Home Museums

Museums

door Bianca

Veel mensen vinden museums geen leuk dagje weg. En dat is zonde! Want er zeer zoveel museums dat er altijd eentje te vinden is die bij jouw interesse past. De tijden van stil langs schilderijen lopen, is gelukkig voorbij. Tegenwoordig mag je best plezier hebben en kun je vaak ook zelf aan de slag. Dit zijn de leukste museums in Nederland en daar buiten!

De leukste museums in Nederland

Voor een leuk museum hoef je niet ver te reizen. Er zijn er meer dan genoeg in Nederland!

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is het grootste en meest bekende museum van Nederland. Het museum heeft een uitgebreide collectie van Nederlandse kunst en geschiedenis, met werken van beroemde schilders als Rembrandt, Vermeer en Van Gogh.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum, ook gelegen in Amsterdam, is gewijd aan het leven en werk van de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het museum heeft de grootste collectie van Van Gogh’s schilderijen en tekeningen ter wereld. Hier vind je ook de Nachtwacht, het bekendste schilderij van Nederland.

Mauritshuis

Mauritshuis - Museum in Den Haag

In Den Haag vind je het Mauritshuis, vlakbij het Binnenhof en tegenover het torentje van de Minister President. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van Nederlandse en Vlaamse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Het museum is vooral bekend om zijn werken van Vermeer, Rembrandt en Frans Hals.

Kröller-Müller Museum

Verscholen tussen de bomen van Nationaal Park De Hoge Veluwe vind je het Kröller-Müller Museum is gelegen. Het museum heeft een uitgebreide collectie van moderne kunst en sculpturen. Daarbij vind je hier een grote collectie van werken van Vincent van Gogh.

Nederlands Openluchtmuseum

Wil je een levensecht kijkje nemen in het leven van Nederlanders door de eeuwen heen? Breng dan een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem biedt. Het museum heeft een grote collectie van historische gebouwen en tentoonstellingen die het dagelijkse leven in het verleden laten zien.

Archeon

Archeon

En wil je nog wat verder terug in de tijd? Breng dan een bezoek aan het Archeon in Alphen aan den Rijn. Dit is een archeologisch themapark waar bezoekers kunnen ervaren hoe het leven was in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Het park heeft historische gebouwen, kostuums en activiteiten voor het hele gezin.

Naturalis

Naturalis in Leiden is het nationale museum voor natuurhistorie. Het museum heeft een grote collectie van dieren, planten, mineralen en fossielen. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan interactieve tentoonstellingen en workshops. Voor kinderen zijn er speciale tentoonstellingen en activiteiten waardoor dit een heel leerzaam uitje is voor het hele gezin.

Nemo Science Museum

Nemo is een wetenschapsmuseum in Amsterdam waar bezoekers kunnen experimenteren en leren over wetenschap en technologie. Het museum heeft interactieve tentoonstellingen en workshops voor kinderen en volwassenen.

Gevangenpoort

De Gevangenpoort in Den Haag is een voormalige gevangenis en gerechtsgebouw uit de middeleeuwen. Het museum heeft een collectie van martelwerktuigen en historische rechtszaken. Door het gebouw en de donkere sfeer kun je hier ook heerlijk griezelen. 

Spoorwegmuseum

Een van de leukste museums voor kinderen is het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dit museums is gewijd aan de geschiedenis van de Nederlandse spoorwegen. Het museum heeft historische treinen, locomotieven en tentoonstellingen die het verhaal van de spoorwegen vertellen.

Rijksmuseum van Oudheden

Oudheden

Ga je graag terug in de tijd en wil je meer weten over Egyptische farao’s? Bezoek dan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dit museum heeft een collectie van archeologische vondsten uit Egypte, Griekenland en Rome. Daarnaast is er ook een grote collectie van Nederlandse archeologie en geschiedenis.

Corpus

Corpus is een interactief museum in Oegstgeest waar bezoekers een reis maken door het menselijk lichaam. Het museum heeft interactieve tentoonstellingen en activiteiten die het menselijk lichaam tot leven brengen. De reis gaat letterlijk van kop tot kont en duurt zo’n 1,5 uur. 

Museon

Het Museon in Den Haag is een museum voor cultuur en wetenschap. Het museum heeft tentoonstellingen en activiteiten die gericht zijn op duurzaamheid, klimaatverandering en internationale samenwerking.

Aviodrome

Vliegtuigen kijken in het Aviodrome

Het Aviodrome heeft een uitgebreide collectie vliegtuigen, waarvan sommige nog steeds kunnen vliegen. Je kunt bijvoorbeeld een rondvlucht maken in een historisch vliegtuig of zelfs een vlucht simulator uitproberen. Maar het museum biedt meer dan alleen vliegtuigen. Er zijn ook tentoonstellingen over de geschiedenis van de luchtvaart, de technologie achter vliegtuigen en de mensen die deze machines hebben ontworpen en gebouwd.

Museums in het buitenland 

Ben je op vakantie en wil je meer leren over de geschiedenis van het land waarin je je bevindt of zoek je een museum dat aansluit bij jouw interesses en heb je die niet gevonden? Dan zijn dit de leukste museums buiten Nederland.

Museums van het Vaticaan – Rome, Italië

Het Vaticaan heeft meerdere museums die een must-visit zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en geschiedenis. Het museum heeft een enorme collectie kunstwerken, waaronder de beroemde Sixtijnse Kapel, die door Michelangelo is geschilderd.

Louvre – Parijs, Frankrijk

Louvre Museum in Parijs

Iedereen kent natuurlijk het Louvre in Parijs. Dit is namelijk een van de grootste en meest bezochte musea ter wereld. Het museum heeft een enorme collectie kunstwerken, waaronder de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

British Museum – Londen, Verenigd Koninkrijk

Tijdens de vele reizen die de Britten eeuwen geleden maakten werden veel souvenirs meegenomen van culturen en beschavingen. In het British Museum staan deze tentoongesteld en je vindt hier ook steeds wisselende exposities waarin een cultuur of land wordt uitgelicht. 

Autoworld – Brussel, België

Voor liefhebbers van auto’s is dit het perfecte museum. In Autoworld staan hallen vol met auto’s tentoongesteld, elk met unieke eigenschappen of een bijzonder verhaal. Je vindt hier klassiekers zoals de eerste auto’s, maar ook andere geliefde oldtimers en zelfs auto’s die centraal stonden in films. 

Metropolitan Museum of Art – New York City, Verenigde Staten

Het Metropolitan Museum of Art is een van de grootste en meest bezochte kunstmusea ter wereld en heeft een enorme collectie van kunstwerken uit verschillende delen van de wereld. Een stedentrip naar New York is niet compleet zonder een bezoek aan dit museum.