Home Blog Hoe handig is een crockpot? (ik kan niet meer zonder!)

Hoe handig is een crockpot? (ik kan niet meer zonder!)

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wanneer je vaak naar Amerikaanse tv-programma’s of influencers kijkt heb je vast weleens een crockpot voorbij zien komen. Ze maken er de meest lekker uitziende gerechten in en daarom dacht ik: dat wil ik ook!

Manlief gelijk op de handrem, want weer zo’n enorm apparaat op het aanrecht. En ik moet bekennen, daar heeft hij natuurlijk een punt, want ik koop regelmatig apparaten die mij enorm handig lijken (zoals een sapcentrifuge) die nu stof staan te happen in de berging.

Maar goed, ik beloofde deze echt te gebruiken en kocht een crockpot.

Wat is een crockpot?

Je hebt waarschijnlijk al wat onderzoek gedaan wanneer je hier terecht komt, maar een crockpot is een merk slow cooker. Het is eigenlijk niks meer dan een elektrische pan waar je gerechten in kunt maken die normaal langere tijd op moeten staan.

Denk dan aan stoofschotels, soepen, or lekker ouderwets draadjesvlees. Waar je normaal gesproken de hele dag thuis moest blijven om dit te maken, zet je nu ’s ochtends de crockpot aan en wanneer je thuiskomt van het werk is het eten klaar. Ideaal!

Waar gebruik ik mijn crockpot voor?

Dat leek mij dus wel wat, want ik ben dol op maaltijden die lang moeten sudderen en soep. Daarom wilde ik een crockpot.

En inmiddels gebruik ik deze wekelijks voor het maken van de lekkerste gerechten zoals:

  • Goulash
  • Indische Smoor (rundvlees)
  • Sucadelapjes
  • Gehaktballen, bijvoorbeeld in tomatensaus of in een dikke jus
  • Allerlei soepen
  • Ribfingers

Eigenlijk alles wat langer op moet staan om lekker zacht te worden gooi ik in de crockpot.

Maar ook gerechten die wat korter nodig hebben zoals een pastasaus of een Surinaamse kip kerrie kunnen prima in de crockpot.

Hoe moet je het gebruiken?

Als ik een gerecht zie die geschikt is voor de crockpot, dus met veel vocht, dan begin ik altijd met het opwarmen van de crockpot. Gewoon aanzetten en de pan alvast een beetje warm laten worden.

Ondertussen snijd ik het vlees en/of groentes die erin gaan. Deze bak ik dan volgens het recept kort aan in een reguliere pan totdat het een beetje kleur heeft. Hierna gaat het allemaal in de crockpot. Water, sauzen, kruiden en andere toevoegingen erbij, tijd instellen, deksel erop en wachten maar.

De crockpot kookt terwijl jij andere dingen kunt doen. Het enige dat ik tussendoor doe is kijken of er niks aanbakt en of het vlees/de groentes al gaar zijn.

Welke stand gebruik ik?

Mijn crockpot heeft 3 standen: hoog, laag en warm houden.

Meestal kies ik voor de hoogste stand, de gerechten zijn dan in zo’n 3 a 4 uur klaar en daarna houdt de warmhoudstand het nog een paar uur warm. De lage stand kies ik wanneer ik langer van huis ben. Dus wanneer ik om 7 uur weg ga voor werk en om 17 uur weer terug ben. De lage stand doet er namelijk zo’n 6 a 8 uur over om het gerecht te bereiden. Dus wanneer je dan na het werk thuiskomt is je eten al lekker warm.

Hoe handig is een crockpot?

Is dit weer zo’n apparaat die je na een paar weken nauwelijks gebruikt te hebben in de kast zet? Bij mij niet! Na bijna een jaar staat de crockpot nog steeds op het aanrecht en wordt deze regelmatig gebruikt.

Zelfs manlief is overstag en raadt de slow cooker zelfs bij collega’s aan wanneer hij weer een lekkere creatie mee heeft naar zijn werk.

Het maakt koken zeker een stuk makkelijker, al moet je er nog steeds moeite voor doen. Meestal begin ik met zoeken naar crockpot recepten (of recipes in het Engels) en kijk ik bij de afbeeldingen wat ik er lekker uit vindt zien. Heb ik al een bepaald soort vlees of groente in huis dan zoek ik een recept waar dat in moet. En zo eten we iedere keer weer een origineel gerecht.

Ben je meer van de makkelijke maaltijd en moet koken vooral snel gaan? Ook dan kan de crockpot een uitkomst zijn, want na snijden en aanbraden in de pan, schuif je alle ingrediënten in de crockpot en heb je tijd voor wat anders.

Houd je het bij een gebakken stukje vlees met gekookte groente/aardappelen? Dan is dit niet het apparaat voor jou. Je maakt er (vrijwel) complete gerechten in zoals dus bijvoorbeeld de pastasaus of een lekkere stoofschotel.

Welke crockpot heb ik?

Zelf heb ik een slow cooker van het merk Crock Pot. Dit is de 4,7 liter variant. Je kunt ze ook groter nemen, kleiner zou ik niet aanraden, want dan heb je bij de meeste gerechten geen ruimte meer om te roeren en voor soep heb je de ruimte zeker nodig.

Mijn crockpot heb ik bij Coolblue gekocht, maar ze verkopen ze bij de meeste elektronicazaken of winkels met kookspullen. Wel ben ik erg te spreken over de service van Coolblue, want de eerste crockpot die ik kreeg werd na een maand niet meer warm. Help! Contact opgenomen, ik kon het defecte apparaat laten maken of een nieuwe toegestuurd krijgen. Nou doe dan maar een nieuwe, niet? Dus binnen een dag had ik een nieuwe crockpot die het nu een jaar later nog perfect doet.

Bekijk Crock-Pot en andere slowcookers bij Coolblue