Lang van tevoren op Schiphol? Zo ga je verveling tegen!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hoe vroeg ik op Schiphol wil zijn hangt af van het doel van mijn reis. Is het zakelijk? Dan wil ik zo laat mogelijk er zijn. Voor vakantie? Dan juist zo vroeg mogelijk. Wanneer ik mijn koffers incheck begint voor mij namelijk mijn vakantie.

Schiphol raadt aan om voor Europese vluchten er 2 uur van tevoren te zijn. Voor internationale is dat 3 uur. Waarom is dat eigenlijk?

Waarom zo lang van tevoren op Schiphol?

Voor internationale vluchten moet je 3 uur van tevoren op Schiphol zijn. Voor Europese 2 uur. Weet jij eigenlijk waarom dat is?

Nou heb ik online een korte zoektocht gedaan en eigenlijk zegt iedereen hetzelfde: het is de tijd die nodig is om de koffer aan boord te krijgen.

Wat heeft dat dan met je eindbestemming te maken?

Op internationale vluchten is het aantal koffers dat het ruim in moet over het algemeen groter. Daarom hebben ze meer tijd nodig om alles in te laden.

Daarbij heb je voor sommige landen een visum nodig. Deze wordt soms al gecontroleerd voordat je het vliegtuig instapt.

Ga je naar de VS? Dan heb je bij de gate nog een uitgebreide check. Hier gaat ook wat tijd inzitten.

Daarom moet je dus bij een internationale vlucht eerder aanwezig zijn.

Wat als ik te laat ben?

Het kan gebeuren: je hebt je verslapen, de trein had vertraging of er stond een enorme file. Wat dan?

Op dat moment is de kans groot dat je je vlucht mist. Je krijgt niet automatisch voorrang, omdat je te laat bent.

Zorg op dat moment dat je thuis al bent ingecheckt en geef bij de inname van de koffers aan dat je te laat bent. Vaak willen ze je dan nog helpen. Heb je alleen handbagage, ga dan direct naar de tassencontrole en vervolgens meteen naar het vliegtuig.

En duim dat ze je nog binnen willen laten.

Dingen te doen op Schiphol

Ben je netjes op tijd dan heb je vaak 1 á 2 uur te overbruggen voordat je mag instappen.Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Alvast bij de gate zitten

Heb je een goed boek bij je? Een laptop of tablet met Netflix? Of een andere manier om je bezig te houden?

Dan kan je alvast bij de gate gaan zitten. Als je bij het raam zit dan zie je alle bedrijvigheid op de luchthaven. Vliegtuigen taxiën voorbij, koffers worden ingeladen en mensen stappen enthousiast in om op reis te gaan.

Dat alleen al vind ik leuk om te bekijken.

Daarbij is er nog een handigheid vlakbij de gate….stroom! Je kunt nog even snel je batterijen opladen voordat je in het vliegtuig gaat. Handig als je vooraf al een tijdje Netflix of Disney Plus hebt zitten kijken.

Winkelen

Er zal ooit een tijd zijn geweest waarin producten goedkoper waren “achter de douane”. Maar dat is volgens mij al jaren niet meer zo. Zeker niet met de scherpe prijzen van de webwinkels.

Toch vind ik het leuk om in de winkeltjes te kijken. Er zijn boekhandels, kleine supermarktjes, kleding- en elektronicawinkels.

Die laatste is handig als je je oplaadkabel bent vergeten….wat mij dus is overkomen…niet handig. Maar gelukkig kon ik ze daar nog krijgen!

Voor de tassencontrole heb je ook een rij met winkeltjes. Hier zou je ook rond kunnen lopen, maar doe dit alleen als je veel tijd te doden hebt.

En houd de rijen bij de tassencontrole goed in de gaten. Anders zit er alsnog een kans in dat je te laat bent en je vliegtuig mist.

Eten en drinken

Schiphol heeft een aantal restaurants en bars. Vlieg je in business of first class, of ben je een member van de clubs van één van de luchtvaartmaatschappijen? Dan kan je ook eten en drinken in hun lounges.

De rest van ons zal het moeten doen met de gewone restaurants.

Hier kan je onder andere warme en koude dranken krijgen, verse broodjes, gebak, snacks en kleine maaltijden. Voor de ongezonde eters onder ons, er zit ook een McDonalds.

Heb je een ochtendvlucht dan is er vaak maar één restaurant open waar je broodjes en koffie/thee kunt halen.

Wandelen

Ongeacht mijn bestemming, het vliegtuig waar ik mee moet staat altijd helemaal achteraan bij de allerlaatste gate.

Van de tassencontrole tot aan het vliegtuig ben je al snel 15-20 minuten onderweg. Houd hier ook rekening mee als je toch besluit wat later naar Schiphol te komen.

Daarbij kan je ook naar de andere gates wandelen en daar rond kijken. Nog een beetje lichaamsbeweging voor je vlucht. Dat is met name prettig als je wat langer gaat vliegen.

Overig

Er zijn nog wat andere dingen die je kunt doen op de luichthaven zoals naar het casino of je laten masseren.

Je hoeft je dus ook als je ver van tevoren op Schiphol bent niet te vervelen.

Wat is jouw favoriete bezigheid?