Wat kun je doen in Straatsburg, Frankrijk?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Frankrijk, wie is er nou niet op vakantie geweest! Lekker zonnen in Zuid-Frankrijk, pittige wandelroutes in de Franse alpen, of juist heerlijk zwemmen in de Middellandse Zee. Voor ieder wat wils, zou ik zeggen. Maar daar gaan we het in dit artikel niet over hebben! Nee, we zoomen nu in op Straatsburg, een stad vlakbij, nee, áán de Duitse grens, die gevormd word door de Rijn.

Waar ligt Straatsburg?

Zoals ik al zei, ligt Straatsburg precies tegen de Duitse grens. De grens van Frankrijk en Duitsland word voor een deel gevormd door de Rijn, om precies te zijn vanaf het oostelijkste deel van Frankrijk (ongeveer de gemeente Lauterbourg) tot de grens met Zwitserland en Duitsland.

Toch is niet alleen de Rijn, maar ook het riviertje de Ill belangrijk voor Straatsburg. Dat komt omdat het centrum van de stad omgeven word door twee armen van de Ill. Vroeger werd er vooral Duits-Elzassisch gesproken, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog word er steeds meer Frans gesproken. Inmiddels is Frans dan ook de voertaal. Straatsburg is vroeger in verschillende oorlogen van land gewisseld, dan weer was het van Frankrijk, dan weer van Duitsland. Nu hoort Straatsburg bij Frankrijk.

Straatsburg is niet moeilijk te bereiken vanuit Nederland. Met de auto is het zo’n 6,5 uur rijden vanuit Utrecht. Dit is alleen geen goed plan als jij zelf of iemand in jouw reisgezelschap last heeft van bijvoorbeeld wagenziekte, of als je gewoon niet houdt van lange autoreizen. Dan is het ook een optie om met het vliegtuig te gaan. Dat is niet lastig, aangezien Straatsburg een vliegveld heeft.

Ook is het mogelijk met de trein vanuit Nederland naar Straatsburg te reizen. Natuurlijk is er voor de echte fietsliefhebber ook nog een oplossing. Vanuit Utrecht is het 31 uur fietsen, dus dat is wel mogelijk om in twee of drie, eventueel vier dagen af te leggen.

Hoe is het weer?

Straatsburg heeft last van (of geluk met) een zeeklimaat. In Januari is het er het koudst, gemiddeld 4 graden Celsius. In de zomermaanden (Juni, Juli en Augustus) is het lekker weer, van 22 tot 25 graden Celsius gemiddeld. Maar in deze maanden valt er dan wel veel neerslag, het toppunt ligt in Juli, met gemiddeld 45 millimeter neerslag.

Hou je niet zo van regen? Dan raad ik je aan om op vakantie te gaan in Maart, September of Oktober, met het laagste punt qua neerslag in September en Oktober, beiden gemiddeld 21 millimeter neerslag.

Zelf zou ik september aanraden, dan is de temperatuur nog lekker (gemiddeld 20 graden Celsius) maar valt er maar weinig neerslag. Als je kinderen hebt, ligt het echter anders, aangezien de zomervakantie vaak niet in September valt. Dan zou ik Augustus aanraden, met lekker warm weer en niet zo veel neerslag als in Juli, wanneer het ook nog eens op z’n warmst is.

Wat is er te zien en doen in Straatsburg?

Er is in Straatsburg ontzettend veel te doen. Je kan alles op eigen houtje verkennen, maar het ook een goed idee om een rondleiding te boeken. Rondleidingen heb je in alle soorten en maten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan rondleidingen per fiets, boot of met de segway. Of wandel gewoon door het gezellige Straatsburg.

Ook iets wat handig is is de Straatsburg Stadspas, waarmee je drie dagen kan profiteren van gratis activiteiten of andere mooie aanbiedingen. Ook zijn er verschillende musea voor kunst, maar dat is ook te ontdekken op straat! En natuurlijk is het heerlijk om gewoon door de stad te lopen en te genieten van de prachtige bouwstijl en de gebouwen en de omgeving te bewonderen.

En de echte wijnliefhebber kan zich hier helemaal uitleven. Er zijn namelijk tal van wijnproeverijën in en om Straatsburg heen. En na Straatsburg kan je natuurlijk ook gewoon doorgaan naar andere plekken in de Elzas, aangezien de Elzas een prachtig gebied is.

Klein Frankrijk

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Straatsburg is ‘Petit France’ (klein Frankrijk), het oude centrum van de stad. Het ligt op het eiland Grande Île, het eiland waar dat omgeven word door twee takken van de rivier de Ill. Petit France is ook deel van UNESCO werelderfgoed. Deze schilderachtige wijk met gezellige kinderkopjes en smalle grachten word leuk opgefleurd door veel bloemen aan de in 16e eeuwse stijl gebouwde huizen en aan de bruggetjes. Ook is het zeker een goed idee om deze wijk eens vanaf de grachten te bekijken, in een rondvaartboot.

Astronomische klok in kathedraal

De Kathedraal van Straatsburg. Je kunt er absoluut niet omheen. Een machtig en grote kerk, die wordt gezien als een van de mooiste kerken van Frankrijk. Ook heeft de kerk een van de hoogste kerktorens ter wereld, de hoogste toren is wel 142 meter lang! Alleen van buiten al is het indrukwekkend om te zien, omdat er veel standbeelden in de muur zijn uitgehakt.

Eenmaal binnen vergaap je je letterlijk aan al die pracht en praal. Prachtige kleuren en glas-in-lood ramen zie je overal. Rond het middaguur is er een voorstelling te zien van de astronomische klok, waarin is te zien dat de 12 apostelen langs Jezus Christus lopen, terwijl de haan drie keer kraait. Dit is ook leuk om met een kind te bekijken. Ook het beklimmen van de kerk (niet tot in het puntje van de toren, gelukkig) is leuk voor jong en oud.

Leerzaam

In Straatsburg zijn verschillende musea: het Musée des Beaus-Arts, met werken van de 14e tot de 18e eeuw, het Musée des Arts Décoratif, met spullen van adel uit de 18e eeuw en het Musée Archéologique waarin je een tijdreis maakt van de steentijd tot aan de vroege middeleeuwen. Er zijn nog tal van andere musea te vinden in Straatsburg.

Een ander leuk museum om naartoe te gaan met een kind is het Zoological museum, waar je veel opgezette dieren vind en veel erover kan leren. Achter het museum kan je ook nog de Botanische Tuinen vinden, heerlijk rustig om naartoe te gaan en even uit te rusten. Leuk voor een echte dierenliefhebber!

Waarom Straatsburg bezoeken?

Straatsburg is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Voor jong en oud is er wat te doen. Let er wel op dat niet alles geschikt is voor elke leeftijd. Soms is iets te duf voor een kind van vijf en juist te energiek voor een man van zestig. Maar verder is het een aanrader!

Absoluut een aanrader dus! Er zijn tal van verschillende activiteiten waar verschillende leeftijden met verschillende hobby’s zich helemaal uit kunnen leven, waardoor niemand zich hoeft te vervelen.