Home Blog Netflix vs Videoland: waar kan je het best een abonnement op nemen?

Netflix vs Videoland: waar kan je het best een abonnement op nemen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Netflix, Videoland, en nog veel meer streamingdiensten, ik heb er een abonnement op. Je noemt het en je kunt het hier op mijn tv bekijken. Waarom? Omdat ze elk zo hun charme hebben. Vrijwel elke dienst heeft wel iets wat ik wil bekijken.

Als we dan bijvoorbeeld kijken naar Netflix vs Videoland, wat zijn dan de plus- en de minpunten. Waarom heb ik een abonnement op beiden en als ik er eentje weg zou doen, welke zou dat dan zijn?

Voor deze vergelijking kijk ik naar de volgende categorieën:

  • Films
  • Series
  • Originele (unieke) content
  • Prijs
  • Vernieuwing

Laten we snel beginnen met deze vergelijking!

Netflix vs Videoland: de challenge!

Jaren geleden nam ik een abonnement op Netflix. Eigenlijk, omdat iedereen dat had. In die jaren heb ik voornamelijk series en een paar films versleten.

Nog niet eens zo heel lang geleden kwam er ook een abonnement op Videoland bij. Ik ben nog uit die generatie dat je naar Videoland ging om een film te huren. Maar tegenwoordig is het dus een streamingdienst.

Qua aanbod verschillend en toch weer gelijk. Laten we beginnen met de films.

Films

Als we kijken naar de films op Netflix dan denk je toch vooral aan de wat oudere films. En dat klopt nog steeds. Films die ik meestal op Netflix kijk zijn klassiekers uit de jaren ’80 en ’90 die ik al in geen 100 jaar niet meer heb gezien.

Soms leuk voor de nostalgie. Maar voor de films zou ik persoonlijk geen Netflix nemen.

Dat geldt ook voor Videoland.

Ook hier vooral veel oude films en titels waar ik echt nog nooit van heb gehoord. Zelfs de foto lijkt een beetje op zo’n foute b-film die je in de eurobak vindt.

Nee, voor de films zou ik geen van beiden kiezen. Houd je van nieuwere films dan zou ik persoonlijk kiezen voor Pathe Thuis, Rakuten TV of Amazon Prime. Hier kan je de nieuwste titels huren tegen betaling, dus zonder abonnement.

Series

De volgende categorie in Netflix vs Videoland is series. Die zijn bij allebei top, zeker de originals (waar ik later op terug kom).

Het aanbod is bij beiden prima en komt soms zelfs overeen, zoals de Bold Type bijvoorbeeld.

Bij Videoland komt daar dan ook het aanbod van de RTL zenders bij. Denk aan Goede Tijden Slechte Tijden, maar ook Voetbalvrouwen en Kees&Co.

Dat vind ik dan ook het grootste pluspunt van Videoland, het enorme aanbod series waarvan ook een deel lokaal is. Soms kan je series van tv al eerder terugkijken op Videoland en je hebt geen reclame. Heeeeel fijn!

Dat geldt ook voor Netflix, alleen hebben zij vooral van die flashy Amerikaanse series met een veel hoger budget. Mijn favorieten zijn toch wel Casa de Papel en Orange is the new Black. Hierdoor ben ik bij Netflix blijven hangen en ben ik nog steeds lid.

Beide streamingdiensten hebben ook wat oudere series, die je nog kent van tv, in hun aanbod. Met als dieptepunt Married with Children op Videoland. Leuke serie hoor, maar meer dan 30 jaar oud!

Originele (unieke) content

Met originele of unieke content bedoel ik films en series die je nergens anders kunt bekijken. Die niet op tv zijn geweest of ergens anders kunnen worden gestreamd.

Daarvan is het aanbod bij Netflix wel wat groter. Zij hebben gewoon een enorm budget om series en films te laten maken en dat merk je. Alles moet groter, flashier en dat merk je.

Er kunnen bijvoorbeeld ook originele documentaires zijn over muziek of een gebeurtenis in de geschiedenis. Die vind ik zelf altijd interessant om terug te kijken. Maar qua originele content wint Netflix het hier toch wel.

Betekent overigens niet dat Videoland niet aan een inhaalslag begonnen is. Zo kan je hier de serie Follow the SOA of Handmaid’s Tale bekijken. Die vind je niet op andere kanalen.

Dus zoek je nieuwe films en series, die niet ergens anders te zien zijn, dan zit je bij Netflix op dit moment iets beter. Maar weet dat ook Videoland genoeg nieuwe content toevoegt. Daarover verderop iets meer.

Prijs

De een-na-laatste categorie van Netflix vs Videoland is prijs. Videoland is goedkoper dan Netflix.

Voor Videoland betaal ik €7,99 per maand, Netflix kost €10,99.

Er is ook een Netflix abonnement voor €7,99 maar dan zijn de films en series niet in HD en je kunt maar op 1 scherm tegelijk kijken.

De reden dat ik toegang heb tot alle streamingdiensten is dat ik deze deel met bekenden. De een betaalt een abonnement op Netflix, de andere Videoland, Discovery+, Disney Plus, en ga zo maar door. En dan heb je niks aan de goedkopere abonnementen waarbij je niet kunt delen.

Videoland heeft trouwens ook nog een goedkoper abonnement maar dan krijg je reclames te zien. Houd ik niet van, dan maar iets meer betalen, vind je niet?

Nieuwe content

Een abonnement is alleen leuk als er elke keer nieuwe content wordt toegevoegd. Anders zou je het net zo goed kunnen opzeggen wanneer je alles hebt gezien wat je leuk vindt.

Beiden doen dit hartstikke goed.

Er komen steeds nieuwe films en series bij op zowel Netflix als Videoland.

Vind ik ze allemaal even leuk? Nee, maar als ik dan weer een weekje wacht staat er misschien wel weer iets leuks tussen.

Omdat ik de accounts deel heb ik ook niet altijd de behoefte om het abonnement op te zeggen. Maar als ik echt heel lang niet heb gekeken dan wil ik het nog weleens stopzetten. Dat heb ik bijvoorbeeld al weleens gedaan met Netflix. Toen kon ik wekenlang niks vinden wat mij leuk leek om te kijken en heb ik het stopgezet.

Netflix vs Videoland, waar kan je het beste een abonnement op nemen?

Zowel Netflix als Videoland zijn prima streamingdiensten. Vervelen hoef je zeker niet met het aanbod.

Maar er is een groot verschil dat je zal helpen kiezen.

Netflix heeft vooral Amerikaanse films en series. Vaak wat grotere en bekendere namen, plus zeer hoogwaardige eigen content.

Videoland heeft een hoop Nederlandse series. Denk aan de content op RTL5. Beetje kneuterig maar wel heel leuk om te kijken met een zak chips en wijntje. Videoland is qua aanbod Hollands gezellig.

Als je kijkt naar de hoeveelheid films en series dan wint Netflix het. Die hebben gewoon een veel ruimer aanbod. Maar je moet het maar net leuk vinden.

Daarom mijn tip. Je kunt beiden proberen en maandelijks opzeggen. Kijk gewoon welke van de twee jij het meest gebruikt en neem daar een abonnement op.

Voor mij is dat momenteel Videoland waar ik de series en documentaires verslind. Heerlijk voor tijdens mijn cardio!