Home Efteling Hoe druk is het in de Efteling op een doordeweekse dag?

Hoe druk is het in de Efteling op een doordeweekse dag?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Efteling heeft als één van de weinige pretparken een druktekalender op hun website. Hier kijk ik eigenlijk altijd naar voordat ik naar Kaatsheuvel afreis. En meestal klopt deze ook wel. Gelukkig kent de Efteling nog echt rustige dagen. Dat je binnen een paar minuten al in een attractie zit en direct vooraan staat bij het eten. Dat is in Disneyland Paris de laatste tijd wel anders! Het liefst ga ik op rustige doordeweekse dagen. Maar hoe druk is het dan?

Hoe druk is het op een doordeweekse dag?

De drukte in de Efteling is eigenlijk van twee dingen afhankelijk: hoeveel mensen zijn er vrij en hoe hoog is de korting. Hoe meer mensen er vrij zijn en hoe beter de kortingsacties des te drukker is het in het Park. Daarnaast zijn wachtrijen ook afhankelijk van hoeveel attracties er open zijn. Met name in de winter zijn de meeste buitenattracties gesloten. Dat geldt ook als er slecht weer is.

Zelf probeer ik meestal vlak vóór of na de zomer te gaan. Dan is het weer nog goed en valt er over het algemeen weinig regen. Ga je in de zomer dan zijn veel kinderen vrij en is het erg druk. Ga je eerder of later in het seizoen dan neemt de kans op slecht weer toe. Trouwens, dat betekent niet dat je de Winter Efteling over moet slaan!

Normaal gesproken is het op de dagen dat ik naar de Efteling ga erg rustig. Het langste dat ik in de rij heb moeten staan op een dag die de Efteling als rustig bestempeld is 45 min. Dit was bij de Vliegende Hollander. Waar ik overigens principieel niet langer dan 30 minuten voor in de rij wil staan. Het is een geweldige attractie maar zo ontzettend kort!

Ook bij de Baron, Droomvlucht, Symbolica, Polka Marina en Joris en de Draak zijn de wachtrijen vaak wat langer. Meestal sta je daar een kleine 30 minuten in de rij op een rustige dag.

Attracties met korte wachtrijen

Er zijn gelukkig ook een aantal attracties waar je nooit lang hoeft te wachten. Denk aan de Fata Morgana, Pagode, Monsieur Cannibale, Halve Maen, Villa Volta en PandaDroom. Ook bij het spookhuis is het nooit druk al vind ik dit eigenlijk geen attractie (sorry!) Meestal sta je hier hooguit 10 minuten te wachten. Dat geldt trouwens ook voor de Pirana op wat koudere dagen. Maar dat is natuurlijk best logisch.

Single Rider

Gelukkig heeft de Efteling ook Single Rider wachtrijen. Daar ben ik zoals je weet helemaal fan van. Toegegeven het is een beetje ongezellig, maar je bent wel veel sneller aan de beurt. Zeker als je met volwassenen of oudere kinderen gaat is dit echt een uitkomst.

Attracties met een Single Rider rij zijn:

  • Python
  • De Bob
  • Symbolica
  • Baron 1898
  • De Vliegende Hollander
  • Joris en de Draak

De Single Rider rij heeft een eigen ingang en is vaak wat korter. Kan je deze niet vinden dan helpen ze je in de Efteling graag verder.

Waarom ik eigenlijk nooit in het weekend naar de Efteling ga

Als ik naar de Efteling ga is dat altijd op een doordeweekse dag. In het weekend is het er namelijk vrijwel altijd druk. De wachtrijen zijn dan dubbel zo lang en dat vind ik zelf minder prettig. Ik ben dol op attracties, dat is voor mij ook de belangrijkste reden waarom ik naar pretparken ga. Op drukke dagen sta je gewoon heel lang in de rij. Als het moet, dan moet het. Maar als ik het kan omzeilen door op een doordeweekse dag te gaan dan probeer ik dat ook altijd wel te doen.

Tip: kijk vooraf zelf hoe druk het wordt in de Efteling!