Home Blog Hoe ik 15 kilo afviel zonder dieet (geen clickbait!)

Hoe ik 15 kilo afviel zonder dieet (geen clickbait!)

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De titel klinkt natuurlijk als het zoveelste te goed om waar te zijn verhaal. En toch is het echt mijn verhaal. Door de jaren heen heb ik elk gewicht gehad en van elke maat heb ik wel kledingstukken in de kast hangen. Vorig jaar zomer begon ik met het zoveelste dieet…en de kilo’s die ik kwijtraakte zijn er nog steeds af.

Dit is hoe ik het heb gedaan!

Het klinkt zo makkelijk…

Als je te zwaar bent krijg je van iedereen tips om af te vallen. Iedereen lijkt het geheim te kennen en geeft je ongevraagd advies.

Sinds 2017 was ik bijna 20kg aangekomen en ik was doodongelukkig. Durfde bijna niet meer in de spiegel te kijken, zo erg vond ik het. Ook het kopen van kleding stelde ik uit waardoor mijn kleding nooit echt mooi zat.

In die 5 jaar dat ik 20kg aankwam probeerde ik ook elke keer te diëten. Het beroemde “op maandag begin ik”. Calorieën tellen, Weightwatchers, geen koolhydraten, veel sporten, shakes en maaltijdvervangers… Alles probeerde ik en het werkte ook zeker. Alleen ik hield het nooit langer dan een paar weken vol.

Want als iets niet werkt bij mij, is het iets niet mogen eten. Dan voel ik mezelf heel zielig en eet ik uiteindelijk meer dan ik zou willen.

Na het zoveelste dieet was ik er klaar mee en besloot ik dan maar 20kg te zwaar door het leven te gaan. En toen ging de knop om.

Kleine stapjes

Stoppen met diëten was een van de beste dingen die ik ooit heb gedaan. Want dit is het eerste “dieet” dat ik nu al bijna een jaar volhoud. En ik ben er mooi 15kg mee afgevallen.

Nu hoor ik je denken “hoe dan?”

Bij mij maakte twee dingen een groot verschil. Allereerst het loslaten van het diëten. Dus geen calorieën tellen, macro’s, of maaltijdvervangers. Gewoon normaal eten.

Drie keer per dag en dan alleen wat ik lekker vind. Dus ook geen salades, droog brood, of ander dieetvoer. Geen rauwkost erbij om vol te zitten of gezonde tussendoortjes voor de verbranding. Echt drie keer per dag een normale maaltijd, waarbij ik eet tot ik vol zit.

Het andere dat een groot verschil maakte was mezelf de tijd gunnen om af te vallen. Mijn valkuil is dat ik z.s.m. resultaat wil. Val ik niet snel genoeg af? Dan raak ik gedemotiveerd en stop ik met het dieet.

Nu ging afvallen de eerste maanden echt rete-langzaam. Normaal gesproken was ik allang met het dieet gestopt als ik zulke resultaten had. Maar nu ging ik gewoon door. Consistent die 3 maaltijden per dag plus een keer per dag wat lekkers.

De eerste 3 maanden verloor ik 5kg. De 3 maanden erna ging er nog even 10kg vanaf. Dat had ik echt niet verwacht!

Maar het moeilijkste komt nog

Ken je dat, dan ben je afgevallen en dan zegt iemand “ja, maar het moeilijkste komt nog, het er af houden”. (lees jij dit ook met een zeurderig stemmetje :)) Daar ben ik me ook echt van bewust!

Sinds januari – het is nu mei – sta ik op hetzelfde gewicht. Een gezond gewicht met een BMI van 21 en daar ben ik voor het eerst in mijn leven blij mee. Die drang om nog verder af te vallen heb ik niet meer. Dat komt denk ik ook omdat ik voor mijn gevoel niet echt op dieet ben.

Mijn gewicht fluctueert een klein beetje, zeker rond die tijd van de maand. Maar het herstelt zich ook weer snel, meestal na een paar dagen. Tegenwoordig sta ik nog maar heel af en toe op de weegschaal en is mijn gewicht geen obsessie meer.

Wat heb ik nog meer veranderd

Behalve drie maaltijden per dag en een tussendoortje heb ik nog wat dingen veranderd. Daar ben ik eigenlijk pas de laatste maanden mee begonnen, dus niet eens tijdens het afvallen zelf. Maar omdat ik me goed voel in mijn lijf, wil ik er ook beter voor zorgen.

Daardoor probeer ik meer te bewegen. Nee, ik ga niet naar de sportschool, sterker nog, ik houd helemaal niet van sport. Wat ik wel doe is een stukje verder lopen met de honden. Liep ik normaal een kort rondje? Nu gaan we een blokje verder. Hondjes blij en voor mij ook goed.

Ook ben ik veel minder eten gaan bestellen/afhalen. Voorheen aten wij zeker 3 tot 4 dagen buiten de deur. Die 20kg is niet vanzelf gekomen, daar ben ik mij echt van bewust. Alleen het is allemaal zo lekker en soms heb je gewoon geen zin om te koken.

Toch ben ik sinds ik ben afgevallen minder buiten de deur gaan eten. Als ik weet dat ik een drukke dag heb zet ik ’s ochtends de Crockpot aan. Dit is een slowcooker – een elektrische pan – die je ook aan kunt laten staan als je van huis bent. Hier maak ik bijvoorbeeld Goulash, soepen, spareribs, suddervlees, en sauzen voor bijvoorbeeld de pasta of rijst in. Rijst kook ik dan de avond ervoor en hoef ik de volgende dag alleen maar op te warmen.

Tenslotte merk ik dat ik sneller vol zit nu ik slanker ben. En hoewel ik nog steeds alles eet waar ik trek in heb: pizza, hamburgers, spareribs etc., deel ik de porties vaak met mijn vriend. Of ik kies ervoor om alleen een hamburger te nemen zonder friet. Niet omdat ik op dieet ben of omdat ik het niet mag, maar omdat ik sneller vol zit en het zonde is om weg te gooien.

Klinkt toch wel te mooi om waar te zijn hoor…

Het is niet erg als je sceptisch bent. Mijn verhaal deel ik ook niet om iets te verkopen of om iets te promoten, maar ik hoop er iemand mee te helpen. Iemand die net zoals ik graag wil afvallen, maar waarbij het nooit echt lijkt te lukken. Je kunt me ook altijd een berichtje sturen als je vragen hebt of als het even niet lukt.

Voor nu lijkt dit het eerste “dieet” te zijn waarmee ik de kilo’s eraf houd. Juist door niet meer bezig te zijn met diëten. En geloof me, ik heb echt alles geprobeerd. Van apps, tot betaalde programma’s, kookboeken, tot repen en shakes. Als deze voor jou wel werken, vooral blijven doen, afvallen blijft iets persoonlijks.

Maar heb je nog niks gevonden dat echt werkt? Dan heb je hopelijk iets aan mijn verhaal.