Home Walt Disney WorldDisney World inspiratie, nieuws en tips 6 dingen in Disney World die voor Nederlanders best vreemd zijn

6 dingen in Disney World die voor Nederlanders best vreemd zijn

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Toen ik voor het eerst naar Walt Disney World ging was ik nog nooit eerder buiten Europa geweest. Je zult begrijpen dat dit best spannend was! Gelukkig voel je je al heel snel thuis in de Verenigde Staten. Als je op vakantie bent ga je natuurlijk ook dingen vergelijken met thuis. Dan zijn er een aantal dingen die toch best vreemd zijn. Deze 6 vond ik het meest opvallend.

Ben ik iets vergeten, ben je het niet met me eens of waren er andere zaken die jou juist opvielen in Walt Disney World? Deel het hieronder in de reacties of op onze Facebook pagina!

Flag retrieval ceremony

Aan het eind van de dag rond een uur of 17.00 vindt in Magic Kingdom de Flag Retrieval Ceremony plaats. Als je “Patriotic America” een keer live wil meemaken is dit de plek. In Main Street U.S.A. wappert de Amerikaanse vlag. Volgens de wet mag deze er ‘s nachts niet hangen. Dus de vlag wordt aan het eind van de dag netjes naar beneden gehaald en opgevouwen.

Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van een aantal veteranen terwijl het Amerikaanse volkslied wordt gezongen door de Dapper Dans. Zie je het voor je dat ze in de Efteling de Nederlandse vlag opbergen terwijl er een zanggroep het Wilhelmus zingt? Daar zijn wij denk ik te nuchter voor.

Vervolgens krijgt de veteraan de vlag aangereikt en mag hij/zij een stukje lopen door Main Street waar er geapplaudiseerd wordt en gejuicht. In Nederland moet je daar toch minstens een sportevent voor hebben gewonnen.

Begrijp me niet verkeerd. Het is hartstikke mooi hoe ze hun veteranen in het zonnetje zetten. Maar voor nuchtere Nederlanders is de hele ceremonie misschien iets too much.

Hi, how are you?

Eén van de dingen die mij opviel toen ik voor het eerst in Walt Disney World was, is hoe vriendelijk iedereen is. Overal waar je binnenkomt “Hi how are you” (waar je overigens niet met een heel verhaal op moet antwoorden). Maar misschien nog wel het meest bijzonder was het moment waarop ik in een wachtrij per ongeluk tegen iemand aankwam. Diegene zei nog eerder sorry dan ik.

Het zal zeker niet gelden voor alle delen van de Verenigde Staten maar in Walt Disney World zijn ze ietwat overdreven aardig. Niet alleen de Cast Member maar ook de gasten. Meestal slaat dit wel om aan het eind van een drukke dag als iedereen moe en chagrijnig wordt. Maar over het algemeen is het – zeker voor ons nuchtere Nederlanders – een erg vriendelijke boel.

Alles smaakt zoet

Aan het eten moet je waarschijnlijk de eerste dagen even wennen. De meeste gerechten smaken enorm zoet. Veel zoeter dan wij gewend zijn en dan heb ik het niet alleen over koek, snoep of taartjes. Zelfs een normaal broodje smaakt zoet en ook over groente gaat meestal een schep suiker.

Gezond eten komt er eigenlijk niet van in Walt Disney World. Want naast zoet is het eten vaak ook erg vet en de porties enorm. Waar wij in Nederland ‘s ochtends een boterham of ontbijtgranen eten beginnen ze daar vaak de dag met bijvoorbeeld burrito’s gevuld met vlees, groente en heel veel kaas. Of eieren, spek, worst, aardappelen en gebakken groente. Persoonlijk moet ik er niet aan denken! Oh en tijdens de lunch krijg je weer zo’n enorme portie voorgeschoteld.

Om niet 10 kilo zwaarder terug te komen haal ik meestal een ontbijtje bij de bakker. Een simpel broodje of iets anders kleins. Dan tijdens de lunch en het diner delen we een maaltijd of bestel ik een kindermenu. Dat is echt ruim voldoende en je bespaart weer een paar dollars. Ook lekker Hollands toch? 😉

Enorme afstanden

Even van het ene Disney Park naar het andere? Trek daar maar 45 minuten voor uit. Als je Disneyland Paris gewend bent dan is dit echt bizar. Om van Park te wisselen moet je met de bus, monorail of boot. Alleen tussen Epcot en Hollywood Studios kan je lopen. Dit is best een leuke route en je doet er ongeveer 20 minuten over. Bedenk je wel dat dit vaak met temperaturen boven de 30 graden is, in de volle zon.

Ook even snel terug naar je hotel zit er niet in. Er zijn maar een paar Disney Hotels die op loopafstand van de Parken liggen, voor de rest moet je gebruik maken van het Disney transport.

Is een auto huren dan niet sneller? Met een huurauto ben je vaak sneller van A naar B en je hoeft niet te wachten op de bus. Maar de parkeerterreinen zijn zo immens groot dat je ook al gauw 20 minuten kwijt bent om van de uitgang bij je auto te komen. Veel sneller is het dus niet.

“Verplicht” fooi geven en prijzen exclusief belasting

Verplicht heb ik even tussen haakjes gezet, want als je het niet wil hoeft het niet. Maar je zult al snel merken dat iedereen een fooitje wil. Vrijwel al het bedienend (en ondersteunend) personeel moet het hebben van de fooien. Zij verdienen niet zoals wij hier een minimum loon dat zij aanvullen met de fooien, nee de fooi is voor veel van hen het salaris. Het is gebruikelijk om 10-20% van het totaalbedrag aan fooi te geven. Geef je 10% dan zullen ze vragen of ze iets verkeerds hebben gedaan, dus ga zeker uit van minimaal 15% van het totaalbedrag.

Een ander vreemd iets is dat de prijzen exclusief belasting zijn. Dat betekent dat bij alles wat je koopt er nog 6% belasting bij komt. Dat is bij de kassa in het begin best vreemd. Er staat op het kaartje een bepaald bedrag maar toch moet je meer afrekenen. Dit is dus de belasting die er nog bij komt. Gelukkig is het maar een laag percentage!

Overal scootmobielen

De Disney World Parken zijn zo groot dat veel mensen het niet volhouden om de gehele dag te lopen. Speciaal voor deze groep is er een oplossing: een scootmobiel huren. Je ziet ze echt overal! En er wordt ook regelmatig tegen je enkels aan gereden. De mensen die gebruik maken van dit hulpmiddel zijn dit namelijk over het algemeen niet gewend. Dus je kan je voorstellen dat ze er niet even handig mee zijn en dat er door de drukte regelmatig “ongelukken” gebeuren. Pas daarom goed op voor deze “scooters”, het doet behoorlijk zeer als ze tegen je aanrijden.

Foto: Matt Stroshane