Home Walt Disney WorldPretparken WDW Alle Walt Disney World Parken in één dag….is het mogelijk?

Alle Walt Disney World Parken in één dag….is het mogelijk?

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wow dat is best een uitdaging. Vier themaparken op één dag. Is het mogelijk, absoluut! Maar als je alle 4 de Walt Disney World pretparken in 1 dag wilt zien zal je een hoop keuzes moeten maken. Want alle attracties bekijken gaat absoluut niet lukken. Althans, nou schrijf ik dat wel, maar er is een heuse online challenge waarin fanatiekelingen het proberen om alle ongeveer 50 attracties te bezoeken op 1 dag. Sommigen is het gelukt maar helaas zijn er ook genoeg die ondanks een goede voorbereiding falen. Vaak lukt dit alleen als je vooraf een goede route hebt gepland en een strak schema in een Excel sheet aanhoudt. Oh en dan mag je niet stoppen om iets te eten of om de parade te bekijken.

Maar ik ga er in dit artikel vanuit dat je niet elke attractie wilt zien. Laten we bij het begin beginnen….Waarom is het zo’n uitdaging om alle Walt Disney World Parken te bezoeken op één dag?

Hoe groot is Walt Disney World?

Walt Disney World kan je met geen enkel pretpark vergelijken. Het Resort is echt enorm. Niet alleen zijn er 4 ontzettend grote pretparken, er zijn ook nog 2 waterparken en een groot winkelgedeelte. Te veel om allemaal in 1 dag te bekijken. Daarom zou ik in dit geval je beperken tot de 4 pretparken.

De totale omvang van Walt Disney World is ongeveer de grootte van de provincie Utrecht. Om van het ene naar het andere pretpark te komen ben je tussen de 30-45 minuten onderweg. Dit is afhankelijk van hoe lang je op het transport hebt moeten wachten. Heb je een huurauto dan ben je niet perse sneller. De parkeerterreinen zijn zo groot dat je minutenlang op zoek bent naar je auto. Daarnaast duurt het ook een tijdje voordat je weer bij het andere Park bent en je auto ook daar geparkeerd hebt.

Trouwens als je met de auto wisselt tussen de Parken hoef je maar 1x parkeerkosten te betalen. Dat scheelt dan weer!

De 4 pretparken

Als je er 1 hebt gezien, dan heb je ze allemaal gezien toch? Dat is absoluut niet waar, want elk Walt Disney World pretpark heeft een eigen thema. Inclusief bijpassende attracties, shows, winkels en restaurants.

Magic Kingdom is het sprookjespark wat je kunt vergelijken met het Disneyland Park in Disneyland Paris. Alleen dan met nog meer attracties en stukken groter. Een aantal attracties lijken op die in Parijs, zoals Big Thunder Mountain, Pirates of the Caribbean, It’s a Small World en Peter Pan’s Flight. Toch zit er een verschil in. Daarom zou ik deze klassiekers juist niet overslaan.

Epcot is een bijzonder pretpark. Deze vindt je nergens anders ter wereld. Ook de attracties zijn vrijwel allemaal uniek. Aanraders in dit Park zijn Spaceship Earth, Test Track, Frozen Ever After en Soarin’. Stuk voor stuk attracties die je niet kent uit Disneyland Paris. Epcot is gebaseerd op de visie van Walt Disney over een woongemeenschap in de toekomst.

Hollywood Studios is het derde Walt Disney World pretpark. Deze heeft een filmthema maar lijkt absoluut niet op het Walt Disney Studios Park in Disneyland Paris. Qua attracties zijn ze ook verschillend op de Tower of Terror en Rock ’n Rollercoaster na. In dit Park vind je ook het nieuwste gedeelte van Disney World, Star Wars Galaxy’s Edge. Een themagedeelte volledige gewijd aan deze films. Absoluut een aanrader!

Tenslotte is er Animal Kingdom. Weer een uniek pretpark met een avonturiers thema. Alles in dit Park bestaat uit natuur. Overal zie je groen, er zijn verblijven met wilde dieren en je kan hier zelfs op safari. De meeste populaire attractie hier is Flight of Passage, een Avatar attractie die je echt moet ervaren.

Alle Walt Disney World Parken op 1 dag

Nu dan het antwoord op de vraag kan je alle Disney World Parken in 1 dag doen. Ja dat kan maar bereid je vooraf goed voor. Belangrijk is dat je een entreekaartje met Hopper optie neemt. Hopper betekent dat je onbeperkt van het ene naar het andere Disney Park kunt gaan zonder weer een nieuw kaartje te moeten kopen. Heb je deze optie niet dat moet je bij elk Disney Park een nieuw ticket aanschaffen. Dat is natuurlijk zonde.

Als je de 4 Parken op 1 dag wilt doen dan zou ik beginnen in Magic Kingdom. Zorg dat je er bent als het Park open gaat. Tot 11 uur staan er nauwelijks wachtrijen hierdoor kan je achter elkaar een hoop attracties doen. Alleen Seven Dwarfs Mine Train is druk, wil je deze echt zien ga dan gelijk na de opening naar die attractie. Dat zullen meer mensen doen maar het is nog altijd rustiger dan later op de dag.

Rond de middag is het tijd om te wisselen van Parken. De volgende stop zou ik Animal Kingdom doen. Zorg dat je onderweg alvast een Fastpass reserveert voor Kilimanjaro Safaris. Dan bespaar je alvast wat tijd. Expedition Everest kan je het snelst doen via de Single Rider rij maar vaak zijn hier ook nog wel Fastpassen voor te krijgen. Flight of Passage en Na’vi River Journey zijn de twee grootste bottlenecks in dit Park. Bij de eerste staan wachtrijen van gemiddeld een uur, de tweede van minimaal 3 uur. Ja echt! Verderop in dit artikel zal ik je nog een tip geven om deze wachttijd te verkorten.

Dan is het tijd voor Hollywood Studios. Het filmpark met slechts een handjevol attracties. Die overigens allemaal wel ontzettend populair zijn. Op drukke dagen wachttijden van minimaal een uur. Maak een selectie tussen de attracties die je wilt zien en haal hiervoor een Fastpass of sluit achter in de rij aan. Het is een pretpark dus wachten moet je toch wel…

Tenslotte Epcot. Tussen Hollywood Studios en Epcot vaart een boot. Dit is best een leuke tocht en zo krijg je ook wat mee van de Disney Resorts. In Epcot zijn er niet echt veel attracties maar wel een aantal heel populaire zoals Test Track en Frozen. Ook hier zorg dat je tijdig Fastpassen reserveert.

Wachttijden beperken

Het enige wat je zo’n dag enorm afremt – behalve je eigen uithoudingsvermogen – is de drukte. Walt Disney World is een ontzettend populaire bestemming en daardoor nooit rustig. Maar zolang je dit onthoudt kan je er ook rekening mee houden. Wil je zoveel mogelijk zien dan kan je er het beste een lange dag van maken. Begin vroeg en zorg dat je er al bent voordat het Park opent. Je hebt dan zo min mogelijk mensen voor je.

Daarnaast zou ik zo snel mogelijk je Fastpassen reserveren. Koop je vooraf je Disney World ticket online en slaap je niet in een Disney Resort? Dan kan je al 30 dagen voor aankomst je Fastpassen reserveren. Slaap je in een Disney Hotel dan is dit 60 dagen voor aankomst. Het enige nadeel is dat je de 3 Fastpassen maar voor 1 Park reserveren en niet voor elke attractie. Hoe het precies werkt schreef ik eerder al in dit artikel.

Daarnaast is het verstandig om in de app de Fastpassen te blijven verversen. Mensen dumpen de door hen gemaakte reserveringen massaal en je weet nooit welke Fastpass en ineens beschikbaar wordt.

Tenslotte ben ik er in dit artikel eigenlijk vanuit gegaan dat je in de 4 Parken zoveel mogelijk attracties wilt zien. Maar je kunt natuurlijk ook heel goed de sfeer proeven, lekker uit eten gaan en shows bekijken. Zeker als je niet perse alles hoeft te zien zal je het meeste plezier maken tijdens zo’n dag.

Foto: Matt Stroshane