Bijwerkingen Mirena spiraal en klachten na verwijdering

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen heb ik een tijdje terug mijn Mirena spiraal verwijderd. Zelf gedaan, wordt afgeraden, maar ging bij mij hartstikke makkelijk.

Dat was bij mijn eerste spiraal wel anders, toen deze eruit gepeuterd moest worden met een haak….brrrr….de nachtmerries.

Maar goed, ik ben dus spiraalloos. Tot nu toe hartstikke blij mee eigenlijk, want ik had behoorlijk wat bijwerkingen van de Mirena, zeker toen ik de tweede had laten plaatsen.

Bijwerkingen Mirena spiraaltje

De eerste bijwerking die ik had van de Mirena was gewichtstoename. Zo’n 15kg die ik er alleen vanaf kreeg door nauwelijks nog iets te eten.

Echt het leek wel alsof die kilo’s vastgeplakt zaten. Welk dieet ik ook probeerde, hoe streng ik ook at, die kilo’s bleven. En als ik een keer te veel at zat er zo een kilo aan. Die er ook weer met geen mogelijkheid vanaf te krijgen was.

Dieptreurig werd ik er van. Maar goed, ik kon er nog mee leven, had nog steeds een gezond gewicht. En niet ongesteld worden of aan de pil te moeten denken was mij dat meer dan waard. Maar toen kreeg ik meer bijwerkingen.

Haaruitval, bossen tegelijk vielen eruit als ik het borstelde of waste. Niet normaal veel. Mijn vriend verbaasde zich er altijd over dat ik überhaupt nog haar op mijn hoofd had, kijkende naar de hoeveelheid in het doucheputje. Echt onvoorstelbaar hoeveel haar ik ben kwijtgeraakt in die 10 jaar (2 spiraaltjes achter elkaar).

Een andere bijwerking was hoofdpijn. Soms weken achter elkaar een zeurende, stekende pijn. Niet vanaf te komen en geen paracetamol hielp. Nu ik spiraalloos ben heb ik ook nog weleens hoofdpijn maar die is na 1 paracetamol weg.

Trouwens, dit wil ik er tussendoor nog even bij zeggen, misschien denk je nu hoe weet je dat het door de Mirena kwam? Honderd procent zeker weten doe je het nooit, maar al deze klachten zijn weg na het verwijderen. Toeval? Wie weet…

Oké, de volgende bijwerking was psychisch. Mijn gevoelens vlakte af, ik kon niet meer lachen tot ik buikpijn kreeg, was juist snel geïrriteerd, en als iemand iets zei waar ik mij ongemakkelijk bij voelde begon ik te blozen… Nooit gedaan, was altijd wel introvert, maar nooit echt verlegen. Dit was echt extreem. Het liefst wilde ik een kluizenaar worden, ging mensen uit de weg, wellicht een sociale angst, maar sinds het spiraaltje eruit is ben ik weer mezelf en kan ik weer lachen totdat ik erbij neerval! En blozen heb ik sindsdien niet meer gedaan…

Een andere vage bijwerking die ik had – en na verwijderen niet meer terug is gekomen – waren gewrichtspijnen. Dan kon mijn enkel, pols of heup ineens zoveel pijn doen dat ik er nauwelijks op kon lopen of deze kon buigen. Dat duurde een paar dagen en dan was het weer weg. De huisarts snapte er ook niks van, want het was wel dik, maar niet ontstoken. Maar wel hartstikke pijnlijk.

Mijn gewrichten voelen sowieso soepeler. Het lijkt wel of ik ook meer uithoudingsvermogen heb nu na het verwijderen. En ik krijg zelfs zin om te sporten.

Als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar was er nog een bijwerking waar ik enorm veel last van heb gehad, de constante vermoeidheid. De hele dag, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat was ik doodmoe. Er kwam niks uit m’n handen en het liefst lag ik uren te slapen. Wat overigens niet hielp, ik bleef moe. Hier heb ik wel 10 keer bloed voor laten prikken, vitamines, bloedwaardes, alles was goed. Maar ik bleef moe!

Er is nog een noemenswaardige bijwerking, de bulten op je gezicht. Maandelijks kwamen ze weer terug. Voor de Mirena nooit last van gehad. Het waren van die enorme pukkels, galbulten noemde ik het. Mijn gezicht zit inmiddels vol littekens van het weg proberen te krijgen van deze afgrijselijke dingen.

De laatste bijwerking heb ik eigenlijk in het begin ook al even genoemd, maar ik kon niet stoppen met eten. Echt de hele dag door, continu – wat ook de gewichtstoename verklaard – maar je blijft snaaien. En niet 1 chocolaatje, nee zakken snoep, repen chocolade, en dan nog een tosti, broodje kroket, ik had zo in obese gekund.

Gelukkig is de gewichtstoename beperkt gebleven tot 15kg, juist, omdat ik regelmatig op dieet was. Maar nu het spiraaltje eruit is weet ik wat dit veroorzaakt heeft.

Klachten na het verwijderen van het spiraaltje

Na het verwijderen van het spiraaltje ben ik vrij snel overgegaan op een anticonceptiepil. Van de huisarts mocht ik meteen beginnen.

Op de dag van het verwijderen had ik wat krampen maar niks noemenswaardig. Verder voelde ik mij juist hartstikke goed, blij, bijna euforisch. Dit lees je bij veel vrouwen die het spiraal hebben laten verwijderen.

Bloedingen heb ik, omdat ik met de nieuwe anticonceptie begon niet gehad.

Het enige, en of dat nou door de nieuwe pil kwam of door het spiraal, waar ik last van heb gehad is braken. De 4e dag na het starten van mijn nieuwe anticonceptie begon ik met overgeven. Niet normaal misselijk was ik. Maar geen idee of dat bij het verwijderen hoorde of het wennen aan de nieuwe pil.

Hoe gaat het nu met mijn Mirena bijwerkingen?

Goed, in de eerste week na het verwijderen was ik zo’n 3,5 kilo kwijt. Al het opgehoopte vocht kwam eruit.

Ook voel ik mij niet meer zo opgezwollen als eerst en zit ik lekkerder in mijn vel. De bulten op mijn gezicht zijn ook niet meer teruggekeerd. Hier een daar een kleine pukkel maar niet meer die enorme galbulten, zoals ik ze liefkozend noemde.

De gewrichtspijnen heb ik niet meer gehad. Hoofdpijn nog wel, maar die is nu veel makkelijker te bestrijden.

Ook de vermoeidheid is weg, ik heb energie voor 10, heb overal zin in en heb enorme spijt dat ik zoveel jaar heb weggegooid met dat pokkespiraal.

Daarbij is ook het blozen verdwenen, ik ben weer mezelf, kan helder nadenken en voel me weer als de persoon van voor de spiraal.

Onvoorstelbaar dat zo’n klein dingetje zoveel impact kan hebben. En het ergste is? Als je er eentje hebt, heb je het niet zo door. Pas als je het laat verwijderen merk je hoezeer je veranderd bent. Zelfs als je net als ik best tevreden was over het spiraal.

Nog steeds ben ik heel blij dat deze eruit is en ik voel me beter dan ik me in jaren heb gevoeld.

Nou ben ik wel benieuwd of jij je ook in bovenstaande bijwerkingen herkend? Of heb je compleet andere, vage, klachten waarvan je vermoed dat ze veroorzaakt worden door het spiraaltje? Laat dan zeker een reactie achter!

Leukste kortingsacties!

Bianca
Bianca
Hi, ik ben Bianca! Op WereldvolMagie geef ik je tips om zoveel mogelijk uit een dagje naar het pretpark te halen. Walt Disney World in Orlando is mijn favoriete park, gevolgd door Disneyland Paris. Heb je een vraag over deze parken? Stuur mij dan een berichtje op Facebook of Instagram.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuwste posts

Meest gelezen

delingen