Hond mee op vakantie, hoe handig is dat?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We kennen het dilemma: je wilt op vakantie, maar wat doe je met de hond? Je kunt jouw trouwe viervoeter onderbrengen bij vrienden of familie, naar een pension brengen, of gezellig meenemen. Wij hebben de honden laatst meegenomen op vakantie en dit is onze ervaring.

Bestemming kiezen

Het beginpunt van je vakantie is vaak het kiezen van de bestemming. Wanneer de hond mee gaat zijn er een aantal dingen waar je rekening mee zult moeten houden.

Reizen met de hond

Allereerst de reis. De eerste keer dat wij onze hond meenamen op vakantie was naar Oostenrijk. We hadden toen een kleine auto (Toyota Yaris) die al bomvol zat met onze koffers en andere spullen. De hond zou in eerste instantie bij onze voeten liggen, alleen al snel had hij een plekje op schoot gevonden en daar heeft hij de gehele reis gelegen. Maar ook nu met een grotere auto merk je gewoon dat de hond veel ruimte opsnoept in een vaak al overvolle auto. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt om de hond comfortabel mee te nemen, zeker als je wat verder gaat.

Dat geldt trouwens ook voor het vliegtuig. Kleine honden mag je meenemen in de cabine, maar deze moeten in een box onder de stoel voor je. Normaal gesproken is daar plek voor een grote rugzak, dus dan heb je een idee hoe klein de hond moet zijn om daar in te passen. Grotere honden worden vervoerd in een stevig kennel in het ruim. Volgens de website van KLM liggen de kosten voor het meenemen van de hond tussen de €75 en €400 per enkele reis. Dat maakt het een stuk minder aantrekkelijk om met de hond op vliegvakantie te gaan.

Reis je met de trein? Dan hangt het af van je bestemming of de hond mee mag. In de sneeuw- en zomertreinen van de Thalys zijn honden niet toegestaan. Op de andere routes wel mits ze aangelijnd en met een muilkorf naast de baas op de grond of op schoot zitten. Kleine hondjes tot 6kg kunnen gratis mee in een vervoersbox. Meer informatie over de hond meenemen in de trein lees je op de website van NS International.

De lokale regels en wetgeving

Bij het kiezen van je vakantiebestemming is het goed om naar de lokale regels en wetgeving te kijken. Niet alle hondenrassen zijn namelijk toegestaan in het buitenland.

Bijvoorbeeld in veel Europese landen zijn bepaalde “gevaarlijke rassen” niet toegestaan. Dit zijn honden die lijken op vechthonden. En zelfs als jouw Stafford een gouden karakter heeft, weet dus dat deze niet overal mee naartoe mag. De Licg heeft een handig overzicht van alle regels per land. Ook zie je hier meteen wat de benodigde vaccinaties zijn. Meestal is dat alleen hondsdolheid en jouw hond moet een paspoort hebben waarin deze vaccinaties ook staan.

Een vakantiehuisje, hotel, camping of appartement?

Zoals je misschien hebt gezien zijn honden niet overal toegestaan. Vaak zijn er maar een beperkt aantal accommodaties waarbij je de hond mag meenemen en je betaalt dan een toeslag per nacht die varieert tussen de €5 en de €15 per hond. Deze toeslag betaal je omdat ze de kamer of het huisje extra moeten schoonmaken nadat de hond er heeft gelogeerd.

De eerste keer sliepen wij met de hond in een appartement in Frankrijk. Hierdoor had de hond wat meer beweegruimte en konden we makkelijker de mand en bench neerzetten. In een hotelkamer is het vaak allemaal wat krapper. De laatste keer een paar weken terug hadden we een vakantiehuisje geboekt dat speciaal was ingericht voor honden. Dat was echt heel fijn. De tuin was geheel omheind en er was een groot grasveld waar ze zich op konden uitleven. Maar op het park zelf was verder niet veel te beleven.

Het type accommodatie is ook afhankelijk van het formaat van jouw hond. Een chihuahua neem je makkelijker mee in een hotel dan een Sint Bernard of ander groot ras. Ook zul je met jouw hond in een appartement of hotel diverse gangen door moeten om buiten te komen. Dat wil je natuurlijk alleen met een hond die zindelijk is en vriendelijk is tegen andere mensen. Een camping of vakantiepark is dan vaak een betere keus, zo hebben wij dat ook ervaren. Zeker met een omheinde tuin zodat je niet continu de hond in de gaten hoeft te houden of deze aangelijnd moet houden.

Waarom wij de honden liever thuislaten

Wij hebben de honden nu een paar keer meegenomen op vakantie en heel eerlijk laten we ze in het vervolg liever thuis. Dat komt omdat we het echt een gedoe vinden. Althans met onze honden. Allereerst het zoeken van een goed huisje of appartement waar ze kunnen slapen met daarbij in de buurt een plek om ze uit te laten is nog best ingewikkeld. Op veel vakantieparken mag je de hond wel meenemen, maar dan is de tuin open en moet je ze vastleggen of in de gaten houden. Gelukkig vinden onze honden het niet erg om (lang) in de auto te zitten, maar je moet wel een plek vrij maken voor ze om in ieder geval te kunnen liggen. In een overvolle auto met 4 mensen nog een behoorlijke uitdaging. En dan moet de hondenmand, water- en eetbak, en de bench natuurlijk ook nog ergens mee.

Reis je met het vliegtuig dan is het natuurlijk helemaal onhandig om de hond mee te nemen. Zeker als je twee weken naar een zonbestemming gaat. Je betaalt extra om de hond mee te nemen, honden zijn in veel resorts niet toegestaan, en veel honden zullen er niks aan vinden om de hele dag naast jou bij het zwembad te liggen.

Daarbij kan je er ook niet even lekker op uit trekken, want het is zielig om de hond lang alleen achter te laten. De hond mag ook niet overal mee naartoe, zoals naar het pretpark, zwembad, of in winkels. Dus er zal altijd iemand achter moeten blijven om op de hond te passen. Tenslotte, zul je er ook op vakantie vroeg uit moeten om de hond uit te laten.

Kortom, wij laten de honden daarom liever bij een oppas. Het liefst in een vertrouwde omgeving zodat je je tijdens de vakantie geen zorgen hoeft te maken om de hond.