Home Blog Adriatische kust van Italië: hier wil je naartoe op vakantie!

Adriatische kust van Italië: hier wil je naartoe op vakantie!

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Echte vakantieliefhebbers willen de mooiste plekjes in Europa, en in andere gebieden wereldwijd, natuurlijk gezien hebben. Als je focus als globetrotter op de fraaiste bestemmingen in Europa ligt, kun je niet om het Adriatische kustgebied van Italië heen. Iedereen die van onvergetelijke prachtvakanties houdt, moet hier een keer zijn geweest.

Wat is er aan de Adriatische kust, met zijn grote standen van goudgeel zand, allemaal te beleven op het gebied van natuur, cultuur, gastronomie, kunst en architectuur? Welke hotspots mag je in dit gebied – waar lekkernijen als tortellini, parmaham, lasagne en Parmezaanse kaas zijn ontstaan – zeker niet missen?

Wat je wilt weten over de Italiaanse Adriatische kust

Voordat je afreist naar jouw vakantiebestemming langs de Adriatische kust moet je een paar belangrijke dingen weten. Ten eerste zijn er twee manieren om bij de Adriatische kust te komen. Zo kun je met de auto reizen, waarbij je rekening moet houden met ongeveer 22 tot 24 reistijd. Een tussenstop maken voor een overnachting is vanwege de reistijd aan te raden.

Houd je niet van zo lang in de auto zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om met het vliegtuig te gaan. Naar het prachtige Venetië vliegen, een van de fraaiste steden in het noorden van het Adriatisch gebied, is dan een optie.

Andere populaire vliegvelden langs de Adriatische kust zijn Pescara, meer centraal gelegen, of het zuidelijker vliegveld van Bari. Een enkele vlucht zonder tussenstop duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur. Dat haat in elk geval een stuk sneller dan met de auto.

Het klimaat en weer langs de Adriatische kust

Over het weer langs de Adriatische kust hoef je je meestal niet zulke zorgen te maken. Doordat hier een mediterraan klimaat heerst, ben je in de zomermaanden bijna altijd gegarandeerd van warm en zonnig weer.

In de zomerperiode is het langs de kust lekker droog en warm. Je kunt in de maanden juni tot augustus rekenen op gemiddelde temperaturen boven de 25 graden en weinig tot geen regenval.

In het najaar en het vroege voorjaar is het in het Adriatisch kustgebied wat frisser, maar de temperaturen duiken doorgaans niet onder de 11 graden en de hoeveelheid regen die dan valt, is relatief beperkt. Prima voorwaarden in elk geval voor een prachtige zon of strandvakantie voor wie in de warme maanden naar de Adriatische kust afreist.

‘De zinkende stad’: de romantische stad Venetië

Niemand die op vakantie naar de Adriatische kust gaat, kan om de wereldberoemde waterstad Venetië heen. Deze populaire Italiaanse stad, die zich kenmerkt door de vele kanalen, staat niet voor niet al 125 jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Natuurlijk maak je een mooie tocht met een Venetiaanse gondel door deze ‘zinkende stad’, om alle architectuur en bouwkunst te bewonderen. Natuurlijk sluit je een bezoek aan Venetië af met een typisch Italiaans gerecht.

Denk aan een pasta carbonara met kip of een klassieke pasta puttanesca, uiteraard in combinatie met een goede Italiaanse wijn, zoals een prosecco of een castellani chianti.

Triëst: de koffiehoofdstad van Italië

Op een to do-lijstje van toeristen die de Adriatische kust bezoeken, hoort ook de cultureel en culinair bloeiende stad Triëst thuis, dat ten oosten van Venetië ligt. Deze indrukwekkende universiteitsstad biedt veel pracht en praal op het gebied van kunst en architectuur.

Bezoek bijvoorbeeld de Piazza dell’Unità d’Italia. Dit is het grootste langs gelegen plein in Italië. Op een van de vele terrasjes hier kun je genieten van een heerlijke bakje Italiaanse espresso of een spritz nemen. Intussen kijk je uit over de schitterende Adriatische Zee en kom je helemaal tot rust.

Vergeet in een van de vele koffiehuizen in Trieste, zoals de Italianen deze stad noemen, niet een voorraad koffiebonen te kopen om terug in Nederland na te genieten van de beste Italiaanse koffiemelanges!

Het mooiste strand langs de Adriatische kust

Een van de mooiste stranden langs de Adriatische kust is te vinden bij het levendige en toeristische Rimini. Deze badplaats is overal geliefd onder jongeren, omdat er in deze plaats veel interessante en gezellige uitgaansgelegenheden te vinden zijn.

Het strand bij Rimini is lekker breed, je kunt hier parasols en ligbedden kopen en natuurlijk ook allerlei watersportactiviteiten doen. Tussendoor is het hier heerlijk om een terrasje te doen in een van de strandtenten of wat te eten in een restaurantje langs de boulevard.

Houd je persoonlijk van een wat rustiger strand? Dan is een bezoek aan het strand bij Sirolo het slimste wat je kunt doen. Zowel het kleine stadje als de schitterende rustige stranden in de buurt zijn de moeite van het bezoeken meer dan waard.

Vanaf het strand heb je een fenomenaal uitzicht op de strakblauw Adriatische Zee, terwijl achter je imposante bergketens te zien zijn met groene bostoppen. Het bekendste strand bij Sirolo is Spiaggia Urbani, dat een soort vorm van een halve maan heeft.

Nationaal Park Abruzzo: wilde dieren en natuur ontdekken in de Abruzzen

Ben je een echte liefhebber van de natuur? Zorg dan dat je een bezoek brengt aan Nationaal Park Abruzzo. Hier kun je met eigen ogen wilde beren en Apennijnse wolven zien, naast diverse andere dieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bijzondere diersoort Abruzzengems.

Ben je in dit unieke Nationaal Park, dan is er ook een aanzienlijke kans dat je diverse soorten wilde zwijnen, de fameuze Europese lynx, wilde katten, steenmarters, stekelvarkens of dassen tegen het lijf loopt. Als je vogelspotter of vogelliefhebber bent, kun je in Nationaal Park Abruzzo je hart helemaal ophalen.

Dit park herbergt namelijk uiteenlopende vogelsoorten. Wat dacht je bijvoorbeeld van bosuilen, steenarenden en haviken? Of misschien spot je wel een van de vele giersoorten in de regio, een slechtvalk, de fraaie witrugspecht of de steenpatrijs.

Ontdek in de Abruzzen ook de schitterende natuur langs de Adriatische kust en verbaas je over de schoonheid die bellissimo Italia te bieden heeft. Dit prachtige park geldt als een van mooiste nationale parken van Italië en de Apennijnen. Een bezoek meer dan waard. En dat geldt zeker als je in de buurt bent!

Daarom wil je naar de Adriatische kust!

Je hebt het vast zelf al geconcludeerd: een vakantie naar de Adriatische kust is een absolute must voor de liefhebbers van het mediterrane leven. Je proeft er de Italiaanse cultuur, verbaast je over de rustieke van prachtige brede stranden en kunt je verwonderen over de Renaissancecultuur en geschiedenis die hier overal merkbaar is.

Wordt de Adriatische kust jouw volgende vakantiebestemming?