Hoe overleef je een warme dag in een pretpark?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De hoge temperaturen van de afgelopen weken beloven veel goeds voor de zomer. Tijdens warme dagen wil je er natuurlijk lekker op uit trekken en buiten zijn. Een pretpark is dan misschien niet je eerste keus. In lange wachtrijen staan terwijl de zon brandt is inderdaad niet ideaal. Maar met deze tips overleef je zelfs de warmste dagen in een pretpark.

Voldoende drinken

Het lijkt misschien een open deur maar het is hartstikke belangrijk om voldoende te drinken op warme dagen. Door te zweten verlies je ontzettend veel vocht en dat moet je aanvullen. Doe je dat niet, dan kan je te maken krijgen met vervelende klachten als hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Je kunt er zelfs een zonnesteek van krijgen.

Vaak gaat het verlies aan vocht ongemerkt. Meestal merk je pas dat je te weinig gedronken hebt als je hoofdpijn begint te krijgen. Dit heb je vast wel eens meegemaakt op een warme dag of na het sporten.

Om je vocht voorraad aan te vullen is het verstandig altijd een flesje drinken bij je te hebben. Bij voorkeur water. In de meeste pretparken mag je zelf eten en drinken meenemen. Mag dit niet, neem dan een leeg flesje mee en vul deze in het park bij een drinkwaterfonteintje.

Heb je geen zin om de hele dag met een flesje te slepen dan kan je deze natuurlijk ook in het park kopen. Houdt er rekening mee dat deze flesjes een stuk duurder zijn dan buiten het pretpark.

Ook is het goed om te weten dat de meeste attracties geen toilet hebben in de wachtrij. Kies je drinkmomenten daarom strategisch uit. Zeker kinderen kunnen het moeilijk lang ophouden en het is natuurlijk zonde om na een tijdje de wachtrij weer te moeten verlaten.

Er zijn mensen die dan tijdelijk uit de wachtrij gaan en later weer terugkomen. Er blijft dan altijd iemand uit de groep in de rij staan die de plaats bezet houdt. Hoewel je eigenlijk niet voordringt, je stond immers al in de rij, vinden de meeste mensen het niet zo netjes als dit gebeurt.

Zoek verkoeling

Het is verstandig om op warme dagen niet de gehele tijd vol in de zon te lopen. Daarnaast vinden de meeste mensen dat ook niet prettig. Daarom kan je het beste plekjes in het park uitkiezen waar je even in de airconditioning kan zitten.

Dit kan bijvoorbeeld in een zelfbedieningsrestaurant. Heb je geen honger, dan kan je hier toch even in de airconditioning bijkomen van de warmte. Is het heel erg druk? Sta dan je tafeltje af aan mensen die iets willen eten. Dat is wel zo netjes.

Ook kan je afkoelen in attracties die binnen zijn. Bijvoorbeeld in een spookhuis of bij een show. Zo weet je zeker dat je een tijdje uit de zon en in een koele ruimte bent. Ook een overdekte wachtrij of een rij binnen kunnen voor verkoeling zorgen.

Natuurlijk is het ook lekker om af en toe een verkoelend ijsje te nemen. Een ijshoorntje met bolletjes of een waterijsje. De meeste pretparken verkopen ze allebei. En tijdens een dagje uit mag het best.

Goed insmeren

Een zonnige, warme dag in een pretpark kan je vergelijken met een dag naar het strand. Je bent de hele dag buiten, in de zon en vaak merk je aan het eind van de dag pas hoe erg je verbrand bent.

Daarom is het – net als op het strand – belangrijk dat je jezelf en zeker ook de kinderen regelmatig insmeert. Niks is vervelender dan eerder naar huis moeten, omdat iemand pijn heeft door het verbranden. Behalve dan misschien de gevolgen op de langere termijn.

Zonnebrand kan je van thuis meenemen of in het pretpark zelf kopen. Dat laatste is handig als je het vergeten bent, als de crème op is of als de zon een stuk feller brandt dan eerder voorspelt is.

Vermijd attracties met een wachtrij buiten

Hoewel veel wachtrijen in Nederland overdekt zijn, zijn er ook nog steeds een aantal in de buitenlucht. Als je in de volle zon staat lijkt zo’n wachtrij nog veel langer te duren. Ook zul je ongemerkt verbranden, iets waar je later spijt van kunt krijgen.

Daarom kun je deze wachtrijen op het heetst van de dag – tussen 12.00 en 15.00 – het beste vermijden. Kies tussen deze tijden attracties met een wachtrij binnen. Of attracties die zich geheel binnen afspelen.

Neem passende kleding mee

In de lente en herfst kan het ’s ochtends fris zijn en warmt het in de loop van de dag op. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een outfit voor het pretpark. Het is altijd verstandig om een vest mee te nemen voor de frisse momenten.

Daarnaast is een extra t-shirt vaak ook geen overbodig luxe. Niet alleen vanwege het zweten. Maar als je in een waterattractie bent geweest duurt het vaak even voordat je weer droog bent. Zeker als je daarna richting huis gaat is een extra t-shirt fijn. Daarnaast is het ook prettig voor onhandige mensen, zoals ik, die nog weleens iets morsen.

Naast je lichaam heeft je hoofd ook bescherming nodig. Een petje, hoed of minimaal een zonnebril beschermen je tegen de felle stralen van de zon. En ze zorgen dat je niet de gehele tijd met samengeknepen ogen hoeft te lopen. Dat helpt ook goed tegen de rimpels.

Hoe doen ze dat in warme landen

Misschien ben je wel eens in het buitenland naar een pretpark geweest. In landen als Spanje, Italië en ook de Verenigde Staten kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen. Bijvoorbeeld in Florida, waar in de omgeving van Orlando diverse pretparken zijn, kan het in de zomer meer dan 40 graden zijn.

Op die warme dagen zijn er een aantal dingen die de locals – mensen die daar wonen – doen om verkoeling te zoeken in een pretpark. Zij gaan eigenlijk nooit op het heetst van de dag naar het pretpark. Doen ze dat wel, dan zoeken ze verkoeling in attracties die binnen zijn en dus airconditioning hebben.

Daarnaast kleden zij zich luchtig, maar beschermen zij zichzelf wel tegen de zon. Je ziet ze vrijwel nooit een petje of hoed dragen. Waarschijnlijk, omdat dit erg warm op het hoofd is. Zij proberen juist de zon te vermijden door zoveel mogelijk in de schaduw te lopen. Wel smeren zij zich goed in met een hoge factor.

Ook de pretparken zijn daar beter voorbereid op de warmte. Er zijn diverse fonteinen waar je verkoeling kunt zoeken. Daarnaast zijn er ventilatoren die koele lucht met water blazen. En op diverse plaatsen in het park wordt er een ijskoude mist gesprayd. Het lijkt dan alsof je door een zware mistbank loopt, maar die is heerlijk koel.

Heb jij nog goede tip om een warme dag in een pretpark te overleven? Laat ze hieronder achter in de comments!