Dumbo (tekenfilm) – het verhaal en voor welke leeftijd?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Kijk hem nou, die lieve Dumbo. Geef toe, het is een schatje. Met die lieve lange oren. Dan is het lastig om voor te stellen dat hij daar in de film juist om wordt gepest. Het arme ziel.

Voordat ik begin aan dit artikel eerst een trivia-vraag: uit welk jaar is de tekenfilm Dumbo? Wat denk jij? De jaren ’70? ’50? Of misschien wel de jaren ’90? Weet jij het? Wat als ik je vertel dat deze film uit 1941 is….Bizar he? Ik was net zo verbaasd als jij.

Houd dat ook in gedachten als je deze film kijkt. Misschien zijn sommige gedeeltes ietwat achterhaald of niet meer van deze tijd. Maar het blijft een schattige film.

Dumbo (tekenfilm) – het verhaal

Dumbo gaat over een groep circusolifanten. Zij doen trucjes en maken deel uit van de acts. Eén van deze olifanten is de jonge Dumbo. Een zachtaardig beestje met een kleine afwijking: zijn oren zijn veel te groot voor zijn lijf. Hierdoor kan hij niet aan de acts meedoen en veroorzaakt hij zelfs een groot ongeluk waarbij verschillende olifanten gewond raken.

Hierop wordt besloten dat hij alleen nog mee mag doen met de clowns-act. Maar zelfs dat gaat niet al te soepel. Door deze gebeurtenissen wordt hij gepest door de andere olifanten en vlucht hij weg. Hij ontmoet de muis Timothy die hem wat water aanbiedt. Alleen in dit water zijn flessen champagne geleegd en dus worden ze allebei hartstikke dronken en zien ze roze olifanten.

De volgende ochtend worden ze wakker in een boom en komen ze erachter dat Dumbo een hele bijzondere gave heeft.

Voor wie?

Dumbo is voor kinderen vanaf 6 jaar. Dat komt doordat er wat geweldadige en soms enge scenes in kunnen zitten. Maar waarschijnlijk zien kinderen alleen de schattige olifanten. Je kunt dit zelf het beste inschatten of jouw kleintjes hier al aan toe zijn.

De live-action versie van deze film is wat volwassener. Deze speelt veel meer in op het gevoel en is soms zelfs zwaar om te kijken. Daarom zou ik zeker met kleintjes aanraden om te starten met de tekenfilm, je kunt op een later tijdstip altijd nog de nieuwe versie bekijken.

Daarbij moet je niet vergeten dat het een film is uit de jaren ’40. Tegenwoordig hebben we natuurlijk geen wilde dieren meer in het circus en behandelen we deze ook met veel meer respect. Daarbij zal je dronken dieren – of andere hoofdrolspelers – tegenwoordig niet meer zien in een tekenfilm. In die tijd waren de regels anders . Nou heb ik het als kind zelf nooit meegekregen dat ze dronken waren en ik vraag mij af hoeveel kinderen dit ook daadwerkelijk meekrijgen. Uiteindelijk ken jij je kinderen het beste en weet je of dit de film is die ze zouden moeten zien.

Het verhaal blijft mooi over een buitenbeentje dat toch heel bijzonder blijkt te zijn. Weer boordevol levenslessen zoals we gewend zijn van Disney, dus wat mij betreft nog zeker een aanrader.

Deze film kijken? Meld je dan hier aan voor Disney Plus!

Andere Disney tekenfilms