Body Worlds Amsterdam: luguber en leerzaam!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Midden in het centrum van Amsterdam vind je Body Worlds. Een tentoonstelling met echte mensen, die al tijden overleden zijn.

Ja het zijn echte mensen! Toen ik de reclame op tv zag vond ik het er bijna komisch uitzien, maar vlak na binnenkomst werd ik toch een beetje ongemakkelijk.

Het eerste wat je ziet is namelijk een hoofd, van een persoon dat echt geleefd heeft, door midden gezaagd om de binnenkant te tonen. Dit vond ik zelf best een ding. Juist, omdat deze man nog een gezicht heeft realiseer je je ineens dat het echte mensen zijn. En dat is toch behoorlijk luguber.

Maar ook heel leerzaam, want je kunt de binnenkant van het menselijk lichaam nu écht van dichtbij bekijken.

Wat is het?

Body Worlds bestaat uit meerdere zalen vol lichamen, organen en ander menselijk materiaal. Het is geen horrortentoonstelling, maar heeft wel iets griezeligs. Maar als je er niet aan denkt dat dit echte mensen waren dan is het niet eng.

In de verschillende ruimtes zie je de binnenkant van het menselijk lijf. Het zenuwstelsel is bijvoorbeeld helemaal uit een lichaam gehaald en in de vorm van een mens neergezet.

Er zijn ook lichamen waar je alleen de spieren van ziet. Deze zijn in bijzondere posities en houdingen neergezet zodat je precies ziet hoe de spieren werken.

Daarbij zie je ook organen uit verschillende soorten lichamen. En je ziet wat overgewicht voor effect heeft op je binnenkant. Net als roken en diverse andere afwijkingen.

Het engste vond ik – behalve het hoofd bij de ingang – de potten met overleden baby’s. Per maand hebben zij een doodgeboren foetus tentoongesteld zodat je precies ziet hoe deze groeit in de buik van de moeder. Dat is best heftig om te zien. Van blob tot mini-mensje en het is allemaal echt.

Voor wie is het geschikt?

Body Worlds geeft zelf aan dat de tentoonstelling voor elke leeftijd is. Vanaf 6 jaar begrijpen ze beter wat ze zien. Jongere kinderen hebben vaak iets meer uitleg nodig.

Kinderen zullen zich ook niet realiseren dat dit overleden mensen zijn. Of ze vinden dit juist heel “vet”. Waarschijnlijk zullen volwassenen er meer over nadenken en het wellicht wat luguber vinden.

Zoals ik hierboven ook al schreef is het niet eng. Het is geen griezelige attractie zoals het naastgelegen Amsterdam Dungeon. Body Worlds is met name leerzaam.

Hoe vaak krijg je nou de kans om de binnenkant van een lichaam te zien?

Zelf vond ik de afwijkende zaken het interessantst. Dat je kan zien wat ziektes met een lichaam doen. Evenals roken, alcohol gebruik en overgewicht. Daarbij was ook het zenuwstelsel echt heel interessant. Onvoorstelbaar dat we dat allemaal in ons lijf hebben.

Tickets en locatie

Je kunt om Body Worlds te bezoeken het beste met de trein komen. Vanaf Amsterdam Centraal Station loop je er zo naartoe. Het precieze adres is:

Damrak 66,
Amsterdam

Door deze locatie kan je het goed combineren met andere bezienswaardigheden en activiteiten in de stad. Maar ook na een leerzaam ochtendje lekker shoppen is zeker een mogelijkheid. Je bent in een paar uurtjes wel klaar in Body Worlds. Dan heb je alles meerdere malen kunnen bekijken.

Wil je liever met de auto, houd er dan rekening mee dat parkeren in de stad enorm duur is. Je kunt je auto dan beter buiten het centrum parkeren en met het openbaar vervoer verder gaan.

Tickets

Tickets kosten aan de kassa €23,95 en online €20,50. Zoek ook zeker naar kortingsacties. Volgens mij betaalden wij toen €15 per kaartje.

Je hoeft de kaartjes die je online bij Body Worlds koopt niet te printen. Ze scannen het direct van je smartphone.

Wat mij opviel

Eigenlijk heb ik dat hierboven al een beetje beschreven. Zelf vond ik Body Worlds heel leerzaam en interessant. Het is gek om te bedenken dat het echte mensen zijn geweest.

Wat ik wel merkte was dat de meeste kinderen die er rondliepen het na een paar lichamen wel hadden gezien. Toen was de lol van het “dode mensen kijken” er wel vanaf. Sommige lichamen zijn op komische wijze neergezet, daar besteden ze dan aandacht aan, maar verder merkte ik dat ze er hun energie niet echt kwijt konden.

Daarom denk ik dat je hier als ouder echt naartoe moet willen en de kinderen lekker laten rondstruinen terwijl jij meer leert over de lichamen. Of als je speciaal voor de kids gaat, probeer hun aandacht er bij te houden en er een leerzaam uitje van te maken. Zodat ze er ook echt iets van opsteken.