Star Wars in de Disney Pretparken

Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In a Galaxy far far away….Of althans in een Disney pretpark far far away zie je steeds meer Star Wars terug komen. Was het vroeger beperkt tot de attractie Star Tours, sinds de aankoop van Lucas Films door Disney worden delen van de parken langzaam omgebouwd tot Star Wars Land.

Ben je een liefhebber van de films dan zal je het vast geweldig vinden. Al zijn er ook genoeg fans die de huidige richting tenenkrommend vinden. Nu Disney de rechten van de films in handen heeft wordt het steeds commerciëler. Zij doen er namelijk alles aan om zoveel mogelijk te halen uit hun investering. Dat zie je ook in de Disney pretparken!

Star Tours – de Star Wars attractie in de Disney Parken

Star Wars is al jaren vertegenwoordigd in de Disney Parken in de vorm van de attractie Star Tours. In de originele versie nam Kapitein Rex je mee op een doldwaze vlucht naar de Maan van Endor. Maar al voordat je vertrekt kom je in aanraking met de darkside en moet je vluchten met de snelheid van het licht. Het helpt dan niet mee dat het de eerste vlucht is van Kapitein Rex. Onderweg kom je in een heftige battle terecht en wordt je door één van de piloten weggeleid.

In de afgelopen jaren heeft deze eerste versie plaatsgemaakt voor Star Tours – The Adventure Continues. Een groot verschil is dat niet langer Rex de attractie bestuurd maar C3PO. Dat betekent overigens niet dat je een soepelere rit krijgt. Bij de originele versie was er maar 1 filmpje waardoor bezoekers meestal niet terugkeerde. De huidige versie die sinds 2017 ook in Disneyland Paris te zien is heeft diverse filmpjes met bekende scenes uit de films.

Elke rit bestaat uit een combinatie van een aantal korte scenes. Op het moment dat het ruimteschip waarin je je bevindt vertrekt wordt deze tegengehouden door een slechterik – bijvoorbeeld Darth Vader – die opzoek is naar de “Rebel Spy”. C3PO weet te ontkomen aan de Dark Side en je komt terecht op één van de planeten uit de films, bijvoorbeeld op Jakku of Tatooine. Vervolgens verschijnt een hologram van een ander bekend Star Wars karakter – bijv. Leia of Yoda – die bevestigt dat er inderdaad een spion aan boord is en geeft coördinaten waar deze naartoe moet worden gebracht. Het ruimteschip schiet er weer vandoor en je brengt een bezoek aan de laatste locatie. Hierna land het schip veilig en kan je uitstappen.

Het mooie aan de nieuwe variant van de Star Tours attractie is dat deze nu in 3D is. Je zit écht helemaal in het verhaal en af en toe komen de figuren op je af. Dat maakt deze attractie zeker een belevenis. Door de variatie in films weet je vooraf nooit waar de vlucht naartoe gaat. Daarom zal het ook minder snel gaan vervelen. Al mis ik stiekem Kapitein Rex nog steeds!

Shows & Merchandise

Wanneer je de attractie verlaat kom je – hoe verrassend – in een winkeltje terecht met allemaal Star Wars spullen. Van Lightsabers tot figuurtjes, kleding, pluchebeesten etc. Wat je ook maar kunt bedenken, ze hebben het!

Ook in de normale winkels zie je hier en daar wat Star Wars Merchandise komen al is dat nog niet zo prominent. Waarschijnlijk zodra Galaxy’s Edge opent zullen er nog veel meer Star Wars producten in de winkels komen.

Naast de attractie en merchandise zijn er ook een aantal Star Wars shows. Zo werd er in het verleden een Jedi training gegeven aan kinderen. Halverwege de show konden zij hun krachten testen op niemand minder dan Darth Vader. De show wordt – zover ik weet – niet langer gegeven in de Disney Parken hoewel deze erg populair was.

Legends of the Force in Disneyland Paris

Disneyland Paris krijgt ook steeds meer Star Wars. Van 12 januari t/m 17 maart 2019 is er Legends of the Force. Tijdens deze periode staan zowel het Disneyland Park als het Walt Disney Studios Park in het teken van Star Wars. Er zijn speciale shows, entertainment en je kunt diverse figuren ontmoeten. Hieronder een overzicht van de diverse activiteiten:

  • Avondshow: Star Wars: A Galactic Celebration met projecties op de Tower of Terror
  • Ontmoet Chewbacca en Darth Vader
  • Darth Vader of Captain Phasma en de Stormtroopers marcheren door de Parken
  • Stormtroopers lopen ook afzonderlijk door het Walt Disney Studios Park op zoek naar Spionnen
  • Star Wars show: Legends of a Galaxy Far, Far Away  met onder andere Rey, C3PO en R2D2
  • Space Mountain blijft voorlopig HyperSpace Mountain met een Star Wars thema

Voor de Star Wars liefhebber is er in het begin van volgend jaar dus genoeg te beleven in Disneyland Paris.

Star Wars Launch Bay in Walt Disney World

In Walt Disney World in Orlando Florida hebben ze de Star Wars Launch Bay. Hier kan je een “achter de schermen” film bekijken en een bezoek brengen aan diverse karakters uit de films. Het is eigenlijk een grote hal die geheel in het teken staat van Star Wars. Er zijn diverse props te bekijken en je kunt hier meer leren over de verhalen achter de films.

Overal lopen Stortroompers rond die op zoek zijn naar een Spion. Ze houden willekeurige mensen aan en maken een kort praatje. Het blijft imposant om deze figuren op je af te zien komen.

Met Chewbacca, Kylo Ren en BB-8 kan je op de foto in de Launch Bay. Elk figuur heeft een eigen ruimte met natuurlijk bijbehorende wachtrij. Voor BB-8 en Kylo Ren is deze vaak lang. Bij Chewbacca hebben wij hooguit 10 minuten gewacht al was dit absoluut mijn favoriete figuur!

Tenslotte is er in de Launch Bay natuurlijk ook een winkeltje met diverse Star Wars Spullen.

Star Wars Galaxy’s Edge

In de komende jaren zullen de Disney Parken in Amerika en Parijs worden uitgebreid met een Star Wars gedeelte. Dat betekent dat een stukje in de Parken wordt ingericht als een scene uit de bekende films. Er komen twee nieuwe attracties, waaronder een levensgrootte Millenium Falcon. Daarnaast zullen er natuurlijk ook restaurants en winkels worden toegevoegd aan Star Wars Galaxy’s Edge. In Amerika zal dit gedeelte volgend jaar al klaar zijn. In Parijs zal dit langer op zich laten wachten. De echte Star Wars fan zal dus moeten afreizen naar Anaheim of Orlando.

Ook leuk zijn is Star Wars Dag (4 mei) en de Star Wars Weekends in mei. Fans van over de gehele wereld komen verkleed als hun favoriete Star Wars karakter naar de Disney Parken. Zelfs als je niks met Star Wars hebt is het zeker de moeite waard om daar eens te kijken!