10 Tips om te besparen op een dagje pretpark tijdens de zomervakantie!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De zomervakantie staat weer voor de deur. Dat betekent – hopelijk – lekker weer op vakantie! Veel ouders beginnen nu waarschijnlijk te zuchten, want inderdaad, de kinderen moeten wekenlang beziggehouden worden. Diverse crèches en bso’s sluiten tijdens deze periodes ook een tijdje de deuren. Dat betekent dat je er als ouder alleen voor staat. De hamvraag is…wat kan je doen om ze bezig te houden?

In dit artikel focussen we ons op de uitstapjes, de pretparken, dierentuinen en speeltuinen van Nederland. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om de kinderen thuis bezig te houden. Zelfs het speelparadijs van de Ikea kan hierbij helpen. Al kom je dan waarschijnlijk thuis met heel veel spulletjes die je eigenlijk niet nodig hebt.

10 besparingstips

Pretparken zijn een populaire bestemming tijdens de zomervakantie. De kinderen worden geëntertaind en als ouder zijnde is het stiekem ook nog steeds leuk om in de attracties te gaan.

Er zijn genoeg gezinnen waarbij een dagje pretpark boven hun budget ligt. Daarom hebben we al eens onderzoek gedaan naar de goedkoopste pretparken van Nederland. Voor dit artikel zullen we kijken hoe je op een slimme manier zoveel mogelijk pretparken kunt bezoeken.

1. Abonnement kan voordeliger zijn

Plopsaland heeft meerdere pretparken in Nederland, België en Duitsland. Per park ligt de ticketprijs tussen de €20 en €36.50. Wil je meerdere parken bezoeken dan is een abonnement vaak een stuk voordeliger. Bij Plopsa betaal je €79,99 per persoon voor een abonnement. Kinderen kleiner dan 1 meter betalen €29.99

Met dit abonnement heb je een jaar lang onbeperkt toegang tot 5 pretparken. Daarnaast krijg je korting op je entreekaartjes van diverse andere pretparken in België waaronder Bobbejaanland.

Andere pretparken waaronder de Efteling werken met een soortgelijk kortingssysteem. Houdt er rekening mee dat de abonnementsprijs van de Efteling wel een stuk hoger ligt dan van Plopsa. Je moet dan meer (en vaker) pretparken bezoeken voordat je het eruit hebt.

Bij Julianatoren hebben ze een familie abonnement, waar voor €230 het gehele seizoen iedereen die op hetzelfde adres woont onbeperkt naar dit kinderpretpark mag.

Woon je in de buurt van Den Haag? Dan kan je voor €59,50 onbeperkt naar Duinrell. Inclusief 2 uur toegang tot het Tikibad betaal je €99 per persoon.

2. Vergelijk de prijzen tussen de pretparken

Er zitten behoorlijke verschillen tussen de entreeprijzen van de pretparken. Tickets voor De Efteling, Walibi en Toverland zijn relatief duur en liggen tussen de €29 en €38. Voor Duinrell, Drievliet en Julianatoren betaal je een heel stuk minder. Je bent dan rond de €20 kwijt voor je entree.

Het prijsverschil zit in het attractie aanbod. Hoe groter en luxer de attracties, hoe meer je kwijt bent voor de entree. Met grotere kinderen ontkom je er meestal niet aan om naar een wat “heftiger” park te gaan. Voor kleinere kinderen is Julianatoren een goede keus. Goedkoop, met voldoende te doen.

3. Boek entreetickets vooraf online

Een andere manier om te besparen op pretpark tickets is om deze vooraf via de websites van de desbetreffende parken te kopen. Bij de meesten krijg je tot wel €3 korting per kaartje. Dat lijkt niet veel maar daar kan je in het park toch weer een lekker ijsje of suikerspin van kopen.

4. Spaaracties en kortingsacties van derden

Diverse supermarkten bieden regelmatig de mogelijkheid om te sparen op kortingen voor een dagje uit of op een specifiek pretpark. Albert Heijn, bijvoorbeeld, had recent nog een kortingsactie waarbij je kon sparen voor €10 korting op entreekaartjes voor De Efteling.

Daarnaast kan je met andere spaarprogramma’s ook korting krijgen op entreekaartjes van pretparken. Denk bijvoorbeeld aan Airmiles waarmee je onder andere korting krijgt op entreekaartjes voor de Plopsaparken, Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en De Efteling.

Met rentepunten van de ING krijg je korting op onder andere Walibi, Madurodam, Duinrell, Julianatoren en Hellendoorn. Bij T-mobile extra kreeg je in het verleden ook korting op diverse pretparken. Momenteel kan je alleen kaartjes voor Duinrell aanschaffen.

Ook kan je kaartjes voor attractieparken kopen bij bijvoorbeeld HEMA of ANWB. Daarnaast zijn er regelmatig kortingsacties op de Duitse en Belgische Groupon. Houd deze websites ook goed in de gaten.

5. Ga niet in juli of augustus

De laatste bespaartip voor entreekaartjes is om niet in juli en augustus te gaan. Pretparken weten dat dit de drukste maanden zijn en springen hier handig op in. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de websites. Zodra je een ticket wilt boeken krijg je een kalender te zien met de prijs per datum. Tijdens de schoolvakanties gaan deze prijzen met een paar euro omhoog.

6. Carpoolen of openbaar vervoer

Parkeren bij pretparken is duur. Gemiddeld betaal je €8-€10 voor een hele dag parkeren. Ga je met een aantal mensen? Probeer dan zoveel mogelijk te carpoolen. Spreek af op een openbaar parkeerterrein of carpoolplaats en ga het laatste stukje gezamenlijk of neem het openbaar vervoer.

Soms kan het ook goedkoper zijn om met het openbaar vervoer te gaan. Maak om kosten te besparen van acties waarbij je een hele dag met de trein voor een bepaald bedrag krijgt. Bijvoorbeeld bij Kruidvat kan je regelmatig gebruik maken van deze actie.

7. Neem (lege) flesjes water mee

Bij de meeste pretparken mag je je eigen eten en drinken meenemen. Maak hier zeker gebruik van. Een flesje drinken in het park kost al gauw een paar euro. Mag je geen gevulde flesjes meenemen? Leeg deze en vul ze zodra je langs de beveiliging bent met water van het fonteintje in het toilet.

Vind je gewoon water niet lekker? Neem dan een klein flesje siroop mee. Zo’n handige kleine verpakking waarbij je maar 1 keer hoeft te knijpen. Dan smaakt het water een stuk beter.

8. Snacks en tussendoortjes zelf meenemen

Ook snacks en andere tussendoortjes zijn in een pretpark erg duur. Daarnaast zijn er vaak weinig gezonde opties. Neem daarom zoveel mogelijk eigen tussendoortjes mee. Liga’s, notenrepen, knijpfruit, of gewoon een simpele appel of banaan. Alles om de lekkere trek te stillen.

Wil je een goedkoop tussendoortje? Neem dan een simpel waterijsje. Lekker verfrissend en niet duur. Ook zuurstokken en lollies kan je vaak in bulk kopen, als je er bijvoorbeeld 5 koopt krijg je een bepaalde korting. Handig om alle kindjes een eigen snoepje te geven.

9. Vermijd de winkeltjes

Naast de attracties en restaurants zijn er in elk pretpark een aantal winkeltjes. Om mensen zoveel mogelijk de kans te geven om souvenirs aan te schaffen plaatsen zij deze winkeltjes vaak direct bij de uitgang van een attractie. Natuurlijk met het speelgoed mooi in het zicht van de kindjes.

Om het dagje pretpark zo goedkoop mogelijk te houden kan je het beste deze winkels zoveel mogelijk vermijden. De souvenirs zijn vaak hartstikke leuk maar ook erg duur.

10. Eet je avondeten buiten het park

Net als eigenlijk alles, is het eten in pretparken vaak duur en is de keuze beperkt. Frietjes en frikandellen vind je overal. Wil je een lekker stukje vlees dan kun je het beste buiten het pretpark gaan eten.

Meestal zijn er in de buurt een aantal restaurants die slim inspelen op de grote stroom pretparkbezoekers. Je kunt hier een heel stuk goedkoper en vaak beter eten. Of je kunt natuurlijk thuis eten om echt kosten te besparen.

Dit zijn onze 10 tips om te besparen op een dagje pretpark. Heb jij nog goede tips? Deel ze dan hieronder met onze lezers!