, van de vulkaanuitbarsting, en Gran Canaria in.

Vanuit Nederland is het zo’n 4,5 uur vliegen naar Tenerife. Meestal maak je dan op de heen- of terugweg ook een tussenstop op een van de andere eilanden.

Wanneer je op het eiland bent is het nog zo’n half uur rijden naar de meeste accommodaties die liggen in de steden Los Christianos, Playa de las Americas of Costa Adeje.

Het weer op Tenerife in de winter en zomer

Vanwege het aangename klimaat is Tenerife het hele jaar door een populaire vakantiebestemming.

De temperatuur in de winter is overdag zo’n 20 graden. Dat is een verademing als je uit het koude en regenachtige Nederland komt! Neem wel een jasje of vestje mee, want ’s avonds koelt het af naar zo’n 15 graden. Nog steeds niet heel koud maar toch wel fris als je de warmte van overdag gewend bent.

Wij zijn in de herfst naar de Tenerife geweest en dat was echt goed te doen. Overdag lig je in je bikini aan het zwembad en dat is het gewoon heet. ’s Avonds, zeker als je op pad gaat, is een dun jasje of vestje wel aan te raden. Of neem voor de zekerheid een trui mee. Het wordt er nooit echt koud maar het voelt wel zo vanwege het temperatuursverschil.

Zomers heb je op Tenerife zeker geen vestje of jas nodig. Dan wil je verkoeling, zoveel mogelijk!

In de zomer is het heet op Tenerife. Temperaturen zo rond de 30 graden. Het waait er gelukkig wel langs de kust dus je hebt altijd een verfrissend briesje. Nadeel is dat je dan niet goed voelt wanneer je huid verbrandt. Elke keer als ik naar Tenerife ga zit ik ergens tijdens mijn vakantie als een kreeft onder de parasol.

Regenen doet het er nauwelijks in de zomer. In het voor- en najaar kan er af en toe een buitje vallen maar ik zou er geen paraplu voor meenemen. De keren dat wij er waren regende het ’s nachts en was het overdag droog en warm.

Beste plekken om te overnachten/verblijven op Tenerife

Hiervoor heb ik ze al even genoemd, maar als je naar Tenerife gaat is de kans groot dat je verblijft in Los Christianos, Playa de las Americas of Costa Adeje. Dit zijn drie plaatsen die naast elkaar liggen en die echt gericht zijn op toeristen.

Er is hier een lange boulevard die deze gebieden met elkaar verbindt. Wij vonden het fijn om ’s ochtends een stukje te wandelen langs de boulevard, wanneer de meeste bezoekers hun kater wegslapen. Het is er dan heerlijk rustig en je hoort vrijwel alleen het zeewater kabbelen tegen de rotsen.

Zou je vanaf Los Christianos naar Costa Adeje lopen dan ben je zo’n uur onderweg. Wij logeerden in Playa de las Americas, die tussen deze twee plaatsen in ligt en dan is het zo’n 30 minuten naar Los Christianos of Costa Adeje.

Vanwege de centrale ligging is Playa de las Americas onze favoriete bestemming op het eiland. Je kunt hier alle kanten op en je wordt omringd door winkels, restaurants en hotels.

Andere plaatsen waar je een accommodatie kunt krijgen op het eiland zijn bijvoorbeeld Playa Paraiso wat op zo’n 10 minuten rijden ligt van Costa Adeje. Hier vind je bijvoorbeeld Riu Buenavista, een fijn all-in resort met in de buurt wat winkels en restaurants, maar vooral ook hotels. Het is hier niet zo kolossaal en druk als in de drie plaatsen die ik hierboven noemde.

Bezienswaardigheden Tenerife

Tenerife is een toeristische vakantiebestemming. Dat betekent dat veel mensen hier vooral naartoe komen voor zon, zee en zwembad. Uitstapjes zullen de meesten van jullie maken in de vorm van excursies.

Er zijn dan een aantal dingen die je op het land of op zee kunt doen.

Op het land gaan de meeste mensen naar de vulkaan de Teide. Hier vind je de hoogste bergtop van Spanje op 3715 meter. Dit is de mond van de vulkaan die het landschap heeft gevormd. Het landschap doet vooral erg Amerikaans aan, het zou zomaar in Arizona kunnen zijn. Heel bijzonder om dat te zien.

Verder huren wij meestal een auto wanneer we op Tenerife zijn en maken we een tocht rond het eiland. Je komt dan in steden als San Cristobal en Santa Cruz de Tenerife uit. Dit zijn historische steden met een koloniale geschiedenis en een eigen bouwstijl die je ook veel in de VS terugziet.

Maar je kunt er ook winkelen en eens iets anders kopen dan gebruikelijke souvenirs.

Dan zijn er nog de bezienswaardigheden op het water van Tenerife. Hier kan je namelijk vanaf een boot wilde dolfijnen bekijken. Gewoon in hun eigen omgeving. Het is heel bijzonder, en ook wat emotioneel, als je in de verte het eerste vinnetje naar boven ziet komen. Geen foot push of andere toeristische attractie, maar rustig vanaf een boot kijken naar deze dieren in het wild.

Net als andere strandbestemmingen kun je op Tenerife ook allerlei andere watersporten uitvoeren zoals waterfietsen, snorkelen en surfen. Informeer ook eens in jouw hotel wat voor tochten zij organiseren, die zijn vaak goedkoper dan via een reisorganisatie.

Hoe lang naar Tenerife?

Hoe lang jouw vakantie op Tenerife duurt is afhankelijk van je budget en jouw wensen. Wij zijn zowel 1 en 2 weken naar Tenerife geweest en beiden is ons prima bevallen.

Als ik nu weer zou gaan, dan zou ik zo’n 10 dagen gaan. Dan heb je genoeg tijd om een paar dagen niks te doen en om een paar dagen iets te ondernemen.

Ga je een week dan is het vooral fijn om lekker bij te komen en misschien een of twee keer op pad te gaan. Die keer dat wij een week gingen kwamen we er vooral om op te laden en te ontspannen. De keren dat we langer gingen zijn we vaker op pad gegaan en hebben we op sommige dagen het zwembad overgeslagen.

Is Tenerife het leukste Canarische Eiland?

Als je het aan mij vraagt wel. Maar zo heeft iedereen een favoriet.

Voor mij is Tenerife het beste Canarische Eiland, omdat het iets minder toeristisch is dan Gran Canaria maar het leeft er wel. Je kunt hier ’s avonds wandelen over de boulevard en neerploffen op een terrasje met uitzicht op zee.

Wij zijn ook weleens op de andere Canarische Eilanden geweest, waaronder Fuerteventura en daar was het voor ons toch iets te rustig. Dan is er ’s avonds een stuk minder te doen.

Wij hebben ons hier altijd goed vermaakt en staan te trappelen om weer terug te gaan naar Tenerife.

Ben jij ook overtuigd of ben je benieuwd wat een reis naar Tenerife kost? Bekijk dan hier de prijzen en aanbiedingen!