Bijwerkingen Mirena spiraal en klachten na verwijdering

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen heb ik een tijdje terug mijn Mirena spiraal verwijderd. Zelf gedaan, wordt afgeraden, maar ging bij mij hartstikke makkelijk.

Dat was bij mijn eerste spiraal wel anders, toen deze eruit gepeuterd moest worden met een haak….brrrr….de nachtmerries.

Maar goed, ik ben dus spiraalloos. Tot nu toe hartstikke blij mee eigenlijk, want ik had behoorlijk wat bijwerkingen van de Mirena, zeker toen ik de tweede had laten plaatsen.

Bijwerkingen Mirena spiraaltje

De eerste bijwerking die ik had van de Mirena was gewichtstoename. Zo’n 15kg die ik er alleen vanaf kreeg door nauwelijks nog iets te eten.

Kerstvakantie tip!

Center Parcs Villages Nature Paris naast Disneyland Paris

 • Duurzame huisjes en appartementen
 • Leuke activiteiten en natuurlijk een tropisch zwemparadijs
 • Busverbinding met Disneyland Paris
 • Leerzame workshops zoals brood bakken of chocolade maken

Bekijk prijzen voor dit vakantiepark

Echt het leek wel alsof die kilo’s vastgeplakt zaten. Welk dieet ik ook probeerde, hoe streng ik ook at, die kilo’s bleven. En als ik een keer te veel at zat er zo een kilo aan. Die er ook weer met geen mogelijkheid vanaf te krijgen was.

Dieptreurig werd ik er van. Maar goed, ik kon er nog mee leven, had nog steeds een gezond gewicht. En niet ongesteld worden of aan de pil te moeten denken was mij dat meer dan waard. Maar toen kreeg ik meer bijwerkingen.

Haaruitval, bossen tegelijk vielen eruit als ik het borstelde of waste. Niet normaal veel. Mijn vriend verbaasde zich er altijd over dat ik überhaupt nog haar op mijn hoofd had, kijkende naar de hoeveelheid in het doucheputje. Echt onvoorstelbaar hoeveel haar ik ben kwijtgeraakt in die 10 jaar (2 spiraaltjes achter elkaar).

Een andere bijwerking was hoofdpijn. Soms weken achter elkaar een zeurende, stekende pijn. Niet vanaf te komen en geen paracetamol hielp. Nu ik spiraalloos ben heb ik ook nog weleens hoofdpijn maar die is na 1 paracetamol weg.

Trouwens, dit wil ik er tussendoor nog even bij zeggen, misschien denk je nu hoe weet je dat het door de Mirena kwam? Honderd procent zeker weten doe je het nooit, maar al deze klachten zijn weg na het verwijderen. Toeval? Wie weet…

Oké, de volgende bijwerking was psychisch. Mijn gevoelens vlakte af, ik kon niet meer lachen tot ik buikpijn kreeg, was juist snel geïrriteerd, en als iemand iets zei waar ik mij ongemakkelijk bij voelde begon ik te blozen… Nooit gedaan, was altijd wel introvert, maar nooit echt verlegen. Dit was echt extreem. Het liefst wilde ik een kluizenaar worden, ging mensen uit de weg, wellicht een sociale angst, maar sinds het spiraaltje eruit is ben ik weer mezelf en kan ik weer lachen totdat ik erbij neerval! En blozen heb ik sindsdien niet meer gedaan…

Een andere vage bijwerking die ik had – en na verwijderen niet meer terug is gekomen – waren gewrichtspijnen. Dan kon mijn enkel, pols of heup ineens zoveel pijn doen dat ik er nauwelijks op kon lopen of deze kon buigen. Dat duurde een paar dagen en dan was het weer weg. De huisarts snapte er ook niks van, want het was wel dik, maar niet ontstoken. Maar wel hartstikke pijnlijk.

Mijn gewrichten voelen sowieso soepeler. Het lijkt wel of ik ook meer uithoudingsvermogen heb nu na het verwijderen. En ik krijg zelfs zin om te sporten.

Als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar was er nog een bijwerking waar ik enorm veel last van heb gehad, de constante vermoeidheid. De hele dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was ik doodmoe. Er kwam niks uit m’n handen en het liefst lag ik uren te slapen. Wat overigens niet hielp, ik bleef moe. Hier heb ik wel 10 keer bloed voor laten prikken, vitamines, bloedwaardes, alles was goed. Maar ik bleef moe!

Er is nog een noemenswaardige bijwerking, de bulten op je gezicht. Maandelijks kwamen ze weer terug. Voor de Mirena nooit last van gehad. Het waren van die enorme pukkels, galbulten noemde ik het. Mijn gezicht zit inmiddels vol littekens van het weg proberen te krijgen van deze afgrijselijke dingen.

De laatste bijwerking heb ik eigenlijk in het begin ook al even genoemd, maar ik kon niet stoppen met eten. Echt de hele dag door, continu – wat ook de gewichtstoename verklaard – maar je blijft snaaien. En niet 1 chocolaatje, nee zakken snoep, repen chocolade, en dan nog een tosti, broodje kroket, ik had zo in obese gekund.

Gelukkig is de gewichtstoename beperkt gebleven tot 15kg, juist, omdat ik regelmatig op dieet was. Maar nu het spiraaltje eruit is weet ik wat dit veroorzaakt heeft.

Klachten na het verwijderen van het spiraaltje

Na het verwijderen van het spiraaltje ben ik vrij snel overgegaan op een anticonceptiepil. Van de huisarts mocht ik meteen beginnen.

Op de dag van het verwijderen had ik wat krampen maar niks noemenswaardig. Verder voelde ik mij juist hartstikke goed, blij, bijna euforisch. Dit lees je bij veel vrouwen die het spiraal hebben laten verwijderen.

Bloedingen heb ik, omdat ik met de nieuwe anticonceptie begon niet gehad.

Het enige, en of dat nou door de nieuwe pil kwam of door het spiraal, waar ik last van heb gehad is braken. De 4e dag na het starten van mijn nieuwe anticonceptie begon ik met overgeven. Niet normaal misselijk was ik. Maar geen idee of dat bij het verwijderen hoorde of het wennen aan de nieuwe pil.

Hoe gaat het nu met mijn Mirena bijwerkingen?

Goed, in de eerste week na het verwijderen was ik zo’n 3,5 kilo kwijt. Al het opgehoopte vocht kwam eruit.

Ook voel ik mij niet meer zo opgezwollen als eerst en zit ik lekkerder in mijn vel. De bulten op mijn gezicht zijn ook niet meer teruggekeerd. Hier een daar een kleine pukkel maar niet meer die enorme galbulten, zoals ik ze liefkozend noemde.

De gewrichtspijnen heb ik niet meer gehad. Hoofdpijn nog wel, maar die is nu veel makkelijker te bestrijden.

Ook de vermoeidheid is weg, ik heb energie voor 10, heb overal zin in en heb enorme spijt dat ik zoveel jaar heb weggegooid met dat pokkespiraal.

Daarbij is ook het blozen verdwenen, ik ben weer mezelf, kan helder nadenken en voel me weer als de persoon van voor de spiraal.

Onvoorstelbaar dat zo’n klein dingetje zoveel impact kan hebben. En het ergste is? Als je er eentje hebt, heb je het niet zo door. Pas als je het laat verwijderen merk je hoezeer je veranderd bent. Zelfs als je net als ik best tevreden was over het spiraal.

Nog steeds ben ik heel blij dat deze eruit is en ik voel me beter dan ik me in jaren heb gevoeld.

Nou ben ik wel benieuwd of jij je ook in bovenstaande bijwerkingen herkend? Of heb je compleet andere, vage, klachten waarvan je vermoed dat ze veroorzaakt worden door het spiraaltje? Laat dan zeker een reactie achter!

13 gedachten over “Bijwerkingen Mirena spiraal en klachten na verwijdering”

 1. Ik herken mij hier zo in… Nu iets langer dan 1 jaar een spiraal (Kyleena, die iets lichter is als Mirena) en +- 8 kilo aangekomen. Alles wat ik probeer, de kilo’s gaan er niet af. Haaruitval heb ik ook erg last van sinds de spiraal. Gelukkig heb ik een dikke bos haar.
  Voor de spiraal de pil gebruikt en hier kreeg ik wel vaker migraine van, maar ik ben nooit zoveel aangekomen toen ik de pil gebruikte als nu ik de spiraal heb.
  Op dit moment twijfel ik heel erg of ik terug moet gaan naar de pil of toch de spiraal moet houden…

  1. Wow, ik lees dit en nu vallen veel stukjes op z’n plek. Volgende week gaat spiraal eruit en geen nieuwe terug ivm man die “geholpen” is.
   Maar echt ik heb ook al 5jr lang haaruitval, gigantisch veel.. en ik maar denken dat dit gevolg is van kinderen krijgen, hoe naïef bedenk ik me nu. 🙁
   Gewichtstoename, snaaien van slecht eten, vermoeidheid.

   Zelf ook veel last van rugpijn en tintelende handen.
   Hier had ik ook een flinke bos maar is aanzienlijk m ik minder, ik hoop zo dat alles wat ik noem ook weer beter gaat.

   Ik ben heel benieuwd hoe het na enkele maanden is, hoe ik me dan voel/ben

  2. Na dit gelezen te hebben kom ik erachter dat toch heel veel overeenkomt. Ik sport zo’n 4,5 dagen in de week en let daarnaast op mijn voeding. Dit beide helpt voor mij gevoel voor geen meter om ook maar iets af te vallen. Sinds mei 2021 heb ik het laten plaatsen en sindsdien eigenlijk vanaf het begin altijd krampen en buikpijn gehad. Nu 6 maanden later nog steeds ‘bijna’ elke dag buikpijn. Mijn buik is op dit moment zo opgezwollen dat ik wel zwanger lijk. Ik heb vandaag een afspraak gemaakt bij de dokter waarin ik dit ga bespreken. Maar na deze gedeelde ervaring en bijwerkingen ben ik er bijna zeker van dat ik het toch ga laten verwijderen. Ook ben ik heel gel geworden tegen degene die mij het meest dierbaar zijn wat ik voorheen ook nooit was. Ik word snel geïrriteerd en voel me niet lekker in mijn fel. Ook ben ik heel angstig geworden voor mijn gevoel sinds ik het spiraaltje heb. Ik heb weken lang niet kunnen slapen en kreeg enorme hartkloppingen toen ik probeerde te slapen. Kort om, best veel ellende zo’n ding waar je toch niet helemaal bij stil staat op jet begin…

 2. Ik heb een jaar spiraaltje vandaag laat verwijderen ik kon niet meer tegen haaruitval rugpijn borstkast pijn onregelmatig bloedverlies 10 kilo’s bij altijd hoofdpijn het was niet meer normaal dus ik hoopte dat alles terug normaal wordt.

   1. Bianca Weustink

    Wat fijn om dit allemaal te lezen. Een kennis vertelde over haar spiraal en haar klachten.
    Ik heb dezelfde klachten, stijve gewrichten, tintelingen die begonnen in mijn handen maar wat steeds erger wordt en soms ook mijn arm.
    Mijn gewicht, ik pas helemaal in jullie verhaal maar ik durf niet meer te hopen dat mijn gewicht straks gaat dalen want ik ben al te vaak teleurgesteld. De kilo’s komen en als ze gaan zijn ze zo weer terug, ik wordt alleen maar zwaarder. Donderdag gaat mijn spiraaltje eruit en ik tel de dagen echt af.
    Bedankt voor jullie verhaal, ik weet nu waar mijn klachten vandaan komen en dat ik er zelf iets aan kan doen.

 3. Hi,

  Ik ben al dagen op zoek naar iemand die net als ik ook een aantal kilo’s is afgevallen na het verwijderen van de mirena. De 1ste paar weken 4 kilo in totaal.
  Verder ervaarde ik tijdens de mirena klachten zoals haarverlies, tintelingen, hoofdpijn, op en af emotioneel en steken in de onderbuik.

  De afgelopen jaren 15 jaar heb ik al 3 mirena spiralen hé gehad. Toen ik de laatste verwijderde wist ik dus niet hoe me lichaam aanvoelt zonder. Dus van het gewicht verlies schrok ik toch een beetje. De huisarts gaf aan dat het inderdaad een bijwerken van het verwijderen kan zijn.
  Op dit moment voel ik me weer fit en heb ik weer energie. Voor mij was het verwijderen een top beslissing.

 4. hey,
  zo fijn dat ik eindelijk iemand tegen kom met dezelfde klachten als mij! ik dacht dat alles kwam doordat ik afgelopen zomer 40 jaar geworden ben, maar nee, het ligt gewoon aan mijn spiraal. deze zit er nu exact 3 jaar en ik ga de 5 jaar niet uitdoen als ik het zo lees. ik heb klachten als gewichtstoename (15 kg), haaruitval, pluche haar ipv mijn mooi glanzend haar, gewrichtspijn in heup en pols, “grieperige” benen (zo dat spierpijn achtige gevoel), tintelende handen, hoofdpijn, mood swings, plots heel angstig en sterke reaktie er op als paniekaanvallen, constante vermoeidheid, niet meer mijn vrolijke zelve.
  ik heb een bloedklonter gehad waardoor ik onmiddellijk moest stoppen met de pil. ik vraag me alleen af wat ik ga doen na het spiraal? mijn man is bereid om het langs zijn kant te laten “oplossen” maar ik heb vroeger heel zware bloedingen gehad en massa’s migraine, en ik zie het niet goed zitten om terug enorm bloedverlies te hebben, maar noch spiraal noch pil is dus een optie voor mij…
  veel succes aan iedereen!

 5. Na 4 jaar die spiraal eruit …
  Legde uit wat ik sinds spiraal voelde bij de geaneocoloog maar die zei al je klachten hebben zeker niets met de spiraal te maken……

  Wel ik ben benieuwd

  Op die 4 jaar tijd ben ik 15 kilo aangekomen haaruitval depressie gehad hogere bloeddruk terwijl die altijd aan de lage kant was een constante opgejaagd gevoel enz enz

  Ik mag terug let de pil beginnen
  Voor 6 maand voorschrift gekregen dus achter die dosis gegaan verschoot van de prijs.. .

  Nu heb voor die pilbetaald dus ga ze nu uitnemen ook he… maar na die 6 maand wellicht over gaan naar sterilisatie

  Iemand hier ervaring mee?
  En waarom is mijn gyneacoloog rotsvast ivertuigd dat mijn bijwërkingen daar niets mee te maken heb en

 6. Hoi allemaal, Ik heb mirenaspiraal gehad voor 1 jaar en 8 maanden. 3 november 2021 heb ik het laten verwijderen. Ik ben in totaal 6 tot 7 kilo aangekomen. Toen was ik 58 kilo nu 65 kilo. Ik ben van natuur een smaal vrouwe maar dit kon ik niet sccepteren. Veel bovengenoemde bijwerking heb ik ook gehad. Bv gewricht klachten die normaal had ik nooit. Rond, zwangere buik , veel haar, gevoelloos ik ben iemand emotionele maar met mirena was ik te rustig,, veel nattigheid maar geen libido, minder goed zien, angst, meer zorgen maken voor iets die fout ging, hartkloppingen vooral s’nachts (dr zegt wij kunnen niks bijzonder vinden, ) urine verlies, terwijl daar was ik zeer goed.tenslotte ik ben zeer blij nu 2 maanden zonder spiraal maar helaas nog niet op mijn oude gewicht gekomen. Mijn haar zijn wat minder geworden maar niet erg ten vergelijking van alle bijwerking. Verder na verwijderen ben ik vrij van meeste bijwerking. Ik gebruik geen anticonceptie. Ik haat alle hormonen. Liefst dan condom . Succes dames.

 7. Sinds 2019 ben ik al aan het sukkelen met extreme vermoeidheid, fel reageren, gewichtstoename, darmklachten en veel hoofdpijn. Na veel bloedonderzoeken is geconstateerd dat mijn schildklier te traag werkt. De TSH-waarde was zo hoog (32 waar de maximale waarde 4 mag zijn) en de schildklier waarde was net niet laag genoeg voor medicijnen. Na 2 jaar vond ik dat ik toch aan het schildklier medicijn moest gaan beginnen om de TSH waarden omlaag te krijgen. Dit was gelukt maar bovenstaande klachten waren niet voorbij. Vanaf 2019 tot eind 2021 slikte ik de pil. In december ben ik overgestapt op het spiraal waarbij ik in het verleden minder klachten en meer energie had. Nou heb ik afgelopen week mijn lichaam uit laten lezen via een biofeedback systeem waarbij er tot in de cel gekeken kan worden hoe jouw lichaam in “balans” is. Hier kwam uit dat mijn TSH nog steeds te hoog is en dat mijn leverfunctie niet goed is welke in verband staat met de schildklier. De oorzaak van dit alles is de mirena spiraal. De Mirena bevat het hormoon progestageen welke jouw natuurlijke manier van ongesteld worden verstoord en dus jouw hele lichaam beïnvloedt. Terug naar de pil is ook niet de juiste oplossing omdat ook deze hormonen synthetisch zijn.
  Als opdracht heb ik meegekregen om mijn temperatuur 3 ochtenden te meten iedere ochtend voordat ik opsta met een ouderwetse meter onder de oksel. De metingen waren 35,7 / 35,9 en 36 graden. Als deze onder de 36,4 graden ligt, heb je dus een traag werkende schildklier.
  De adviseur die mijn lichaam heeft uitgelezen durft met veel zekerheid vast te stellen dat wanneer mijn lichaam zonder synthetische hormonen gaat functioneren ik van al mijn klachten af ga komen en zelfs het schildklier medicijn af kan gaan bouwen. Ook mijn lichaamstemperatuur zal snel weer boven de 36,4 graden komen waaruit het meetbaar gaat zijn dat mijn schildklier dan ook weer beter gaat werken en ik mijn energie terug ga krijgen. Kortom: anticonceptie is rommel voor je lijf. Wees er zuinig op! Ik hoop dat ik de ware ik weer terug ga krijgen na het verwijderen van de Mirena.

 8. In 2016 heb ik een spiraaltje laten plaatsen omdat ik van de pil allerlei bijwerkingen kreeg. Er werd gezegd dat een spiraaltje wat milder is. Drie jaar lang had ik last van allerlei vage klachten: tachycardie, VES, hyperactiviteit, stemmingswisselingen, nervositeit, hoge spierspanning vocht vasthouden, benauwd gevoel, slecht slapen, veel transpireren, concentratie problematiek, koude rillingen en handen/voeten, dromerig, hyperventileren, angstig, vermoeid. Allerlei “vage” klachten die gepaard gaan met burn-out. Er was allerlei onderzoek gedaan en het had niks uitgewezen. Ik ben zelfs doorverwezen naar de GGZ voor diagnostiek. Daar werd ik ook niet serieus genomen, mijn klachten waren te uiteenlopend en complex. Ze konden er niks van breien. Menigeen dacht dat het gewoon tussen de oren zat.
  In 2020 heb ik het spiraaltje weer laten verwijderen na wat buikklachten en kreeg steeds vaker tijdens mijn menstruatie oud bloedverlies.

  Nog steeds nietsvermoedend had ik in Juli 2021 weer een spiraaltje laten plaatsen, omdat het toch wel zo makkelijk is en in de hoop dat de buikklachten dit keer weg zou blijven.
  Paar maanden na het plaatsen van de spiraal kreeg ik wederom allerlei “vage” klachten, maar dan nog een tandje extra. Ik durfde op een geven moment de deur niet meer uit i.v.m. angsten, paniek en had constant een wazig gevoel in m’n hoofd. Ik kwam thuis te zitten van werk en kon gewoon niet meer functioneren.
  Na wederom allerlei onderzoeken die nergens naar te herleiden zijn, ben ik eens gaan zoeken naar informatie over de Mirena. Tot mijn grote verbazing kwam ik dit dus tegen.
  Ik hoop zo dat dit ook hetgeen is wat mijn “onverklaarbare” klachten veroorzaakt.
  Ik heb gelijk een afspraak gemaakt om volgende week de spiraal te laten verwijderen. Ik hoop zo weer de oude te worden.
  Hoop op zegen!
  Hopelijk is dit de oorzaak van mijn vermoeiende strijd. Alles in mij is momenteel gewoon op.

 9. Heb in november 2020 mijn spiraal laten plaatsen. In het begin had ik niet veel klachten, maar na een jaar kreeg k mijn regels niet meer en dan is de miserie begonnen. Ik begon uit het niets bij te komen, migraine aanvallen, haaruitval, onrustige huid, angstig / super zenuwachtig, … you name it , I had it!
  Ik heb dit besproken met mijn gynaecoloog, maar volgens had dit niets te maken met de spiraal…
  Na het stoppen van de pil in 2019 had ik dezelfde symptomen als nu… ik was vrij zeker dat mijn hormonen uit balans waren, maar volgens haar klopte dit niet..
  ik heb gisteren mijn spiraal laten verwijderen en heb vandaag super veel pijn in mijn onderbuik en onderrug + super misselijk, maar ben wel super happy dat ik het heb laten verwijderen.. ik hoop dat ik mij deze komende weken veel beter zal voelen.

  Naar de pil terug gaan is voor mij ook geen optie dus heb beslist om ‘hormoon’ vrij te blijven en het te houden bij de condoom.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven