Home Blog Zwemmen met walvishaaien: dit is onze ervaring!

Zwemmen met walvishaaien: dit is onze ervaring!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wanneer je een reis boekt via een touroperator krijg je ter plekke altijd een overzicht met excursies van de hostess. Dit zijn georganiseerde uitjes in de omgeving van je accommodatie. Meestal laten we deze links liggen, maar nu stond er wel een heel bijzonder uitje op: zwemmen met walvishaaien.

Een once in a lifetime, iets wat je op weinig plekken kunt doen, dus we gingen ervoor. Al vond ik het doodeng!

Waar kun je zwemmen met walvishaaien?

De beste plaats om dat te doen is voor de kust van Mexico bij het eiland Isla Mujeres. Andere plekken zijn toch wat minder gebruikelijk: de Galapagoseilanden, Ningaloo Reef in Australië, voor de kust van Mozambique en voor de kust van Honduras.

Wij verbleven in Playa del Carmen, Mexico, en gingen dus voor de excursie naar Isla Mujeres.

Weet wel dat het zwemmen met walvishaaien omstreden is en zorg dat je een excursie vindt waarbij het welzijn van de dieren voorop staat. Dat was gelukkig wel het geval tijdens onze boottocht.

Hoe gaat zwemmen met walvishaaien?

Dit zie je het grootste deel van de tijd: de bovenkant van de walvishaai en de stippen

Wij vertrokken samen met een groep op een bootje vanuit de haven, de open zee op. Vind ik heel eng, want ik wil altijd graag zien wat er onder mij is.

Midden op zee stopte de boot en werd er geroepen dat er walvishaaien waren gespot. Er zwom er zelfs eentje vlak langs de boot. De witte stippen zag je prachtig oplichten door de Mexicaanse zon, leek bijna een sprookje. Maar terug naar de realiteit, er zwemt een vis van 13 meter langs de boot…en het is ook nog een haai. Spannend!

Na een uitgebreide instructie was het snorkels aan en zitten op de rand van de boot. Met groepjes van twee moest je wachten tot de gids je kwam halen om mee te zwemmen naar de walvishaai.

Echt tijd om hierover na te denken heb je niet. Er wordt “jump” geroepen en dan spring je van de boot. Voor iemand die doodsbang is voor open water, zoals ik, een heftig momentje, maar je doet het toch.

We zwommen op best een heftig tempo achter de gids aan totdat we onder ons de witte stippen zagen. Je zwemt dan een klein stukje met de walvishaai mee wat eigenlijk onwerkelijk is. Er werd ons vooraf gezegd dat we te gast waren en dat we de walvishaai met rust moesten laten. Handjes langs je lijf en alleen kijken. Zoals je met kinderen door een winkel met veel glas zou lopen.

Hierna keerden we terug naar de boot. Uiteindelijk mocht je meerdere keren het water in totdat het tijd werd om te gaan.

Is het zwemmen met walvishaaien een leuke ervaring?

Absoluut! Het is heel bijzonder om deze dieren in het wild te kunnen zien. Als ik heel eerlijk ben vond ik het al prima om de walvishaaien vanaf de boot te bekijken, zwemmen was een bonus, maar had voor mij niet gehoeven.

Doordat we beperkt de tijd hadden en de walvishaaien verder zwommen vond ik het wel een gehaaste ervaring. Wachten, wachten, en dan ineens het water inspringen en op een aardig tempo zwemmen op open zee. Dit was een aardige workout! De vissen wachten niet dus je zult zelf echt een tandje bij moeten zetten.

Zou ik het aanraden? Absoluut, zolang je een geoefende zwemmer bent en respectvol omgaat met de dieren. Kun je niet zo goed zwemmen? Vanaf de boot konden wij ze ook al goed zien dus je hoeft niet per se het water in.

Ook is het goed om te weten dat je niet mag duiken. Je ziet de walvishaai dus alleen vanaf de bovenkant. Wij mochten ook geen foto’s maken uit angst dat we de walvishaai zouden verwonden. Foto’s nemen werd voor je gedaan door de gids en deze foto’s kon je later kopen als je dat wilde. Je kunt er dus alleen boven zwemmen. Wij hadden heel eerlijk wat meer vrijheid verwacht dus daarom dat ik dit ook met je deel.

Tenslotte was het water bij ons wat troebel omdat er in de week ervoor een orkaan was geweest. Hierdoor was het zicht op sommige plekken wat minder. Gelukkig zie je de witte stippen oplichten en kun je de haai goed zien.

Is een walvishaai gevaarlijk?

Een walvishaai is meer walvis dan haai. Ze eten geen mensen gelukkig. Wel zijn ze behoorlijk imposant. De walvishaai waarmee wij zwommen was 13 meter lang, dat is vergelijkbaar met een vrachtwagen.

Ze doen helemaal niks en vervolgen rustig hun weg terwijl je mee zwemt. Ze komen niet naar je toe en jij mag ook niet naar de walvishaai toe. Gevaarlijke situaties zullen er dus niet ontstaan.

Naar Mexico om te zwemmen met walvishaaien?