Alles wat je moet weten over kasteel Doorwerth

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je op zoek bent naar een kasteel met rijke historie, ben je bij waterburcht Doorwerth aan het juiste adres. Kasteel Doorwerth is bekend door zijn zeventiende-eeuwse glorie. Deze middeleeuwse karakteristieken kan je herkennen aan de hoofd- en voorburcht, maar ook aan het feit dat hij omringd is met water. Wanneer je het kasteel bekijkt, zal het je een kijkje in het leven geven van iemand in de middeleeuwen. Je kan letterlijk de middeleeuwse sfeer ruiken, zien en horen, doordat de ruimtes nog volledig ingericht zijn naar hoe het vroeger was. In het kasteel worden In het kasteel worden exposities afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Daarnaast is er voor kinderen ook entertainment, zodat zij zich ook kunnen vermaken. Kortom, kasteel Doorwerth is een perfect uitje voor jong en oud!

Waar ligt kasteel Doorwerth?

Kasteel Doorwerth bevindt zich in de uiterwaarden van de Rijn, vlak bij Doorwerth. Het dorpje ligt in de provincie Gelderland, waar het tegen de beboste heuvels van de Veluwe aanligt. Het adres is als volgt:

Fonteinallee 2B
6865ND, Doorwerth

Het kasteel kan gemakkelijk bereikt worden als je met de auto de A50 oprijdt en er vervolgens bij de afrit 19 (Renkum) afgaat. Ook kan je er met het openbaar vervoer komen. Meer informatie over het OV kan je vinden op www.9292.nl of https://www.ns.nl/reisplanner/

Als je de bestemming op een sportievere manier wil bereiken kan je ook van de kasteel fietsroute gebruikmaken. Zo zie je in één dag meerdere kastelen en verschillende natuurgebieden. Deze route is bijna 50 kilometer waarmee je maar liefst 857 calorieën verbrand. Een leuk sportief uitje dus!

De route duurt ongeveer 3 uur dus het valt wel aan te raden om vroeg op de fiets te stappen. Onderweg zie je onder andere kasteel Doorwerth maar ook andere prachtige landgoederen en kastelen in het midden van Nederland. Je kunt de route hier downloaden.

Belangrijke informatie!

Het is ook handig om te weten dat de toegangskosten 12 euro zijn voor volwassenen en 5 euro voor kinderen (4 – 18 jaar) zijn. Voor mensen met een geldige Rembrandts pas, Museumkaart, GLK-donateurs pas of ICOM pas is toegang tot het kasteel gratis.

In het kasteel zijn diverse activiteiten te doen waarbij reserveren verplicht is. Wacht dus niet en reserveer op tijd je plekken zodat er geen teleurstelling ontstaat.

Ook is het natuurlijk handig om te weten hoe laat het kasteel open is. Het kasteel is in principe het hele jaar van dinsdag tot zondag open (11:00 tot 17:00). Op Koningsdag, kerstdagen en nieuwjaarsdag zijn ze echter wel gesloten.

Doordat het kasteel zich in het midden van Nederland bevindt, is het vrij gemakkelijk om het weer te voorspellen. Het loont dan ook om van tevoren het weer te checken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoewel het museum op zich al heel leuk is om te bekijken met slecht weer, kan het geen kwaad om wél op een droge dag heen te gaan. Hierdoor kan je ook de prachtige tuinen en het afwisselende heuvellandschap bekijken.

Wat zijn de bezienswaardigheden?

Kasteel Doorwerth is een prachtig kasteel waar je een kijkje kunt nemen in hoe er vroeger werd geleefd op een landgoed. Hoewel het dus een prachtig kasteel van zichzelf is, zijn er ook diverse activiteiten die aangeboden worden.

De spannende escaperoute

Als allereerste kan je deelnemen aan een spannende escape route. Door middel van het oplossen van puzzels en kraken van codes zal het verhaal van Gelderland niet verwijderd worden. Deze escaperoute kan je het hele jaar door spelen en speel je met een groep. Dit spel is ook enorm leuk voor kinderen, maar zorg er wel voor dat je op z’n minst één volwassene mee doet aan het spel. Op deze manier kunnen de deelnemers gebruik maken van elkaars kracht om de puzzels op te lossen.

Rondje kasteel Doorwerth

Misschien het meest voor de hand liggend maar een rondleiding om het kasteel kan ook enorm leuk te zijn. Tijdens deze rondleiding gaat er een kasteelgids met jullie mee die het verhaal van het kasteel verteld. Zo kom je al wandelend steeds meer te weten over het kasteel en de vroegere kasteelbewoners. Zo zal je na het rondje meer weten over onder andere Acacia, kasteelbewoner Baron van Brakell en de bouw van het kasteel.
Deze rondleiding zal ongeveer één uur duren en is ook geschikt voor bezoekers die een rolstoel gebruiken.

De bijenstal

Als je altijd al meer hebt willen weten over bijen is dit je moment. Tijdens je bezoek aan het kasteel kan je ook een kijkje nemen in de bijenstal. Vroeger hadden ze namelijk niet alleen een boomgaard en een tuin, maar daarnaast ook een bijenstal. Het leuke hieraan is dat het kasteel deze bijenstal onlangs nog geplaatst heeft omdat de bijen het moeilijk hadden. Zo is het niet alleen een enorm leuk uitje, maar doet het ook goed voor de natuur!
De rondleiding in de bijenstal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en ouder.

De vier beroemde collecties

In de hoofdburcht van het kasteel zijn naast de ingerichte kasteelvertrekken, drie collecties tentoongesteld. Deze vier collecties zijn het Nederlandse Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en de Museum Veluwezoom.

Museum Veluwezoom
Deze collectie bewaart kunstwerken van schilders van “de Oosterbeekse school.” Dit zijn ook wel schilders uit de plaatsen Oosterbeek en Wolfheze.

Nederlands Jachtmuseum
Dit onderdeel van het museum verenigd de geschiedenis, bosbouw en jacht in het thema “kasteel in bedrijf.” Het is dan ook onderdeel van Erfgoed Gelderland.

Nationale Bosbouwcollectie
In dit onderdeel van het museum kun je de woon- en leefcultuur zien op een kasteel. Hierbij zijn bosbouw, jacht en landgoedbeheer belangrijke onderdelen. Hierbij krijg je uitleg over historische boselementen in het landschap.

Voor wie is dit museum?

Door de activiteiten die er in dit museum te doen zijn is het een bezienswaardigheid voor jong en oud. Kinderen kunnen genieten van de meeslepende escaperoute waarbij ouders ze een handje kunnen helpen met de puzzels. Ouderen kunnen plezier halen uit de rondleiding en de prachtige collecties. Ook heeft het kasteel een lunch café waar je van een kopje koffie of thee kan genieten.

Kortom, wil je een gezellige dag vertoeven in midden-Nederland? Dan ben je bij Kasteel Doorwerth bij het juiste adres!