Home Walt Disney WorldDisney World inspiratie, nieuws en tips Wat zit er in de grote, zilveren bal van EPCOT?

Wat zit er in de grote, zilveren bal van EPCOT?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Waarschijnlijk heb je weleens een foto gezien van de pretparken van Walt Disney World. Er zijn er in totaal 4. Het Magic Kingdom park is te vergelijken met het Disneyland Park in Parijs, het Hollywood Studios Park met het Walt Disney Studios Park in Parijs. De overige twee parken zijn compleet anders dan de meeste pretparken die je hebt gezien. Eén van die twee is EPCOT of voluit “experimental prototype community of tomorrow”. EPCOT is gebaseerd op de visie van Walt Disney over hoe wij in de toekomst zouden leven. Al is daar in het huidige park niet zoveel meer van te zien.

De grote zilveren bal is het icoon van het EPCOT park. Je ziet deze op elke foto. Zodra je bij het Park aankomt is deze ook niet te missen, deze bevindt zich namelijk direct voor de ingang van het Park. In Europa-Park in Duitsland hebben ze een soortgelijke bal in het park. Hierin zit sinds kort een achtbaan. De CanCan Coaster in Europa-Park is een wilde, nachtelijke reis door de binnenstad van Parijs.

De “EPCOT bal” in Europa-Park

Veel mensen denken dat er in de zilveren bal in EPCOT ook een achtbaan is. Maar is dat ook zo?

Spaceship Earth

Ook in de zilveren bal in EPCOT zit een attractie: Spaceship Earth. Dit is geen achtbaan maar een rustige rit door de geschiedenis. Het begint met de oertijd waarin de mens probeert te overleven onder barre omstandigheden. Vervolgens ga je terug naar de huidige tijd en leer je hoe we zijn gaan communiceren. Van tekeningen op de wand tot de hiërogliefen in Egypte. Daarna zie je het ontstaan van de computer en hoe wij in de huidige tijd met elkaar communiceren.

Aan het einde van de rit kan je jouw eigen toekomst creëren. Door antwoord te geven op een aantal vragen stel je een filmpje samen van jou in de toekomst. Je bent het ook echt zelf, want aan het begin van de rit nemen ze een foto van je gezicht. De toekomst die je creëert lijkt meestal op een scene uit de serie The Jetsons. Er zijn vliegende auto’s en robots die je aankleden. Als je de attractie nogmaals bezoekt en andere keuzes maakt zie je dat ook jouw toekomst zal veranderen. Dat is een leuke toevoeging aan de attractie.

Grote veranderingen in EPCOT en de attractie in de zilveren bal

Er gingen al tijden geruchten dat er een grote renovatie in EPCOT aan zat te komen. Op dit moment worden er twee nieuwe attracties toegevoegd aan het park: een achtbaan met een Guardians of the Galaxy thema en Ratatouille, de attractie die we kennen uit Parijs.

Ook de entree van EPCOT zal een grote verandering ondergaan en ook Spaceship Earth – de attractie in de zilveren bal – wordt hierin meegenomen. Het is een ingrijpende renovatie waarvoor deze attractie 2,5 jaar dichtgaat. Dat is écht ongelooflijk lang! Begin 2020 is het zo ver en sluiten de deuren, om pas weer half 2022 open te gaan.

Tijdens de renovatie pakken ze alles grondig aan. De scenes worden vernieuwd, de rails worden compleet vervangen, het instapgedeelte wordt opgefrist en het gedeelte na de rit krijgt een compleet nieuwe bestemming. Daarnaast voegen ze allerlei nieuwe technologieën toe om deze attractie klaar voor de toekomst te maken.

Hoe leuk is Spaceship Earth en kunnen we 2,5 jaar zonder?

Zelf vind ik Spaceship Earth een fijne attractie, maar misschien niet helemaal om de juiste redenen….Bij Spaceship Earth staat vrijwel nooit een lange wachtrij. Staat deze er wel? Dan is het een goede indicatie van de drukte in het Park. Daarnaast is het een vrij lange attractie, binnen in de airconditioning.

In Walt Disney World is het zomers ontzettend warm. Temperaturen van meer dan 35 graden zijn geen uitzondering en door de hoge luchtvochtigheid ben je al zeiknat voordat je begonnen bent met zweten. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven en regelmatig goed af te koelen. Spaceship Earth is daar ideaal voor! Je zit comfortabel in een karretje, uit de zon en er is airconditioning. Doordat de rij nooit heel lang is, is het makkelijk om er een Fastpass voor te krijgen. Zodra je het warm krijgt reserveer je een Fastpass voor deze attractie en kan je heerlijk afkoelen.

Daarnaast is het natuurlijk ook interessant om te zien hoe we anders zijn gaan communiceren door de jaren heen. Ook als je op koude dagen gaat is deze attractie zeker een aanrader.