Amazon Alexa, waarvoor gebruik ik het?

Amazon Alexa bestaat alweer een tijdje. Het is de tegenhanger van Siri of Oké Google die je kent van je telefoon of je Google Home apparaat. Siri gebruikte ik al een tijdje, maar heb ik uitgezet, omdat ze steeds vaker tegen me begon te praten. Ik hoefde maar iets te zeggen, zonder Siri te roepen, en ze reageerde. Heel irritant.

Eigenlijk vond ik het nooit echt nodig een Amazon Alexa speaker of iets soortgelijks. Maar uiteindelijk heeft 1 optie mij over de streep getrokken: Alexa Guard.

Deze is officieel niet beschikbaar in Nederland, maar kun je toch gebruiken. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Alexa Guard is het bewakingssysteem van Amazon Alexa. De speaker registreert of er mensen in je huis lopen en/of er een ruit wordt ingegooid. Wanneer dit gebeurt krijg je een melding op je telefoon. Heb je een alarm dat samenwerkt met Alexa, zoals het Ring alarm, dan gaat ook de sirene loeien.

Ook de Alexa speaker zal het alarm af laten gaan, maar ik zou er toch een aanvullend systeem bij nemen. Hopelijk hoef ik het systeem nooit te gebruiken, maar het geeft me een veilig gevoel.

Maar de Amazon Alexa speaker kan meer!

Heb je nog geen Amazon Alexa? Dan kun je deze hier bestellen!

Wat kan een Amazon Alexa speaker?

De alarmfunctie van Alexa Guard is slechts een van de opties die deze speaker heeft. Zelf gebruik ik het voor nog meer dingen.

Alexa staat bij mij in de keuken. En dat is heel handig. Je kunt Amazon Alexa namelijk gebruiken als kookwekker. Je vraagt haar een timer te zetten en wanneer deze is afgelopen speelt er een muziekje.

Je kunt haar ook vragen om een alarm te zetten op een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld als je om 14:00 uur weg moet geeft ze een signaal wanneer het tijd is om te gaan.

Verder kun je haar vragen naar het weer, het laatste nieuws en je kunt Amazon Alexa gebruiken als radio.

Ook die functie gebruik ik veel wanneer ik in de keuken sta. Dan vraag ik haar om mijn favoriete zender aan te zetten en dan begint ze met afspelen.

Wanneer ik gebeld word, roep ik snel Alexa Mute en dan is de radio stil. Als ik dan weer Alexa unmute roep gaat ze weer verder met spelen.

Hoe werkt Amazon Alexa?

Om gebruik te maken van Amazon Alexa heb je een Echo Dot speaker nodig. Deze kun je hier bestellen. Wanneer je de speaker binnen hebt, doe je de stekker in het stopcontact en Alexa wordt wakker.

Hierna download je de Amazon Alexa app, logt in met je Amazon account en je kunt Alexa instellen.

Zo kun je aangeven hoe je haar wilt roepen en je kunt skills installeren.

Skills zijn opdrachten voor Alexa.

Bijvoorbeeld het luisteren naar Nederlandse radiozenders. Dan zeg je: “Alexa, play Dutch Radio”. Ze vraagt dan welke zender je wilt luisteren. In mijn geval NPO Radio 2. Ze begint daarna met afspelen.

Er zijn honderden skills waaruit je kunt kiezen. Ze zijn niet allemaal even relevant dus houd goed de reviews in de gaten.

Je kunt skills installeren die kinderen een verhaaltje vertelt voor het slapen gaan, spelletjes doet, je een nieuwe taal leert, recepten, je kan het zo gek niet bedenken of Alexa kan het.

Zoals ik al schreef gebruik ik Alexa voornamelijk als kookwekker en radio. En natuurlijk als toevoeging op mijn alarmsysteem.

Is Amazon Alexa ook in het Nederlands te gebruiken?

Nee, daar kan ik kort over zijn, Amazon Alexa luistert alleen naar je als je Engels praat. Zelf vind ik dit geen probleem, het is voor mij een ondersteuning om mijn Engels te verbeteren. Maar ik snap heel goed dat dit niet voor iedereen zo is.

Wil je liever Nederlands praten tegen je assistent? Dan zijn Google Home en Siri een betere keus.

Google Home is sowieso de slimste van de drie speakers. Enige nadeel voor mij was dat ik het niet kon koppelen aan mijn alarmsysteem, anders was ik voor de Google Home gegaan.

We hebben wel zo’n speaker geïntegreerd in onze wekker. Ook fijn als je muziek wilt wanneer je de was staat te vouwen bijvoorbeeld.

Amazon Alexa vs Google Home

Als de Alexa Guard optie er niet op had gezeten had ik waarschijnlijk voor een Google Home (Nest) speaker gekozen. Heb je een alarm van Nest dan kun je de glassbreak functie op de Google Home gebruiken.

Maar, omdat ik een Ring alarmsysteem heb kon ik deze enkel koppelen met Alexa.

De slimme speakers van Google spreken gewoon Nederlands, lijken je sneller te begrijpen en bieden meer mogelijkheden.

Dat betekent overigens niet dat Amazon Alexa slecht is. Zeker niet, ik ben er hartstikke blij mee. Het geluid uit de speaker is aardig, ze luistert goed en ik heb niet het idee iets te missen.

Waarom een slimme speaker als Amazon Alexa in huis?

Heb je een slimme speaker nodig? Nee. Is het leuk? Zeker!

Helemaal als je net als ik dol bent op gadgets. Als ik tegen Alexa zeg dat ze de Living Room lights aan moet zetten gaat keurig het licht in de woonkamer aan. Had ik ook zelf op kunnen staan om op de knop te drukken? Ja zeker, maar geef toe, het voelt wel luxe om dat zo te kunnen zeggen tegen je digitale butler.

Je ziet het systeem bijvoorbeeld ook terug in auto’s. Zo heeft mijn auto het MBUX systeem, waarbij ik alleen maar “Hey Mercedes zet mijn stoelverwarming aan” hoef te zeggen en ik heb het lekker warm.

Dat vind ik het leuke aan Amazon Alexa. Je hebt het niet nodig maar het maakt je leven net iets makkelijker. Kookwekker is zo ingesteld, je vraagt of ze de radio wil aanzetten en ze doet het. Je kunt de speaker ook gebruiken om geluid op te streamen van bijvoorbeeld je telefoon. Het zou ook moeten kunnen met je tv maar dat is mij nog niet gelukt.

Geluid zet je harder of zachter door Alexa een opdracht te geven.

Je kunt de Amazon Alexa speaker genaamd Echo Dot hier bestellen. Houd ook Prime Days en Black Friday aanbiedingen in de gaten, dan is de speaker vaak nog iets goedkoper!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven