Egmond aan Zee: wat is er te doen?

Waarschijnlijk ben je op Egmond aan Zee uitgekomen vanwege het Roompot vakantiepark. Dit is een vakantiepark in de duinen met huisjes en staplekken. Nu we vrijwel zeker voorlopig nog in eigen land zullen moeten blijven is dit een populaire plek geworden om vakantie te vieren.

Behalve de activiteiten op het vakantiepark is er nog veel meer te doen in Egmond aan Zee. Allereerst is er natuurlijk het strand.

Strand van Egmond aan Zee

Egmond aan Zee ligt direct aan het strand. Het vakantiepark bevindt zich aan de ene kant van de badplaats, de zee aan de andere kant. Het plaatsje zelf is behalve een plek om te wonen, vooral gericht op de toeristen die hier op bezoek komen.

Net als het plaatsje Bergen, dat boven Egmond aan Zee ligt, en Castricum aan Zee dat aan de zuidkant ligt, is het vooral een populaire plek om uit te waaien en te genieten van het strand en de zee.

Dit is een minder toeristische badplaats dan bijvoorbeeld Bloemendaal of Scheveningen. Naar Egmond kom je voor de rust. Het strand is ruim met slechts een aantal strandtenten. Parkeren doe je langs de boulevard waarvandaan het maar een paar stappen zijn naar het strand.

Aan de noordkant vind je het natuurgebied Starrevlak. Dit is een duingebied waar je kunt heerlijk kunt wandelen. Door de ruimte zijn er plekken waar je echt even niemand tegenkomt. Je hoort er niks anders dan natuurgeluiden om je heen. Denk daar ook een zonnetje bij en je hebt een perfect dagje uit.

Activiteiten

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om te wandelen en tot rust te komen op het strand, zijn er ook mensen die wat meer activiteit willen. Gelukkig kan je ook daarvoor in Egmond aan Zee terecht.

Manage de Hoef biedt strandritten aan over het strand van Egmond. Dit is voor de ervaren ruiters, omdat de paarden vaak dolenthousiast worden als ze het strand zien. Wanneer je van paardrijden houdt weet je dat er niks lekkerders is om in volle galop over het strand te gaan. Zelf vond ik het altijd jammer als we na zo’n galop weer moesten stappen. De paarden overigens ook :).

Watersporten is ook toegestaan op bepaalde delen voor de kust. Door de ligging, de wind en de stroming is dit een populaire plek voor surfers. Het is wel belangrijk om de vlaggen in de gaten te houden en alleen de zee op te gaan als je ervaring hebt. Neem voor je naar Egmond aan Zee komt een aantal lessen zodat je tijdens je vakantie direct het water in kan.

Tenslotte vinden veel mensen het heerlijk om de hond uit te laten op het strand. De honden vinden het natuurlijk ook prachtig. Dit mag in Egmond aan Zee in de wintermaanden(vanaf 1 oktober t/m 1 mei). Tijdens de zomermaanden mogen de honden alleen nog op het activiteitenstrand, mits ze zijn aangelijnd. Je vindt dit strand op het meest noordelijke punt van de badplaats en je loopt vervolgens naar het noorden, richting Bergen.

Bezienswaardigheden Egmond aan Zee

De belangrijkste bezienswaardigheid in Egmond aan Zee zie je al van ver, dat is namelijk de vuurtoren. Deze kan je niet missen wanneer je de plaats of het strand bezoekt.

Verder zijn er de smalle winkelstraatjes in het dorp waar je lekker doorheen kunt struinen, even kunt winkelen of iets te eten kunt halen.

Liefhebbers van historische gebouwen kunnen terecht in Egmond aan den Hoef waar de ruïnes staan van een oud kasteel. Ook zijn er in de omgeving 3 kloosters die nog steeds in gebruik zijn. De Abdij van Egmond kan je bezoeken op afspraak.

Kortom, Egmond is een leuke badplaats om vakantie te vieren. In het dorpje en het naastgelegen strand hoef je je niet te vervelen. Maar je kunt ook eenvoudig uitwijken naar het duingebied en de naastgelegen plaatsen Bergen en Castricum. Binnen een half uurtje zit je vanaf Egmond aan Zee zo in Alkmaar, waar je natuurlijk nog meer bezienswaardigheden vindt waaronder de kaasmarkt.

Laat je weten hoe het was?