Don’t f*ck with cats: hoe het internet een moordenaar creëerde

Het stond al een tijdje op mijn lijstje, maar gisteren heb ik dan eindelijk de populaire documentaire Don’t f*ck with cats bekeken. Wat een bizar verhaal!

De documentaire staat aangeschreven als hoe het internet een kattenmoordenaar probeert te vangen. Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet over.

Het bizarre verhaal hoe het Internet een moordenaar creëerde

In de documentaire vertellen 2 internetspeurneuzen hun verhaal. Na het zien van een filmpje waarin een jongen 2 kittens vermoordt willen zij er alles aan doen om te achterhalen wie die knul is. Zodat hij gestraft kan worden.

Alles in het filmpje wordt geanalyseerd, van de deurknop tot de bedsprei. Uiteindelijk komen ze uit op een jongen in Namibië. Dat is best gek, want de stofzuiger in de kamer is een model dat alleen in Amerika wordt verkocht.

Iedereen keert zich tegen die jongen. Dat loopt zo uit de hand dat hij zelfmoord pleegt. Hij blijkt de kattenmoordenaar overigens niet te zijn. Maar een meeloper die genoot van de aandacht.

Een bizarre wending

Er verschijnen elke keer nieuwe filmpjes op het internet. Gemaakt door dezelfde jongen die ook de katten heeft gedood. Inmiddels zijn ze erachter wie het filmpje heeft gemaakt, een wannabe Internet Celebrity die niks liever wil dan beroemd worden. Ze achterhalen zijn adres en geven dit door aan de politie. Die doet er niks mee.

Maar dan komt er een video waar ze allemaal stil van worden. Diezelfde jongeman post een filmpje waarin hij een man vermoordt. Hij steekt op hem in met een scherp voorwerp.

Deze moord blijkt plaats te hebben gevonden in Canada. De politie start een onderzoek en komt uiteindelijk uit bij dezelfde jongen als die de internetspeurneuzen als kattenmoordenaar hadden aangewezen.

De jongen vlucht maar wordt uiteindelijk opgepakt en uitgeleverd aan Canada. Hier zit hij een levenslange straf uit.

Mooi verhaal, of toch niet?

Eén van de dingen die ze in deze documentaire pas aan het einde uitlichten is dat de jongeman wellicht niet aan het moorden was geslagen als hij niet zoveel aandacht had gekregen.

Deze knul genoot namelijk van alle aandacht. Hij wilde niks liever dan beroemd worden. Dat lukte niet als model of acteur, maar door kittens te vermoorden kreeg hij wel de aandacht van duizenden mensen online.

Hij was in één klap een beroemdheid. Ook genoot hij van het onderzoek en de spelletjes die hij met de mensen speelde.

De vraag die ze aan het eind van de laatste aflevering stellen: heeft de speurtocht naar hem, hem aangezet om nieuwe nog schokkendere content te creëren? Had het voorkomen kunnen worden als mensen hem niet de aandacht hadden gegeven waar hij naar hunkerde? Na het zien van de documentaire kan je daar zelf denk ik heel goed een mening over vormen.

Drie bizarre momenten

Eigenlijk is de gehele docuserie bizar te noemen. Maar er zijn drie dingen die mij het meeste opvielen.

De eerste is de moeder van de moordenaar. Die zit compleet in de ontkenningsfase. Haar zoon heeft het niet gedaan, maar als hij het wel heeft gedaan dan is hij daartoe gedwongen. Dat haar zoon twee kittens laat stikken in een vacuumzak vindt ze minder erg dan het internet dat massaal achter hem aangaat om wraak te nemen. Schandalig vindt ze het dat haar zoon zo gestalkt is. Het feit dat je hem beesten ziet doden voor de lol? Tja daar hoor je haar niet over.

Dan is er nog de voorliefde van de moordenaar voor de film Basic Instinct. En de gelijkenissen tussen de door hem uitgevoerde moord en een scene uit de film. Je gelooft je ogen niet als je dat ziet.

Tenslotte het einde. Ook dat moet je zien om te geloven. Eén van de internetspeurneuzen spreekt ons, de kijkers toe. Echt die vrouw is compleet gestoord. Want, omdat je deze documentaire kijkt draag je bij aan het beroemd maken van dit soort slechte figuren. Dus wat ze eigenlijk wil zeggen is dat het niet haar schuld is dat die jongen door de heksenjacht is gaan moorden. Nee, het is de schuld van ons allemaal. Denk dat dat de enige manier is voor haar om te kunnen leven met het schuldgevoel…

Kijken of niet?

Don’t f*ck with cats is zeker de moeite waard om te kijken. Maar niet zozeer vanwege de zoektocht naar een internetkiller.

Meer om te zien hoe het internet deze killer creëerde en hem de aandacht gaf waar hij zo naar snakte.

Laat me weten wat jij er van vond!

Laat een reactie achter

Scroll naar boven