Bij een natuurhuisje, of huisje in de natuur, combineer je de vrijheid van kamperen met de luxe van een vakantiehuis. Geen gedoe met een tent opzetten, maar wel ’s ochtends wakker worden van het geluid van zingende vogels.
Wanneer je dan de deuren openslaat of het raam open doet hoor je vaak helemaal niks. Dat is voor ons mensen uit de randstad vaak moeilijk voor te stellen. Het helpt je ontspannen en na een paar nachten in zo’n natuurhuisje kun je er weer helemaal tegenaan.
Wat is een natuurhuisje?
Hierboven hebben we het al kort even genoemd, bij een natuurhuisje slaap je echt midden in de natuur. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een boomhut waar je echt niks anders om je heen hebt dan groen.
Ook op de grond zijn er genoeg natuurhuisjes, je hoeft er dus niet altijd voor in de boom te klimmen.
Het kan bijvoorbeeld ook een huisje op het strand zijn, een tent midden in de bossen waarbij je kunt slapen onder de sterren, of zelfs je eigen woonboot waarmee je zelf de plassen op kunt gaan.
Er zijn heel veel mogelijkheden, maar ze hebben allemaal 1 ding gemeen: je zult je echt één voelen met de natuur.
Waarom is een natuurhuisje zo fijn?
Een natuurhuisje is fijn om even uit de dagelijkse stress te ontsnappen. Met name de stilte is echt heerlijk. Dat je even niks anders hoort dan fluitende vogels en het geritsel van bladeren.
Het is zowel leuk voor gezinnen met (jonge) kinderen, die dan heerlijk vrij kunnen ravotten in de groene omgeving, als voor stellen die even helemaal in elkaar op willen gaan. Een natuurhuisje is zeker leuk voor een romantisch weekend weg.
Een ander voordeel van een natuurhuisje is dat de ligging uitnodigt om samen de natuur in te trekken. Een lange boswandeling maken en wilde dieren spotten. Dat maakt een natuurhuisje ook het hele jaar door een goede keus. Wat is er nou fijner dan na een lange boswandeling in een huisje vlakbij op te warmen, het liefst met een mok warme chocolademelk.
Heerlijk! We krijgen er al spontaan zin in als we erover schrijven.
Soorten huisjes in de natuur
Als je denkt aan een huisje in de natuur, wat is dan het eerst wat in je opkomt? Bij mij is dat een houten bungalow omringd door bomen. Met openslaande deuren en een terras. Oh, ik zie mezelf al helemaal zitten daar met een goed boek.
En hoewel dit absoluut een soort natuurhuisje is, is dit niet het enige type wat je kunt boeken.
Zo zijn er ook safaritenten die je kunt boeken. Soms volledig ingericht waardoor het meer op glamping lijkt. Er zijn ook hele basic tenten te huren in de natuur. Dan is het grote voordeel dat alles al voor je klaar staat bij aankomst en je dus niet zelf nog aan de slag hoeft.
Een ander type huisje in de natuur hebben we hierboven ook al even genoemd en dat zijn de boomhutten. Wie heeft er niet ooit gedroomd om zelf in een boomhut te kunnen overnachten. Deze zijn vaak wel volledig ingericht voor een comfortabel verblijf.
Tiny houses zijn ook enorm populair en je vindt ze vaak ergens in de natuur. Deze huisjes zijn efficiënt ingericht met alles wat je nodig hebt. Maar dan in een compacte vorm. Heel leuk om een keer in te verblijven.
Tenslotte zijn er ook boerderijen in de natuur die je kunt huren. Of een verbouwde stal ergens midden op het land. Uiteindelijk maakt het huisje niet zoveel uit, het gaat om de omgeving.
Natuurhuisje op een vakantiepark
De meeste natuurhuisjes behoren vaak niet tot een vakantiepark. Het zijn losse accommodaties die beheerd worden door een particulier. Dit garandeert ook dat je de ultieme rust kunt vinden tijdens je vakantie in de natuur.
Er zijn wel vakantieparken die midden in de natuur liggen waardoor je huisje een groene omgeving heeft. Liggen de huisjes dan wat verder uit elkaar dan kun je het voorzichtig een natuurhuisje noemen.
Voorbeelden van vakantieparken met huisjes in de natuur zijn:
- Vakantiepark Westerbergen in Drenthe
- Roompot Beach Resort in Zeeland
- ’t Hooge Holt in Overijssel
- Landal Rabbit Hill in Gelderland
- EuroParcs Limburg
Of bekijk hier het volledige overzicht.
Het voordeel van zo’n natuurhuisje op een vakantiepark is dat je aan de ene kant rust hebt in een groene omgeving en aan de andere kant diverse faciliteiten, waaronder meestal een zwembad, speeltuin, restaurant en sportvelden. Het is net iets meer verzorgd, wat voor gezinnen vaak geen overbodige luxe is.
Plus de kinderen kunnen hier ook vriendjes maken. Dat gaat bij een los huisje in de natuur toch wat lastiger.
Waar vind je natuurhuisjes?
In de natuur. Heel flauw, sorry!
Je vindt dit type huisje echt overal door heel Nederland. Het hoeft niet eens een bosrijk gebied te zijn. Aan de westkust vind je deze huisjes vaak aan zee. Dan noemen ze ze ook wel strandhuisjes. Dit zijn vrijstaande, meestal houten, gebouwen op het strand tegen de duinen.
Ga je meer landinwaarts dan vind je veel natuurhuisjes in de bossen van Gelderland, Overijssel en Drenthe. Hier heb je nog echt natuur waar niemand komt en je de ultieme rust vindt.
In Friesland kun je varende huisjes boeken. Dit zijn huisjes die drijven op het water, denk aan een woonboot, maar die klein genoeg zijn om nog wel lekker te kunnen varen. Deze huisjes kun je aanmeren waar jij wilt en zo kun je zelf de mooiste of rustigste plek kiezen.
Natuurhuisjes in het buitenland
Ook in het buitenland kun je natuurhuisjes vinden. Al zullen ze misschien niet direct zo heten.
Om deze te vinden kun je het beste de website van Belvilla erbij pakken. Als je dan op jouw gewenste bestemming zoekt komen daar tientallen vrijstaande huisjes uit die vaak midden in de natuur staan.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een huisje midden in de bossen van de Belgische Ardennen? Of een huisje op de berg in Oostenrijk?
Ook leuk zijn de vrijstaande huisjes in Zuid Frankrijk midden tussen de zonnebloemvelden. Dat is pas romantisch wakker worden! Of, tenslotte, een vakantiehuis in de bergen van Spanje met om je heen niks anders dan natuur.
Kortom, er is echt enorm veel keus. Zeker als je verder kijkt dan alleen een huisje in de bossen.
Mogen honden mee in een natuurhuisje?
Heb je net als ik een hond dan wil je deze waarschijnlijk graag meenemen. Ook voor de hond is het heerlijk om lange wandelingen te kunnen maken in de natuur.
Let bij het kiezen van een huisje er wel op of honden toegestaan zijn. Vaak is dit niet het geval hebben wij gemerkt. Daarbij is het ook goed om te weten dat de meeste huisjes geen omheining hebben. Heeft jouw hond, net als de mijne, oren die heel selectief werken? Dan is het niet verstandig deze los te laten lopen bij je huisje.
Dat geschreven hebbende is het wel echt heel leuk als de viervoeter mee mag. Het geeft je een extra reden om eropuit te trekken, plus voor velen is de hond nou eenmaal onderdeel van het gezin.
Waar je verder op moet letten bij het boeken van een natuurhuisje
Tenslotte nog een paar laatste tips voor het boeken van een natuurhuisje.
Omdat er zoveel verschillende soorten zijn is het vooraf misschien lastig om in te schatten wat je wilt. Kijk dan ook goed wat er binnen jouw budget te vinden is en of dat ook past bij jouw wensen. Sommige natuurhuisjes zijn namelijk heel basic, geen wifi, tv of keuken. En dat kan niet altijd even prettig zijn.
Ook is het belangrijk om te bepalen hoeveel luxe je wilt. Een huisje met hot tub in de natuur klinkt heel idyllisch natuurlijk, maar misschien wil je wel helemaal back-to-basic in een tent zonder al te veel faciliteiten.
Als laatste is het goed om te realiseren dat de huisjes vaak door particulieren worden verhuurd. Hierdoor kunnen ze verschillen in kwaliteit, maar ook in comfort. Het kan zijn dat je bij aankomst nog zelf de bedden op moet maken en je zelf de eindschoonmaak moet doen. Maar er zijn ook natuurhuisjes waar er bij aankomst een picknickmand op tafel staat met een fles champagne.
Dat is misschien nog wel het allerleukst aan natuurhuisjes. Ze zijn allemaal verschillend en daarom een goed excuus om vaker op vakantie te gaan. Veel plezier!