De leukste dierentuinen in Nederland!

We hebben best veel dierentuinen in Nederland. Van grote parken tot kleinschalig en knus. En in elke regio één. Dan zou je bijna denken: “waarom zou ik zover reizen om dezelfde dieren te zien?” Dat ben ik deels met je eens. Want elk dierenpark heeft toch z’n eigen charme en sommige dieren zijn alleen maar op één plaats te zien. Denk bijvoorbeeld aan de panda’s die je alleen in Ouwehands Dierenpark kunt bewonderen.

Een ander dierenpark dat net even anders is, is Wildlands. Waarbij je tussen de dierenverblijven ook een aantal attracties hebt. Of bijvoorbeeld Beekse Bergen waarbij je niet statisch naar dieren in een verblijf kijkt maar er zelf tussen rijdt op je eigen safari.

Maar wat zijn nou de leukste dierentuinen in Nederland? (in willekeurige volgorde)

Burger’s Zoo

Burger’s Zoo ligt in Arnhem en bestaat al meer dan 100 jaar. Het is een groot dierenpark dat bestaat uit diverse themagebieden. Elk van deze heeft eigen dieren. Bijvoorbeeld in het safarigedeelte zie je zebra’s, giraffen, neushoorns en leeuwen.

In het Rimba-gedeelte vind je dieren uit het tropische regenwoud, waaronder tijgers, beren en apensoorten. En zo zie je overal weer nieuwe dieren en leer je meer over hun leefomgeving. Die ze overigens ook zoveel mogelijk proberen na te bootsen. Al blijven het natuurlijk verblijven.

Het leukste aan Burger’s Zoo vind ik zelf de enorme hoeveelheid dieren en ook de verscheidenheid daarin. Daarnaast ligt het in een mooie, groene omgeving maar is het toch makkelijk te bereiken.

Entreekaartjes kosten €23 voor volwassenen en €20,50 voor kinderen. Als je ze vooraf online koopt krijg je korting. En houd ook zeker de bekende ticketwebsites in de gaten voor aanbiedingen.

Dierenpark Amersfoort

In Dierenpark Amersfoort kiezen ze voor wat meer entertainment. Zo kunnen kinderen tussen de verblijven bijvoorbeeld een klimparcours afleggen of waterfietsen. Bij de verblijven focussen ze meer op het vertellen van een verhaal dan op de natuurlijke omgeving en de educatieve waarde. Voor kinderen waarschijnlijk leuker dan alleen maar dieren bekijken.

Dieren hebben ze genoeg. Wel 105 soorten. Van leeuwen en tijgers tot kippen en stokstaartjes. Daarbij hebben ze ook een Dinopark waar deze op vol formaat zijn te bewonderen. Zelf vind ik ze soms best griezelig, met die grote tanden en enge blik…al weet ik natuurlijk dat ze niet echt zijn. (die in het park staan, ik weet dat ze echt bestaan hebben)

Net als Burger’s Zoo ligt ook Dierenpark Amersfoort in een mooie, groene omgeving. Vlakbij de snelweg en het station. Je kunt de dierentuin eenvoudig bereiken.

Entreekaartjes kosten €24 voor volwassenen en €20 voor kinderen. Ook deze kan je het beste vooraf online kopen, scheelt wachten bij de kassa. En kijk ook zeker of je geen lagere prijs kunt vinden.

Ouwehands Dierenpark

Dit is de enige dierentuin in Nederland waar je panda’s kunt bekijken. En wat zijn ze schattig, je zou ze zo mee naar huis nemen. Ze zijn niet alleen heel leuk om te zien, ze zijn – als ze actief zijn – ook best grappig. Alleen al dat loopje met die grote lichamen. Ja, ik ben dol op panda’s, jij ook?

Is er verder nog wat te zien? Zeker. Hoewel het park – misschien voor mijn gevoel – niet zo groot is hebben ze toch best wat exotische dieren. In Ouwehands Dierenpark kan je behalve panda’s ook leeuwen, gorilla’s, giraffen, olifanten, tijgers en ijsberen bekijken.

Je vindt dit Dierenpark in het plaatsje Rhenen. Het ligt iets verder van de snelweg dan de vorige twee parken maar is nog steeds goed te bereiken. Entreekaartjes kosten €25 voor volwassenen en €23 voor kinderen. Bestel je ze online dan krijg je korting maar zoek ook even verder voor de beste prijs, bijvoorbeeld met de spaaractie van de Jumbo.

Artis

Artis is een nostalgisch dierenpark dat midden in het centrum van Amsterdam ligt. Alleen daarom moet je er een keer geweest zijn. Het voelt alsof je teruggaat in de tijd. En misschien ligt het aan mij maar ik vind het daardoor ook wel iets sjieks hebben.

Dit is een dierentuin die zich voornamelijk richt op educatie. Daarom is het ook erg populair voor schoolreisjes. Je bekijkt niet alleen de dieren, maar leert er ook wat over. Dieren die je hier onder andere kunt bekijken zijn olifanten, giraffen, diverse apensoorten en zeedieren.

Door de ligging – in het centrum van Amsterdam – is de bereikbaarheid niet altijd even goed. De beste manier om er te komen is met het openbaar vervoer. Wil je toch met de auto? Kom dan op tijd, want er zijn maar beperkt plaatsen beschikbaar op het parkeerterrein. Daarnaast is het niet altijd een pretje om de route naar Amsterdam af te leggen, denk aan files en wegwerkzaamheden.

Tickets voor Artis kosten €24 voor volwassenen en €20,50 voor kinderen.

Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp is een dierentuin aan de rand van Rotterdam. Het is door de jaren heen enorm uitgebreid. Hierdoor heb je een oud, nostalgisch gedeelte, en een nieuwer stuk met een enorm indooraquarium. Zelf vind ik nog steeds het oude deel het leukst. Dat komt denk ik, omdat ik hier al sinds mijn jeugd kom.

De dieren die je hier kunt bekijken zijn heel divers. Van olifanten, leeuwen en giraffen, tot Bokito de bekende gorilla. En zelfs jaren later staan er nog steeds rijen om hem te mogen bekijken.

Het dierenpark heeft ook enorm geïnvesteerd in de verblijven. Ze zijn veel groter geworden en bootsen nu ook meer de natuurlijk omgeving na. Dat de dieren het goed hebben vind ik zelf altijd het belangrijkst bij een dierentuin.

Door de ligging net buiten het centrum kan je Diergaarde Blijdorp goed bereiken met de auto. Kom je met het openbaar vervoer dan kan je lopen vanaf Rotterdam Centraal. Je komt dan binnen via de oude ingang.

Entreekaartjes kosten €23,50 voor volwassene en €19 voor kinderen. Koop je ze online dan krijg je een euro korting.

Wildlands

Wildlands is het nieuwe concept van Dierenpark Emmen. Het dierenpark kreeg een nieuwe locatie net buiten de stad en besloot om ook de richting compleet om te gooien. Van standaard dierentuin met verblijven naar een experience met attracties. Dat dit niet helemaal zo ging als gehoopt weten veel van ons. Maar wat kan je verwachten als je nu gaat?

Het draait in Wildlands nog steeds om de dieren. Je kunt hier onder andere leeuwen, zebra’s, olifanten, ijsberen en neushoorns bekijken. Deze zijn verdeeld over 3 gedeeltes. Toegegeven, de thematisering daarvan hebben ze mooi gedaan.

Elk themagebied heeft minimaal één attractie. Daarbij is er ook nog de grote indoorspeeltuin Animazia. Voor kinderen een goede plek om wat energie kwijt te raken.

Zelf heb ik mij een hele dag prima kunnen vermaken in Wildlands. Het enige wat ik vervelend vond was dat je elke keer terug moest naar een centraal punt en geen rondje kon lopen. Verder nog steeds hartstikke leuk en ik ben blij dat ze teruggaan naar hun dierentuinroots.

Entreetickets kosten €27,50 voor volwassen en €23,50 voor kinderen. Bestel deze zeker online, want dan krijg je namelijk een flinke korting.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven