Home Blog Een stedentrip in Gent? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden

Een stedentrip in Gent? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wil je een weekendje, midweek of misschien wel een weekje weg? Dan is het stadje Gent echt een aanrader. De stad ligt in het westen van België en wordt hier ook wel de bloemenstad genoemd.

De stad bevindt zich namelijk in een gebied met veel planten- en bloemen kwekerij. Daarnaast staat de stad bekend om hun historie. Er zijn namelijk een hoop gevels, oude gebouwen en mooie pleinen.

Dus neem je zus, broer vriend of vriendin lekker mee naar het Belgische stadje Gent en beleef daar je leukste tijd.

Historische gebouwen

Het is allemaal leuk en aardig om te weten dat er in Gent veel te beleven is, maar wat kan je er allemaal beleven? Zoals eerder benoemd heeft de stad Gent een historie.

Als je erg geïnteresseerd bent in geschiedenis, loop dan even door de Korenmarkt. Dit is een plein waar het graan dat uit de haven aan land kwam werd verhandeld. Dit gebeurde in de 11e eeuw. Naast de bijzondere gebouwen heeft dit plein ook gezellige cafés en terrasjes.

Burcht Gravensteen

Een ander historisch monument is de middeleeuwse burcht Gravensteen. Dit is een kasteel waar je een verzameling van foltertuigen ziet en een goed beeld krijgt van de riddercultuur van vroeger. Dit waterburcht is de enige burcht die overgebleven is met een verdedigingssysteem die nog goed in staat is. Het is ook een optie om je te laten begeleiden door een audiotour die wordt ingesproken door een Vlaamse komiek. Neem daarom zeker even een kijkje als je je in deze stad bevindt.

Belfort

Voor goed uitzicht op de stad Gent, kun je de Belfort bezoeken. Dit is een toren van 95 meter hoog en is gebouwd in de 14e eeuw. Dit is ook wel de hoogste toren van Gent. Om eenmaal boven te zijn zul je eerst de wenteltrap moeten beklimmen, maar daarna kun je vervolgens de lift pakken om het prachtige uitzicht te kunnen bewonderen.

Een ander mooi monument om te bezichtigen, is de Sint-Niklaaskerk. De kerk werd gebouwd in de 11e eeuw, maar is door 2 grote branden erg beschadigd. De kerk moest daarom wederopgebouwd worden. Iconoclasten uit de protestantste reformatie wilden in de 16e eeuw de religieuze afbeeldingen vernietigen. Hierdoor raakte de kerk opnieuw beschadigt. De kerk is vanaf de 19e eeuw gerestaureerd en dat resultaat kun je nu bekijken. De kerk is mooi gesierd van buiten met een blauwgrijze steensoort. Aan de binnenkant van de kerk vind je fraaie metselwerk. Je kan daar zelfs de 19e-eeuwse orgel vinden.

St. Niklaaskerk

Hoe bijzonder is dat? Daarnaast heeft de kerk twee grote glas in lood ramen die er fascinerend uit zien. Wil je de kerk helemaal goed bewonderen? Dan raad ik je aan om de Belfort te bezoeken en helemaal naar boven te gaan. Vanaf daar zul je uitstekend uitzicht hebben op de mooie Sint-Niklaaskerk.

Rondvaart

Door de stad lopen kan altijd, maar wil je een keer iets anders, dan is een rondvaart ook een leuke aanrader. De rondvaart begint bij de Graslei en de Korenlei en duurt ongeveer 40 minuten tot anderhalf uur. De tijd hangt af van het type rondvaart dat je neemt.

Neem je de rondvaart van 50 minuten, dan ga je door het middeleeuwse centrum. Hier kom je langs de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk.

Je ontdekt de oude gildehallen van de ambachtslieden en je vaart langs de oude vis- en vleeshal. Ook vaar je langs architectuur en historische gebouwen. Bij de rondvaart word je begeleid door een gids die jou hier alles over kan gaat vertellen.

Neem je de rondvaart van 40 minuten, dan kom je ook veel te weten over de stadsgeschiedenis van het plaatsje Gent. Ook hier heb je een gids die jou over van alles verteld over de geschiedenis van deze stad. Je bekijkt de gevels aan de Graslei en de oude vleesmarkt.

Je kan de steile wanden van het Gravensteen bewonderen en je inleven in de machtige mensen die deze gangen van het berucht hebben belopen. Als je de rondvaart eenmaal hebt gehad, kan je er altijd nog aan denken om de stad verder te bezichtigen, want je hebt nog lang niet alles gezien.

Koop alvast je tickets met korting!

Musea

De stad Gent heeft meerdere musea. Het Stadsmuseum Gent is daar één van. In dit museum wordt er verteld hoe de stad is ontstaan. Dit doormiddel van verschillende kaarten, luchtfoto’s en beeldmaterialen. Het museum geeft jou een helder beeld over wat men heeft meegemaakt en hoe hard er is gewerkt. Ben je door het hele museum geweest, sluit het dan leuk af bij in het STAMcafé.

Een ander museum dat eventueel wat voor jou is, is het Stedelijke Museum voor Actuele Kunst. Dit museum bevindt zich in een bosrijk gebied van Citadelpark. Je vindt hier verschillende kunstobjecten met een beschrijving die jou een gedachtegang van de ontwerper geeft. Het leuke aan dit museum is, dat het verschillende kunststromingen heeft en niet maar één. Je hebt hier Popart, Arte Povera, Cobra en nog veel meer. Dus ben jij een echte kunstliefhebber? Dan is dit wel wat voor jou.

Wat je misschien niet weet, is dat door de handel van lakens en wol de stad Gent erg groot is geworden. Daarom dat hier ook een museum over te vinden is genaamd de Industriemuseum. Hier wordt laten zien hoe er vroeger katoen werd geproduceerd en hoe het proces ervan verliep.

Het museum bevindt zich in een voormalige katoenspinnerij aan het Minnemeers. De verhalen van ondernemers, handelaars en arbeiders van verschillende generaties, geven jou een beeld over hoe het allemaal is zijn werking ging. Het museum biedt ook workshops en rondleidingen aan.

En wat al helemaal gaaf is, is dat zij de machines laten roken om het avontuur alleen maar spannender te maken. En als kers op de taart kan je hier experimenteren met wetenschap en techniek. Je kan hier niet alleen met een kleine groep komen, maar ook met grote groepen. En heb je na of tijdens je museumbezoek zin om iets te eten of drinken?

Dan kan dat in het Bar Baudelo restaurant waar ze overheerlijke broodjes, pasta’s en desserts hebben.

Wordt Gent jouw volgende vakantiebestemming?