Picardië, vakantie in een betoverende Franse regio niet ver van Nederland

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Liefhebbers van strand en zee komen hier volop aan hun trekken, maar ook als je wat verder landinwaarts blijft is er veel te ontdekken. Het is vooral een prachtige fietsvakantieplek. Picardië, een regio in het noorden van Frankrijk in de buurt van Parijs, is een betoverend gebied dat in het verleden populair was bij de Franse adel. Vandaag de dag vindt u er ontelbare kastelen, abdijen en versterkte kerken in het landschap. Als u op zoek bent naar een mooie plek om op vakantie te gaan, is Picardië zeker het overwegen waard!

Je vakantie Picardië zon, zee en veel vertier!

Picardië maakt deel uit van de regio Hauts-de-France en is bekend om zijn pretparken, zoals Parc Asterix en Park Samara. In Picardië bevindt zich ook het Museum van de Eerste Wereldoorlog in Péronne, dat een leerzaam bezoek is voor gezinnen. Picardië biedt ook gotische gebouwen, zoals de Nôtre-Dame van Amiens, en natuurschoon bij de Baai van de Somme. Met de auto is het ongeveer 330 km van Breda en het is ook een leuke bestemming voor een lang weekend of een midweek.

Picardië het perfecte klimaat voor je vakantie

De streek staat bekend om zijn milde weer en weelderige landschappen. Het klimaat in Picardië wordt beïnvloed door het nabijgelegen Kanaal, dat helpt om de temperaturen te matigen en een vochtig klimaat te scheppen. Het kent warme zomers en koele winters, met het hele jaar door neerslag. De gemiddelde temperatuur in Picardië ligt rond de 21 graden Celsius, waardoor het een populaire bestemming is voor toeristen die een zonnig uitje zoeken.

Bezienswaardigheden Picardië

Stad Amiens

De stad Amiens is de hoofdstad van Picardië, en ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse schrijver Jules Verne. Onder andere straatnamen, bruggen en het stenen circusgebouw Cirque Jules Verne: veel draait om de avonturier die de roman Twintigduizend mijlen onder zee schreef. Het huis waar hij van 1882 tot 1900 woonde, Maison de Jules Verne genoemd, is nu een museum. Van buiten is het te herkennen aan de 20-meter hoge uitkijktoren met wereldbol.

Nôtre-Dame van Amiens

In Amiens staat de beroemde kathedraal Nôtre-Dame. De Nôtre-Dame kathedraal is de grootste gotische kathedraal van zowel Frankrijk als Europa. Ze is bekend om haar prachtige gebrandschilderde ramen en grootse, gedetailleerde versieringen zowel binnen als buiten de kathedraal. Sommige van de gebrandschilderde ramen zijn meer dan 10 meter lang. Picardië is een prachtige streek om te bezoeken en de kathedraal Nôtre-Dame is een bezienswaardigheid die je niet mag missen.

Park Samara

Dit is een leuke plaats om met het gezin een dagtocht te maken. Het park beslaat 100 hectare en richt zich op de prehistorie, met tentoonstellingen van 600.000 jaar geleden tot 486 na Christus. De parkgasten kunnen door het arboretum, de botanische tuin en de lemen huizen op palen wandelen terwijl ze leren over het leven in de Brons- en IJzertijd. Er zijn ook interactieve activiteiten zoals pottenbakken en schilderen, en twee permanente tentoonstellingen in het museum.

Parc Asterix

Bron: Parc Asterix

Parc Asterix is een themapark in Plailly. Het park opende zijn deuren in 1989 en is gebaseerd op de stripreeks Asterix. Het park bevat 42 attracties, waaronder mini-draaimolens, snelle achtbanen, en waterattracties. Parc Asterix is een van de populairste pretparken in Frankrijk, met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar.

Museum van de Eerste Wereldoorlog in Péronne

De Franse streek Picardië was een van de belangrijkste slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de stad Péronne lag in het centrum van de gevechten. Het Museum van de Eerste Wereldoorlog vertelt het verhaal van het conflict vanuit het perspectief van de soldaten en de burgers die het meemaakten. Het museum is gevuld met vitrines vol ansichtkaarten met propagandateksten en karikaturen, en met legeruniformen die tijdens de oorlog gebruikt werden. Het museum is een symbolische plaats in het hart van Péronne omdat het kasteel een grote klap kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vandaag staat het museum als een getuigenis van de verwoesting van de oorlog en een herinnering aan de menselijke kosten van conflicten.

Kathedraal van Laon

Deze kathedraal in Laon, is een 12de-eeuwse romaans-gotische kathedraal, gebouwd op een heuveltop. De kathedraal van Laon is wel de “mooiste romaanse kathedraal” en “de mooiste” van de Franse gotische kathedralen genoemd. De kathedraal van Laon staat bekend om haar zes torens, elk met een ander ontwerp, en haar twee torenspitsen, die tot de hoogste van Frankrijk behoren. De kathedraal van Laon heeft ook een sierlijk portaal en roosvenster. Het interieur van de Kathedraal van Laon is bekend om zijn ribgewelven, vliegende steunberen, en gebrandschilderde ramen.

Baai van de Somme

Deze baai is een groot estuarium in Picardië, Noord-Frankrijk. Het maakt deel uit van het natuurreservaat Parc du Marquenterre, en zijn steenachtige stranden, zandduinen en moerassige weiden vormen een perfecte habitat voor een verscheidenheid aan diersoorten. Het water van de baai is rijk aan voedingsstoffen, en bij eb komen de uitgestrekte natte zandbanken bloot te liggen, die een ideale voederplaats vormen voor waadvogels zoals lepelaars en zilverreigers. De baai herbergt ook de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk, bestaande uit wel driehonderd gewone en grizzly zeehonden.

Bos van Saint-Gobain

Het bos van Saint-Gobain in Picardië is een prachtige plek om de vrije natuur te verkennen. Met 9.000 hectare bebost gebied zijn er tal van paden om uit te kiezen. De Zigzagroute is een pad van 10 kilometer dat je in ongeveer 3 uur aflegt. De route begint bij het gemeentehuis van het dorp Septvaux en volgt de rood-witte markeringen. Het pad voert je door een beekje en in een bosrijke omgeving. Het dorp Fresnes-sous-Coucy ligt ongeveer halverwege de route. Dit is de perfecte plaats om te stoppen voor een baguette met zalm of een ‘fougasse’ in een boulangerie. Na Fresnes-sous-Coucy gaat de route verder door de bossen tot je bij het gemeentehuis van Septvaux komt, waar de route begint. Het bos van Saint-Gobain is een prachtige plek om de vrije natuur te verkennen en wat lichaamsbeweging te krijgen terwijl je van de frisse lucht geniet.

Krijtrotsen van Ault

De krijtrotsen van Ault in Picardië, Frankrijk zijn schitterend. Ze zijn meer dan 100 meter hoog en kaarsrecht. Bij eb ligt een lang stuk strand bloot. Het is er perfect om te wandelen, want de golven slaan tegen de krijtrotswand en de kiezels en keien van het strand. Je kunt het geluid van de golven al van verre horen en het is er zo vredig. De krijtrotsen van Ault zijn een must-see als je ooit in Frankrijk bent!

Je vakantie Picardië: Heerlijk uitrusten of actief

Vakanties in Picardië zijn een fantastisch strandverblijf voor mensen die van de zon houden. Picardië heeft genoeg stranden om je te ontspannen, dankzij de lange kustlijn. Er zijn tal van andere activiteiten in Picardië als je klaar bent met schuren. Veel historische steden en dorpen stippelen het landschap uit, evenals verschillende toeristische attracties. Dus of je nu op zoek bent naar een plek om te ontspannen of naar een avontuur, Picardië is de perfecte bestemming.

Wordt Picardië jouw volgende vakantiebestemming?