Home Blog Fitbit en de 6 belangrijkste dingen die je wilt weten!

Fitbit en de 6 belangrijkste dingen die je wilt weten!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Eigenlijk wilde ik er nooit aan, aan een Fitbit. Zo sportief was ik niet en eigenlijk hield ik mijzelf ook niet bezig met de stappen die ik zette op een dag. Daarbij had een al een Apple Watch, dus ja, wat was nou de toegevoegde waarde van zo’n Fitbit? Nou, zoveel dat ik uiteindelijk mijn Apple Watch niet meer gebruikte!

Echt?! Ja, want ondanks dat ik enorm fan ben van Apple, pakte ik toch steeds vaker mijn Fitbit.

In dit artikel vertel ik je meer waarom en de 6 belangrijkste dingen die jij wilt weten over een Fitbit!

De Fitbit is vooral geschikt om mee te sporten

De goedkoopste Fitbit houdt vooral je activiteit bij en meet het aantal stappen dat je zet op een dag. Hoe duurder je gaat, hoe groter het scherm en hoe meer opties en apps.

Ga je vooral voor de opties en de apps? En vind je de sportieve mogelijkheden minder belangrijk? Dan zou ik geen Fitbit nemen. Want hoewel deze prima je Whatsapp berichten laat zien en je een melding geeft wanneer je wordt gebeld, is dit horloge niet zo smart als bijvoorbeeld een Apple Watch.

Waar een Fitbit dan weer wel goed in is, beter dan een Apple Watch vind ik, is het bijhouden van je activiteit. Bijvoorbeeld tijdens het sporten maar ook overdag. Het aantal stappen dat je zet kun je makkelijk inzien evenals de afstand die je op een dag afgelegd. Ook herkent het horloge sneller wanneer je aan het sporten bent en een Fitbit herkent ook meer sporten.

Zoek je juist een sportief horloge en zijn de smart apps bijzaak? Dan zou ik zeker een Fitbit overwegen.

Je valt niet automatisch af met een Fitbit

De kop hierboven moet je natuurlijk lezen met een vette knipoog. Want iedereen weet dat je niet magisch afvalt door het dragen van een horloge. Maar het kan je er zeker bij helpen.

Allereerst helpt een Fitbit je om bewust te worden van je dagelijkse beweging. Toen ik zag dat ik maar 2000 stappen op een dag zetten (hallo kantoorbaan) ben ik daar echt aan gaan werken. Inmiddels probeer ik minimaal 8000 stappen te zetten en dat gaat prima.

Daarbij zullen veel experts je vertellen dat beweging slechts een klein onderdeel is van afvallen. Uiteindelijk gaat het om minder calorieën eten dan je verbrandt. Dan val je af.

Met je Fitbit kun je makkelijk bijhouden hoeveel calorieen je per dag verbrandt. Als je deze gegevens koppelt aan een calorieteller dan weet je precies hoeveel calorieen je die dag mag eten. Hartstikke handig.

Een Apple Watch houdt deze gegevens ook bij maar bij de Fitbit zijn deze makkelijker te vinden.

Bij mij zat de Fitbit niet zo lekker

Dat klinkt een beetje gek en is misschien heel persoonlijk maar bij mij zat mijn Fitbit horloge niet zo lekker. Eerst had ik de Fitbit Inspire HR. Een kleine versie van de Fitbit, een beetje het instapmodel.

Deze vond ik prettiger zitten dan zo’n lomp scherm van een smartwatch. Alleen er begon mij iets op te vallen…

Op mijn pols, op de plek waar mijn Fitbit zat, begon zit een deuk te vormen. Ten grootte van het Fitbit horloge. En na een tijdje trok die deuk niet meer weg.

Als je aan de onderkant van een Fitbit horloge kijkt, zeker de Charge en de Inspire, zie je dat deze bol lopen om zo goed mogelijk contact te maken met je huid. Dit is handig om je hartslag mee te meten. Maar dat veroorzaakte bij mij ook een deuk. Eentje die niet meer wegging.

Na de Inspire kocht ik de Charge 4. Die loopt iets platter aan de onderkant dacht ik. Maar ook hier kreeg ik gewoon een deuk van. Die na een tijdje toch een beetje pijn ging doen. Een beurs gevoel. Dat zorgde ervoor dat het horloge niet lekker meer zat en ik deze steeds vaker af deed.

De slaaptracker van Fitbit is heel fijn

Een van de opties die ik echt mis van mijn Fitbit, die ik aan mijn moeder heb gedoneerd, is de slaaptracker. Dit is een optie op de Fitbit die automatisch wordt ingeschakeld als je deze ’s nachts draagt. (mits je hartslag kan worden gemeten)

Als je ’s ochtends wakker wordt kun je in de Fitbit app jouw slaapscore zien. Wat heb je daar nou aan vraag je je misschien af?

Eigenlijk niet zoveel. Maar ik vond het wel leuke informatie. En het klopte ook aardig. Als ik ’s ochtends moe wakker werd, keek ik in de app en had ik inderdaad maar een paar uur slaap gehad.

Wat deze informatie vooral doet, is je bewuster maken van je slaappatroon en de impact op je lichaam.

Neem geen Fitbit zonder hartslagmeter

Nou weet ik dat Fitbit horloges niet heel goedkoop zijn. Ook niet megaduur voor een smartwatch, maar het is een investering. Dan nodigt het misschien uit om de goedkoopste variant te nemen, eentje zonder hartslagmeter.

Niet doen!

Waarom niet? Omdat dan je gegevens minder accuraat zijn. Je hebt geen inzicht in je gezondheid en conditie, plus het aantal calorieën dat je verbrand is een schatting. Eigenlijk heb je dan een dure stappenteller met app.

Neem dus minimaal een HR-versie van een horloge of kies een duurdere variant. Anders zul je er echt spijt van krijgen.

Je hebt de Fitbit app nodig

Om de Fitbit te kunnen gebruiken heb je de Fitbit app nodig. Gebruik je deze niet dan klopt bijvoorbeeld de tijd niet. Wat heb je nou aan een horloge waar de tijd niet goed van staat?

Je koppelt het horloge eenmalig aan de app en zet alle instellingen goed. Een van de instellingen is het maken van een favorietenlijst voor sporten. Dit zijn sporten die je regelmatig doet en waarbij je dus de duur van een work-out kunt tracken. Al zal de Fitbit zelf ook de work-out herkennen.

Zo was ik van de zomer aan het zwemmen en toen kreeg ik al snel een melding van het horloge dat ik aan het zwemmen was. Maar ook wandelen, de crosstrainer, hardlopen en fietsen, het horloge herkent het allemaal.

Door het bijhouden van de gegevens kun je later in de app terugkijken hoe effectief je work-out was. Hoe hoog je hartslag was, hoeveel calorieën je hebt verbrand en welke afstand je hebt afgelegd.

Andere dingen die je kunt terugzien in de app zijn hoeveel stappen je op die dag hebt gezet, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoe actief je was. Ook kun je doelen voor jezelf stellen en bijhouden hoeveel dagen je actief bent geweest. Heb je de app eenmaal ingesteld dan hoef je deze niet meer te gebruiken als je dat wilt. Mijn moeder gebruikt het horloge vooral als stappenteller en kijkt eigenlijk nooit in de app.