Kasteel de Haar Utrecht: wat is er te doen?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bij kastelen denk ik toch gelijk aan Frankrijk. Moeilijk voor te stellen dat we in Nederland ook een aantal van deze majestueze bouwwerken hebben. Waaronder Kasteel de Haar in Utrecht.

Als je een kind zou vragen om een kasteel te tekenen dan is de kans groot dat ze deze op papier zetten. De torens, de gracht er omheen, het zou zo uit een sprookje kunnen komen.

Ook als je bij het gewone volk woont kan je dit kasteel bezoeken. Maar wat is er te zien en doen?

Waar ligt Kasteel de Haar?

Kasteel de Haar ligt in de plaats Haarzuilens, schuin onder Maarssen en vlakbij de stad Utrecht.

De makkelijkste manier om er te komen is met de auto. Je kunt dan parkeren op het eigen parkeerterrein. Uitrijmuntjes zijn vooraf online te koop en kosten €6.

Er is ook een busverbinding vanaf station Vleuten. Er rijden 2 bussen die elk in de nabije omgeving stoppen. Kijk voor de beste route voor jou op 9292ov.nl.

Wat is er te zien en doen?

Het leukste aan Kasteel de Haar is natuurlijk binnengluren bij de rijken. De majestueze inrichting bekijken en je verbazen over het grote contrast met het personeel.

Niet alle kamers van het kasteel zijn toegankelijk voor het publiek. Maar je kunt er wel in de keuken, de slaapvertrekken, de luxe ontvangstzalen en de personeelsverdieping kijken. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor best wat trappen moet lopen.

Rondom het kasteel liggen de aangelegde tuinen. Van keurige perkjes, tot een kleurrijke rozentuin en een doolhof. Hier kan je rustig wandelen en rondkijken. En natuurlijk foto’s maken bij het kasteel.

Tenslotte is er het koetshuis waar je na de wandeling of tijdens je bezoek iets kunt eten of drinken.

Wat kost een bezoek?

Bij het bestellen van de tickets kan je kiezen voor een bezoek aan het kasteel(inclusief tuinen) of aan de tuinen alleen.

Een ticket voor een kasteelbezoek kost €17 voor volwassenen en €`11 voor kinderen. Alleen de tuinen bezoeken kost €6 voor volwassenen en €4 voor kinderen.

In deze tijd heb je een reservering nodig om het park en het kasteel te bezoeken. Dit kan je doen op de website van De Haar. Ze werken met meerdere tijdvakken per dag om het aantal bezoekers te regulieren.

Is het de moeite waard?

Kastelen blijven iets bijzonders. Zeker, als je dol bent op sprookjes. Kinderen zullen het heel magisch vinden om binnen te kijken en je even in te beelden hoe het is om daar te mogen leven.

Ook voor volwasssenen is het leuk om eens te bekijken. Al kan het flamboyante in deze tijd natuurlijk echt niet meer. De tuinen zijn een fijne plek om te wandelen, zeker met het kasteel op de achtergrond.

Dit is echt zo’n plek waar je naartoe kunt gaan als je er even een paar uurtjes tussenuit wilt met het gezin. Vergeet niet vooraf te reserveren!

Bron foto: Kasteel de Haar, Utrecht